Gå till innehållet

Fördelar med AR- Så kan du dra nytta av den nya tekniken

Augmented reality, förstärkt verklighet, är här för att stanna. Men vad innebär egentligen den nya tekniken, och hur kan du ha nytta av den i vardagen? Tre reder ut AR-begreppen.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2021-07-13)

Man i svart mössa och vit vindjacka håller i en mobil. Det ser ut att vara soluppgång/solnedgång och som att han fotar den.

Precis när vi fattat grejen med virtual reality börjar det nya begreppet augmented reality att höras frekvent. Begreppet som förkortas AR betyder ”förstärkt verklighet” och innebär att olika intryck i form av bild eller ljud dyker upp i våra smarta telefoner, datorer eller TV-apparater och förstärker det som redan finns i verkligheten utanför skärmen. Till skillnad från virtual reality, som tar med användaren till en helt annan verklighet, lägger augmented reality alltså till intryck till den verklighet användaren redan befinner sig i.

Det kan låta som avancerad science fiction, men många av oss har använt AR utan att veta om det. Ett klassiskt exempel är i mobilspelet Pokémon Go, där animerade figurer via mobilkameran dyker upp på skärmen och placerar sig på den plats spelaren befinner sig i verkligheten. Samma princip fungerar för exempelvis mätverktyget och vattenpasset i iPhone, som med hjälp av kameran ser och läser av det användaren ska mäta.

Renoveringar och kontorsfrågor kan underlättas

AR förutspås få en stark inverkan på våra olika vardagssituationer, både i jobbet och på fritiden. Till exempel kommer kontorsarbetare som drabbas av enklare (men dessvärre ofta förekommande) teknikproblem, som routrar som måste ominstalleras eller krånglande skrivare som för en gångs skull inte beror på papperstrassel, att kunna ringa en supporter och via skärmen peka ut vad som inte fungerar. På så vis kan både den som behöver hjälp och den som erbjuder hjälpen få problemet fixat mycket smidigare och fortare än idag.

Ett annat område i vardagen där AR kan locka många är planering av inredning. Den som går i tankar på att riva ut köket kan, med hjälp av möbelföretagens AR-kompatibla appar, hålla upp telefonen i sitt kök och direkt se olika förslag på placering av möbler och vitvaror.

AR har alltså funnits länge i olika vardagsfunktioner men kommer under de närmsta åren att expandera i användning, vilket till stor del beror på 5G-nätet. När uppkopplingen blir snabbare och stabilare blir förutsättningarna för AR enklare, vilket leder till att användningsområdena blir både fler och större.

5G hos Tre

Relaterade inlägg

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

Jämför iPhone 13

Apple annonserade nya iPhone 13 vid sitt stora evenemang den 14:e september 2021. Precis som förra året fick vi fyra nya modeller att välja mellan. Frågan är, vad är skillnaderna och vilken modell i iPhone 13-serien passar dig bäst?

En man i solglasögon håller i, och tittar på en svart mobiltelefon.

Säkerhetskopiera mobilen

Har du köpt en ny mobil, eller vill säkerställa att ditt innehåll är i säkra händer? Då är det dags att säkerhetskopiera! Det alltid bra att ha en back up av ditt innehåll sparat någonstans. Oavsett om du har en mobil med Android eller iOS ska det vara enkelt att säkerhetskopiera.