Gå till innehållet

Så kan du dra nytta av augmented reality

Augmented reality, förstärkt verklighet, är här för att stanna. Men vad innebär egentligen den nya tekniken, och hur kan du ha nytta av den i vardagen? Tre reder ut AR-begreppen.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2022-11-02)

En kvinna håller en mobil i handen och fotar en solnedgång.

Vad är AR (agumented reality)?

Precis när vi fattat grejen med virtual reality börjar det nya begreppet augmented reality att höras frekvent. Begreppet som förkortas AR betyder ”förstärkt verklighet” och innebär att olika intryck i form av bild eller ljud dyker upp i våra smarta telefoner, datorer eller TV-apparater och förstärker det som redan finns i verkligheten utanför skärmen. Till skillnad från virtual reality, som tar med användaren till en helt annan verklighet, lägger augmented reality alltså till intryck till den verklighet användaren redan befinner sig i.

Det kan låta som avancerad science fiction, men många av oss har använt AR utan att veta om det. Ett klassiskt exempel är i mobilspelet Pokémon Go, där animerade figurer via mobilkameran dyker upp på skärmen och placerar sig på den plats spelaren befinner sig i verkligheten. Samma princip fungerar för exempelvis mätverktyget och vattenpasset i iPhone, som med hjälp av kameran ser och läser av det användaren ska mäta.

AR och dess inverkan på vår vardag

AR förutspås få en stark inverkan på våra olika vardagssituationer, både i jobbet och på fritiden. Till exempel kommer kontorsarbetare som drabbas av enklare (men dessvärre ofta förekommande) teknikproblem, som routrar som måste ominstalleras eller krånglande skrivare som för en gångs skull inte beror på papperstrassel, att kunna ringa en supporter och via skärmen peka ut vad som inte fungerar. På så vis kan både den som behöver hjälp och den som erbjuder hjälpen få problemet fixat mycket smidigare och fortare än idag.

Ett annat område i vardagen där AR kan locka många är planering av inredning. Den som går i tankar på att riva ut köket kan, med hjälp av möbelföretagens AR-kompatibla appar, hålla upp telefonen i sitt kök och direkt se olika förslag på placering av möbler och vitvaror.

AR har alltså funnits länge i olika vardagsfunktioner men kommer under de närmsta åren att expandera i användning, vilket till stor del beror på 5G-nätet. När uppkopplingen blir snabbare och stabilare blir förutsättningarna för AR enklare, vilket leder till att användningsområdena blir både fler och större.

Relaterade inlägg

Galaxy Z Fold3 och Galaxy Z Flip3 i en vattenpöl

Vattentät mobil

Nästan alla mobiler som säljs idag är vattentåliga i någon mån och de flesta toppmodellerna är till och med vattentäta. Hur vet man då om en mobil är vattentät eller vattentålig och vad innebär just detta i praktiken?

Naki - Ladda mobiler - Hämta ut

Skanna QR-kod med mobilen

De flesta moderna mobiler har numera inbyggda QR-läsare och du skannar dem enkelt med din mobilkamera. Om du inte har en inbyggt QR-läsare rekommenderar vi dig att ladda ner en från AppStore för iPhone eller Google Play för Android.