Gå till innehållet

Emojivärldens 7 underverk

Vad är historien bakom & vilka använder vi mest?

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25

Fyra ungdomar sitter i en trappa och skrattar, två av dem håller i mobiler.

Med Emojitracker kan du i realtid se vilka emojis som används mest på Twitter. Vet du vilka figurer som är populärast? Och har du koll på vad de egentligen betyder? Vi skrattar högt och guidar dig genom gräddan av smileys. Häng på!

Enligt Global Language Monitor, ett amerikanskt företag som bevakar vilka ord och termer som används mest i hela världen var det det mest använda ordet 2014 inte ens ett riktigt ord. Det var en emoji: ❤. Året därpå utsåg Oxford Dictionaries årets ord, som stavas så här: 😂. Det säger något om hur stort emojis är och vilken betydelse de har för vårt sätt att kommunicera.

Emojis historia.

Emoji är ett ord som betyder ”bildtecken” och kommer ursprungligen från Japan. De allra första 176 figurerna designades år 1999 av Shigetaka Kurita i uppdrag av mobiltelefoniföretaget Docomo. Smileyn däremot, som vi kände den först :-), uppfanns av en amerikansk professor redan 1982. Scott Fahlman, som han hette insåg nämligen att diskussioner i cyberspace ofta ledde till missförstånd, inte minst när man försökte vara ironisk.

Än idag kan internet-ironi vara svår att förstå. Men användningen av smileys och andra emojis är lika självklar som att sova med sin mobil. Här är en guide till världens emojifavoriter.

1. Gråtskratt-smileyn 😂

Riktig benämning: Face with Tears of Joy Tillhörde den japanska originaluppsättningen 1999? Nej Används hur? För att visa att något är så vansinnigt kul att tårarna rinner Exempel: ”Den här katten alltså. Kan. Inte. Sluta. Skratta. 😂”

2. Stora hjärt-emojin ❤

Riktig benämning: Heavy Black Heart (jo, trots att hjärtat är rött …) Tillhörde originaluppsättningen? Ja Används hur? För att uttrycka kärlek för någon eller något. Kan också användas för att uttrycka empati Exempel: ”Jag beklagar sorgen ❤” eller ”Jag älskar dig älskling (för att du köper pizza på hemvägen) ❤”

3. Spelkortshjärt-emojin ♥

Riktig benämning: Black Heart Suite Tillhörde originaluppsättningen? Ja Används hur? Se punkt 2 (få reflekterar över att det är ett spelkorts-hjärta) Exempel: ”Jag tänker på dig (pga något sorgligt) ♥” eller ”Jag tänker på dig (pga jag älskar dig och du är bäst) ♥”

4. Hjärtsmileyn 😍

Riktig benämning: Smiling Face with Heart-Shaped Eyes Tillhörde originaluppsättningen? Nej Används hur? För att uttrycka kärlek för någon eller något. Till skillnad från det ensamma hjärtat används dock hjärt-smileyn endast i glada situationer Exempel: ”Åh, vad kul att du fått nytt jobb! 😍”

5. Jättegråt-smileyn 😭

Riktig benämning: Loudly Crying Face Tillhörde originaluppsättningen? Nej Används hur? För att uttrycka vansinnig ledsenhet över något – egenupplevt eller i sympati med andra. Brukar dock inte användas för att uttrycka sorg utan i mer banala situationer Exempel: ”Det kommer inga fler säsonger av min favoritserie 😭”

6. Den lilla leende smileyn 😊

Riktig benämning: Smiling Face with Smiling Eyes Tillhörde originaluppsättningen? Nej Används hur? För att uttrycka rimlig glädje över något, inte allt för sällan något man själv åstadkommit och är lite stolt över Exempel: ”Tror precis jag fick till årets kladdkaka här 😊”

7. Butter-smileyn 😒

Riktig benämning: Unamused Face Tillhörde originaluppsättningen? Nej Används hur? För att uttrycka någon form av besvikelse Exempel: Min sovmorgon ser ut att ryka 😒

På Emojitracker hittar du – förutom en epilepsivarning – massor av fler populära emojis och siffror över hur mycket de används, i realtid. Vill du testa din emojikunskap kan vi också rekommendera detta roliga test som Finska Yle tagit fram.

Favorit emojis 2020

I slutet av januari blev det klart att det kommer släppas hela 117 stycken nya emojis. Vi har kollat in Emojipedias lista över nya emojis och våra favoriter är bland annat: blåbär, en skruvmejsel, en glad gubbe som gråter, en piñata och en isbjörn.

Snart i en mobil nära dig

Eftersom emoji följer en universell standard, är det upp till varje mobiltillverkare att bygga stöd för nya emojis i sina mobiler. Det görs via en mjukvaruuppdatering och kan ta olika lång tid, eller utebli helt beroende på tillverkaren.

De största tillverkarna brukar vara snabba, så förhoppningsvis kan alla skicka isbjörnar till varandra innan året är slut!

Vem bestämmer över emojis?

En grupp bestående av medlemmar från olika teknikföretag tar emot förslag från allmänheten och röstar sedan på de emojis de tycker bäst om. De emojisarna blir del av något som kallas "unicode", vilket är en standard för kommunikation mellan länder, enheter och tillverkare.

One standard to rule them all

Det gör att all kommunikation tolkas och ser likadant ut oavsett vart den kommer från. Med "unicode" kan du vara säker på att det meddelande du skickar från din svenska iPhone kan tas emot av en Samsung-mobil i USA - och dessutom se likadant ut på båda mobilerna - emoji och allt!

Dags för ny mobil?

På jakt efter ny mobil, eller bara sugen på att kolla in vad vi kan erbjuda? Vi säljer mobiler från bland annat Apple, Samsung och Huawei. Fri aktivering, fraktfritt och med snabb leverans.

Till alla mobiler på tre.se

Relaterade inlägg

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

Mobiler genom tiderna. Så har de utvecklats

Idag är våra mobiltelefoner något av en extra kroppsdel för oss. Mobilen har haft en självklar plats i handen, i väskan och i fickan i flera decennier – men dess historia är inte lika självklar. Häng med på en guide längs minnenas allé!

Bild på batteriet i nya Xiaomi Mi 11i som ligger på 4520 mAh i svart. Den håller på att laddas.

Ladda mobilen på rätt sätt

Att mobilen behöver ström är en självklarhet, men vad som gäller kring hur man ska ladda mobilen kan skiljas åt. Visst är det svårt att veta vad som gäller när man ska ladda sin mobil, ska man ladda varje natt, ska man låta batteriet ta helt slut eller ska man ladda korta stunder, hur ska man egentligen ladda sin mobil? Låt oss vägleda dig hur du laddar mobilen på bästa sätt i vår laddningsguide.