Gå till innehållet

Filma med mobilen. Vi tipsar!

Kan det bli smidigare än att filma med din egen mobil? Nej nu är det enkelt och faktiskt inte särskilt svårt att skapa riktig grym film med bara en mobil. Följ med och låt dig inspireras och tipsas om hur du filmar bäst med din mobil i vår videoskola.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25

Barn ler mot mobilen som han håller framför sig. Bakgrunden är orange.

Innan du börjar att filma med din mobil vill vi tipsa dig om att du bör se över inställningarna på din mobilkamera. Vi rekommenderar att filma i så hög upplösning som möjligt!

Använd ljuset men se upp med kontrasterna

Ljuset är något av det viktigaste för att lyckas få det proffsigaste och bästa resultatet på din video. Man brukar rekommendera att filma utomhus i dagsljus för att få en naturlig ljussättning. Om du väljer att filma inomhus kan det tendera att ljuset ofta gulare, men självklart kan du få till en lyckad film ändå. Möjligheten att redigera bort gult ljus finns enkelt i olika redigerings appar. Tips! Se upp med kontrasterna, undvik för stora skillnader mellan ljus och mörker i filmen. Försök att ha samma ljus på bakgrunden som på den du filmar. Givetvis ska du leka med ljuset för att få till olika effekter i din film. Våga testa och provfilma för att uppnå det bästa!

Ljudet är viktigt!

Ljudet är minst lika viktigt som motivet. Risken med att filma med din mobilkamera är att det lätt fångas upp mycket brus från bakgrunden. Det stör den ljudupptagningen som du faktiskt vill få fram. Tips! Skaffa en myggmikrofon, även kallad ”mygga” för att lyckas få optimal ljudkvalitet på din film. Det finns myggor som enkelt går att koppla till din mobiltelefon. Ett smidigt sätt att få ett riktigt bra ljud. Ett annat tips är väldigt enkelt men lätt att glömma. Håll inte för mikrofonen på din mobilkamera och se till att inte prassla och tassla.

Stående eller liggande format?

En sak som är så enkel att man lätt glömmer bort det, är att vända på telefonen innan du börjar filma. En film i liggande format gör sig bäst om du till exempel ska publicera den på webben eller på YouTube. Liggande format går också att publicera på både Facebook och Instagram. Om du föredrar att ha en kvadratisk film är liggande att rekommendera. Då kan du enkelt redigera din film i efterhand till önskat format redan i din mobil.

Det finns undantag, det är om du ska filma för Snapchat eller Instagram Stories. Då är stående filmer att föredra. Tips! Tänk på hur filmen ska användas och vilket format som passar bäst.

En stabil kamera - bra bild - bra video

Du kan ha ett grymt innehåll i din video men om bilden är svajig så förstörs hela upplevelsen. Det kan vara svårt att vara stadig på handen så vårt tips är att:

TA HJÄLP! Enkla medel är att sätta armarna mot en stadig yta. Allt för att stabilisera och få ett bra resultat. Om du ska filma mycket är ett litet stativ att rekommendera. Det finns att köpa för en liten slant, som kan vara guld värd.

Ett annat tips är att stabilisera redan i mobilen. Många mobiler ha denna funktionen och är enkel att slå på.

Våga testa, testa, testa!

Det blir aldrig bäst på första försöket. Eller oftast inte. Att testa och filma om igen kan upplevas jobbigt för den som är framför kameran men kan i slutändan resultera i kortare och konkretare filmtid och ett mycket bättre slutresultat än tidigare. Du har också mer valmöjlighet att välja ut det som blir bäst. Tips! Våga vara kort med tydligt budskap så blir det lättare att nå ut till målgruppen med det du vill förmedla. Tänk även enkelt, testa och sätt ihop en video enkelt med de bra bilder du har.

Redigera och förbättra

När du väl har filmat så börjar det bästa och viktigaste, att redigera din video. Kanske lägga på lite bakgrundsmusik, lyfta fram och förstärka, ta bort eller lägga till olika dela av din film. Då finns det olika mobilappar som kan lösa det mesta när det kommer till enklare videoredigering. Tips! Här kommer iMovie (Videoredigering för iPhone) och Clips (Videoredigering för Android/iphone)som är exempel på två appar som funkar för mobiler. Testa dig fram för att hitta den app som passar dina behov bäst! Pocket Video – videoredigering där du enkelt kan anpassa din video til olika format.

Redigering har givetvis iPhone, Samsung och Huawei redan tänkt på. Så i de senaste modellerna kan du redigera en hel del redan inbyggt i mobilen.

Olika vinklar

Att filma från olika vinklar kan verkligen lyfta till exempel en statisk intervju på ett väldigt enkelt sätt. Tänk på att de första sekunderna är extremt viktig för att fånga mottagarens intresse. Tips! Byt mellan 2-3 olika vinklar under en hel scen och byt redan i ett tidigt skede. Glöm inte att testa dig fram.

Musik förstärker upplevelsen till nästa nivå

Alla sinnena ska påverkas, så lägg till ett bra soundtrack på din video. Utbudet av olika företag som erbjuder musik för en mindre peng är stort. Så hitta din favoritmusik och olika ljudeffekter till din film.

Funktioner i mobilen

Du kan inte ha undgått de senaste iPhone tillskottet och dess videoteknik. Inte bara slowmotion eller uppsnabbat utan också möjligheten att filma från olika vinklar samtidig som den senaste modellen iPhone 11 Pro/Pro Max nyligen har lanserat.

Sist men inte minst...

Ett sista tips är att sätt mobilen på flightmode, så ingen ringer och stör när du är mitt uppe i inspelningen. Med de här tipsen kan du fixa riktigt proffsiga filmer med mobilen. Lycka till!

Relaterade inlägg

Vi guidar dig i mobildjungeln för barn.

Mobilabonnemang till barn

Är det dags att skaffa ett mobilabonnemang för ditt barn? Då har du kommit rätt. Vi har mobilabonemang för både små och stora personer. För den som behöver lite och mycket surf.

Man surfar på sin surfplatta i poolen. Han ligger på en rosa badring med fötterna i det turkosa vattnet.

Hur påverkas din mobil av värme? Fem tips som kan hjälpa!

Ska du ut och resa snart? Värme är något som påverkar din mobil. Vi alla kan känna igen oss i situationer som när batteriet skenar iväg en varm sommardag eller överhettas på stranden i den stekheta solen. Men varför händer detta egentligen? Vi tar reda på vad det egentligen är som gör att våra mobiler inte vill samarbeta med oss under dessa dagar och ger tips på vad du kan göra för att undvika dem.

Handla
© 2022 Hi3G Access AB.
All rights reserved.
Ha en trevlig onsdag!