Gå till innehållet

Emojivärldens 7 underverk

Vad är historien bakom & vilka använder vi mest?

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2022-08-16)

Fyra ungdomar sitter i en trappa och skrattar, två av dem håller i mobiler.

Med Emojitracker kan du i realtid se vilka emojis som används mest på Twitter. Vet du vilka figurer som är populärast? Och har du koll på vad de egentligen betyder? Vi skrattar högt och guidar dig genom gräddan av smileys. Häng på!

Enligt Global Language Monitor, ett amerikanskt företag som bevakar vilka ord och termer som används mest i hela världen var det det mest använda ordet 2014 inte ens ett riktigt ord. Det var en emoji: ❤. Året därpå utsåg Oxford Dictionaries årets ord, som stavas så här: 😂. Det säger något om hur stort emojis är och vilken betydelse de har för vårt sätt att kommunicera.

Emojis historia.

Emoji är ett ord som betyder ”bildtecken” och kommer ursprungligen från Japan. De allra första 176 figurerna designades år 1999 av Shigetaka Kurita i uppdrag av mobiltelefoniföretaget Docomo. Smileyn däremot, som vi kände den först :-), uppfanns av en amerikansk professor redan 1982. Scott Fahlman, som han hette insåg nämligen att diskussioner i cyberspace ofta ledde till missförstånd, inte minst när man försökte vara ironisk.

Än idag kan internet-ironi vara svår att förstå. Men användningen av smileys och andra emojis är lika självklar som att sova med sin mobil. Här är en guide till världens emojifavoriter.

1. Gråtskratt-smileyn 😂

Riktig benämning: Face with Tears of Joy Tillhörde den japanska originaluppsättningen 1999? Nej Används hur? För att visa att något är så vansinnigt kul att tårarna rinner Exempel: ”Den här katten alltså. Kan. Inte. Sluta. Skratta. 😂”

2. Stora hjärt-emojin ❤

Riktig benämning: Heavy Black Heart (jo, trots att hjärtat är rött …) Tillhörde originaluppsättningen? Ja Används hur? För att uttrycka kärlek för någon eller något. Kan också användas för att uttrycka empati Exempel: ”Jag beklagar sorgen ❤” eller ”Jag älskar dig älskling (för att du köper pizza på hemvägen) ❤”

3. Spelkortshjärt-emojin ♥

Riktig benämning: Black Heart Suite Tillhörde originaluppsättningen? Ja Används hur? Se punkt 2 (få reflekterar över att det är ett spelkorts-hjärta) Exempel: ”Jag tänker på dig (pga något sorgligt) ♥” eller ”Jag tänker på dig (pga jag älskar dig och du är bäst) ♥”

4. Hjärtsmileyn 😍

Riktig benämning: Smiling Face with Heart-Shaped Eyes Tillhörde originaluppsättningen? Nej Används hur? För att uttrycka kärlek för någon eller något. Till skillnad från det ensamma hjärtat används dock hjärt-smileyn endast i glada situationer Exempel: ”Åh, vad kul att du fått nytt jobb! 😍”

5. Jättegråt-smileyn 😭

Riktig benämning: Loudly Crying Face Tillhörde originaluppsättningen? Nej Används hur? För att uttrycka vansinnig ledsenhet över något – egenupplevt eller i sympati med andra. Brukar dock inte användas för att uttrycka sorg utan i mer banala situationer Exempel: ”Det kommer inga fler säsonger av min favoritserie 😭”

6. Den lilla leende smileyn 😊

Riktig benämning: Smiling Face with Smiling Eyes Tillhörde originaluppsättningen? Nej Används hur? För att uttrycka rimlig glädje över något, inte allt för sällan något man själv åstadkommit och är lite stolt över Exempel: ”Tror precis jag fick till årets kladdkaka här 😊”

7. Butter-smileyn 😒

Riktig benämning: Unamused Face Tillhörde originaluppsättningen? Nej Används hur? För att uttrycka någon form av besvikelse Exempel: Min sovmorgon ser ut att ryka 😒

På Emojitracker hittar du – förutom en epilepsivarning – massor av fler populära emojis och siffror över hur mycket de används, i realtid. Vill du testa din emojikunskap kan vi också rekommendera detta roliga test som Finska Yle tagit fram.

Favorit emojis 2020

I slutet av januari blev det klart att det kommer släppas hela 117 stycken nya emojis. Vi har kollat in Emojipedias lista över nya emojis och våra favoriter är bland annat: blåbär, en skruvmejsel, en glad gubbe som gråter, en piñata och en isbjörn.

Relaterade inlägg

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

Jämför iPhone 13

Apple annonserade nya iPhone 13-serien vid sitt stora evenemang den 14:e september 2021. Frågan är, vad är skillnaderna och vilken modell i iPhone 13-serien passar dig bäst?

Galaxy Z Fold3 och Galaxy Z Flip3 i en vattenpöl

Vattentät mobil

Nästan alla mobiler som säljs idag är vattentåliga i någon mån och de flesta toppmodellerna är till och med vattentäta. Hur vet man då om en mobil är vattentät eller vattentålig och vad innebär just detta i praktiken?