Gå till innehållet

Fördelar med AR- Så kan du dra nytta av den nya tekniken

Augmented reality, förstärkt verklighet, är här för att stanna. Men vad innebär egentligen den nya tekniken, och hur kan du ha nytta av den i vardagen? Tre reder ut AR-begreppen.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2021-07-13)

Man i svart mössa och vit vindjacka håller i en mobil. Det ser ut att vara soluppgång/solnedgång och som att han fotar den.

Precis när vi fattat grejen med virtual reality börjar det nya begreppet augmented reality att höras frekvent. Begreppet som förkortas AR betyder ”förstärkt verklighet” och innebär att olika intryck i form av bild eller ljud dyker upp i våra smarta telefoner, datorer eller TV-apparater och förstärker det som redan finns i verkligheten utanför skärmen. Till skillnad från virtual reality, som tar med användaren till en helt annan verklighet, lägger augmented reality alltså till intryck till den verklighet användaren redan befinner sig i.

Det kan låta som avancerad science fiction, men många av oss har använt AR utan att veta om det. Ett klassiskt exempel är i mobilspelet Pokémon Go, där animerade figurer via mobilkameran dyker upp på skärmen och placerar sig på den plats spelaren befinner sig i verkligheten. Samma princip fungerar för exempelvis mätverktyget och vattenpasset i iPhone, som med hjälp av kameran ser och läser av det användaren ska mäta.

Renoveringar och kontorsfrågor kan underlättas

AR förutspås få en stark inverkan på våra olika vardagssituationer, både i jobbet och på fritiden. Till exempel kommer kontorsarbetare som drabbas av enklare (men dessvärre ofta förekommande) teknikproblem, som routrar som måste ominstalleras eller krånglande skrivare som för en gångs skull inte beror på papperstrassel, att kunna ringa en supporter och via skärmen peka ut vad som inte fungerar. På så vis kan både den som behöver hjälp och den som erbjuder hjälpen få problemet fixat mycket smidigare och fortare än idag.

Ett annat område i vardagen där AR kan locka många är planering av inredning. Den som går i tankar på att riva ut köket kan, med hjälp av möbelföretagens AR-kompatibla appar, hålla upp telefonen i sitt kök och direkt se olika förslag på placering av möbler och vitvaror.

AR har alltså funnits länge i olika vardagsfunktioner men kommer under de närmsta åren att expandera i användning, vilket till stor del beror på 5G-nätet. När uppkopplingen blir snabbare och stabilare blir förutsättningarna för AR enklare, vilket leder till att användningsområdena blir både fler och större.

5G hos Tre

Relaterade inlägg

Man och barn sitter i köket och tittar på en surfplatta.

Vad är memes?

Det är svårt att definiera vad en meme är. Är du van vid så kallad internetkultur har du säkert stött på memes i alla dess former i internets alla hörn. Kortfattat är memes ett internetfenomen. Vanligtvis en kombination av text och bild som sprids på sociala plattformar på grund av att dom skapar en igenkänningsfaktor hos en bred, eller nischad, grupp. 

Kvinna i jeans pratar med en kompis och håller en mobil i handen.

Sälja mobilen?

Det är vanligt att sälja eller ge bort sin gamla mobil när man köper en ny. Många väljer att exempelvis ge bort mobilen till sina barn, medan andra säljer den privat. Att sälja sin mobil privat kan vara tidskrävande, varför det blivit vanligare att dra nyttja av sin mobiloperatörs inbytesprogram.

Handla
© 2022 Hi3G Access AB.
All rights reserved.
Ha en trevlig fredag!