Gå till innehållet

Bluetooth. Hur det fungerar och vad det är

I korthet är bluetooth en teknik som gör det möjligt att trådlöst överföra data, så som musik från mobilen till ett par trådlösa hörlurar med hjälp av radiovågor. Bluetooth har funnits sedan sent 90-tal och har fått sitt namn efter den danska vikingakungen Harald Blåtand.

Kategorier: Digitalt liv

Publicerad 2021-06-15

Två kvinnor med varsin ryggsäck promenerar tillsammans.

Bluetooth har kommit en lång väg när det kommer till både räckvidd och överföringshastighet. Den första versionen klarade att överföra data en bit under 0,70 Mbit/s. Inte supersnabbt med andra ord!

Med lanseringen av den senaste versionen (version 5.2) kan bluetooth nu klara räckvidder på upp till 100 meter och nå hastigheter strax under 2 Mbit/s – en ökning med nästan 200%!

Hur lång räckvidd klarar bluetooth?

Även om bluetooth i sig klarar detta, kan du räkna med att både hastighet och räckvidd varierar eftersom olika mobiler, hörlurar eller tangentbord använder olika starka chip. Det kan även kallas för ”klasser”.

  • Klass 1 har en räckvidd upp till 100 meter
  • Klass 2 har en räckvidd på upp till 10 meter
  • Klass 3 har en räckvidd på upp till 5 meter

De flesta mobiler och hörlurar använder Klasss 2 eller Klass 3, medan datorer och andrar enheter som inte drivs på batteri kan använda Klass 1.

Bluetooh och strålning. Ska jag vara orolig?

Det frekvensband som bluetooth använder (2,45 GHz) kräver inget särskilt tillstånd från någon myndighet i Sverige (och delas dessutom med mikrovågsugnar). Tekniken har nu funnits länge.

Läs gärna mer i någon av Strålsäkerhetsmyndighetens publikationer om bluetooth och strålning.

Vad kan jag göra med Bluetooth?

Till en början var bluetooth tänkt att användas som en kommunikationslösning för mobiler, men allteftersom fler företag intresserade sig för tekniken och kom med egna idéer har bluetooth fått många nya användningsområden.

Idag används bluetooth i allt från smarta prylar till möss och tangentbord, till trådlösa högtalare och hörlurar.

Du använder säkert redan bluetooth utan att egentligen tänka på det! Visst är det smidigt?

Relaterade inlägg

Man i svart mössa och vit vindjacka håller i en mobil. Det ser ut att vara soluppgång/solnedgång och som att han fotar den.

Bästa träningsapparna

Trots pandemi vill vi att hälsan ska vara på topp. Med gratis träningsappar kan du träna precis den träningen du vill, vart du vill. Ta en titt i listan och hitta din favorit!

Man i svart mössa och vit vindjacka håller i en mobil. Det ser ut att vara soluppgång/solnedgång och som att han fotar den.

Hitta och spåra mobil

Få saker skulle kännas så jobbigt och förlamande som om vi skulle råka bli av med vår mobil. Här har vi tips på hur du kan hitta och spåra din mobil. Innan du läser vidare bland tipsen bör du spärra ditt abonnemang hos din operatör om det är så att din mobil har försvunnit eller blivit stulen.