Gå till innehållet

Allt om nya Galaxy S20 5G och Galaxy S20+ 5G

Med Galaxy S10 och Galaxy S10+ firade Samsung tio år av innovation. Med Galaxy S20 5G och Galaxy S20+ 5G sätter de standarden för de kommande tio åren. Det här året har Samsung fokuserat mest på det fansen älskar och vill ha mer av, vilket är kamera, skärm och prestanda.

Kategorier: Mobila nyheter

Publicerad 2021-03-25

Svart bakgrund

I det här inlägget kommer vi gå in på just kameran, skärmen och prestandan i nya Galaxy S20 5G och Galaxy S20+ 5G.

Skillnaden mellan Galaxy S20 5G och S20+ 5G?

Det som skiljer Galaxy S20 5G mot Galaxy S20+ 5G är förutom färgsättningen att den senare har en större skärm, ett kraftfullare batteri och en extra kamera-lins bak.

Olika färger. Olika minnesstorlekar.

Med Galaxy S20+ 5G kan du förutom standardutförandet med 128 GB lagringsutrymme och 8 GB RAM även välja 512 GB lagringsutrymme och 12 GB RAM.

Galaxy S20 5G kommer i Cloud Blue (blå), Cloud Pink (rosa) och Cosmic Gray (grå) medan Galaxy S20+ 5G kommer i Cosmic Black (svart) och Cosmic Gray (grå).

I övrigt delar de delar samma kraftfulla prestanda.

Kameran i Galaxy S20 5G och Galaxy S20+ 5G

Kamerahuset bak består i grunden av tre kameror med olika funktioner och syften. Galaxy S20+ 5G har dock en extra kamera i form av en djupsensor (mer om den lite längre ner). Samtliga kameralinser har ett stort ljusinsläpp vilket leder till skarpa bilder med naturtrogna färger – även i mörker.

Ultravidvinkelkameran

Högst upp sitter en ultravidvinkelkamera på 12 MP med autofokus. Den här kameran härmar ögat på det sättet att den fångar det du ser både i ditt direkta och indirekta synfält. Det leder till vida bilder, där mer får plats. Om du fotar utsikter, eller landskap eller bara vill få till helt episka bilder är det den här kameran som får till det.

Vidvinkelkameran

Under sitter en vidvinkelkamera på 12 MP. Vidvinkelkameran är den kameran som främst används för vardagliga bilder. Den är såklart också optiskt bildstabiliserad och har dessutom autofokus för att bilderna ska bli så bra som möjligt.

Teleskopkameran

Därefter sitter en kamera på 64 MP med teleobjektiv. Den har stöd för 30x zoom, vilket gör att du kan ta närbilder på sånt som är långt ifrån utan att behöva tumma på kvaliteten. Den är dessutom optiskt bildstabiliserad, vilket gör att bilderna blir tydliga och skarpa - trots full inzoomning.

Selfie-kameran

Fram sitter en 10MP selfie-kamera med stort ljusinsläpp och bra färgåtergivning som ger liv i dina selfies. Den har autofokus för att bilderna ska bli så tydliga som möjligt.

En extra kamera med Galaxy S20+ 5G

Unikt för Galaxy S20+ 5G (och Galaxy S20 Ultra 5G) är en djupsensor, eller ”3D Depth Camera” som Samsung kallar det. Det är en kameralins som kan bedöma avstånd, vilket leder till att du bland annat kan ta bilder med suddig bakgrund. Tekniken kallas även ”Time of Flight” och förkortas ToF. Den här kameran jobbar ihop med de andra kamerorna och agerar krasst support.

Skärmen i Galaxy S20 5G och Galaxy S20+ 5G?

Båda mobilerna använder Samsungs egen teknik för OLED-skärmar: Dynamic AMOLED. De skärmarna har stöd för HDR10+ och är dessutom speciellt kalibrerade för att motverka blått ljus samt ge så bra kontraster och färgåtergivning som möjligt.

De är på 6,2'' respektive 6,7'' och i visningsförhållandet 20:9 - vilket gör dem något mer avlånga än S10-serien och Note10-serien.

120 Hz uppdatering

Något som verkligen sticker ut med Galazy S20 5G och Galaxy S20+ 5G är att skärmen nu har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz (standard för mobiler brukar vara 60 eller 90 Hz).

Vad detta betyder är att innehållet på skärmen uppdateras 120 gånger per sekund (istället för 60 eller 90 gånger). Det gör att skärmen känns mer rapp, och att scrollande i appar känns mjukare.

Kraften i Galaxy S20 5G och S20+ 5G

I hjärtat av mobilen sitter Samsungs senaste chip: Exynos 990. En åttakärnig processor klockad till 2,7 GHz. Båda modellerna har stöd för snabbladdning, trådlös laddning och trådlös batteridelning, är utrustade med USB-C (3.2), Bluetooth 5.0, NFC och WiFi 6. De har fingeravtrycksläsare i skärmen, stöd för dubbla SIM-kort och är damm- och vattentåliga enligt IP68.

Vilken ska jag välja?

Det handlar helt och hållet om personlig preferens. Vill du ha en lite större mobil och möjligheten att välja mer lagring och minne bör du välja Galaxy S20+ 5G. Båda mobilerna har stöd för microSD-kort på upp till 1 TB, vilket gör att du kan utöka lagringen senare.

Den extra kameralinsen i Galaxy S20+ 5G kan vara en spännande krydda för dig som gillar foto. Annars är de väldigt lika – och du kommer antagligen bli sjukt nöjd oavsett vilken du väljer.

Vad menas med 5G Ready?

Nya S20-serien är "5G Ready" (eller 5G-redo), vilket betyder att produkten är förberedd att stödja 5G-nätverk. Läs mer om framtida tillgänglighet till 5G-tjänster hos oss. Samtliga modeller i Galaxy S20-serien är kompatibla med 3G och 4G-nätverk.

Relaterade inlägg

Färgglad bakgrundsbild i orange och rosa.

Design iPhone 11 och iPhone 11 Pro

iPhone 11 är designad i aluminium och tåligt glas på både fram- och baksida. Enligt Apple håller det aluminium som används i iPhone 11 samma kvalitet som det som används inom rymdindustrin.

En kvinna med grått långt hår går ute i naturen och pratar i telefon och dricker kaffe samtidigt. Hon har en beige sjal virad runt halsen.

Doro 8080. Enkel och senioranpassad Android-smartphone.

Resultatet av flera års utvecklingsarbete är Doro 8080 - en smart seniormobil som Doro kallar för en "enkel smartphone med briljant design" som är "designad med dig i åtanke". I det här blogginlägget djupdyker vi i nya Doro 8080 och går igenom allt från mobilens funktioner till utseende och prestanda.