Gå till innehållet

Fota i motljus? Inga problem!

Dagarna blir allt längre och allt ljusare – det är lätt att lockas till att knäppa av en selfie i det varma sommarljuset. Ett inte alltid helt lyckat recept på bildkomposition. Vad är det då du behöver tänka på när det kommer till sol och bilder? Och hur tas den ultimata motljusbilden? Här kommer tipsen du inte vill vara utan.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2022-11-02)

Kvinna på strand fotar solnedgången.

En grundprincip är att det faktiskt nästan inte går att få för mycket ljus – under förutsättning att du kan hantera det förstås. Solljus är inte alltid det enklaste, särskilt inte om du vill fota rakt mot strålarna. Men med lite övning kan resultatet bli fantastiska bilder. Allt som behöver är några enkla knep och knåp. Glöm inte att övning ger färdighet.

Fokusera och exponera med mobilen

Gör du som folk gör mest, det vill säga fotar med mobilen, finns det några grundläggande saker att tänka på när du vill fånga det där magiskt vackra ljuset.

Många mobilkameror, däribland iPhone-kameran, försöker automatiskt exponera bilden efter ljuset i bakgrunden på den eller det du fotograferar. Det betyder att om ljuset är väldigt starkt blir en person eller pryl i förgrunden väldigt mörk. I det läget vill du låta dina manuella krafter styra.

Fokusera och exponera efter motiv istället för bakgrund genom att klicka på skärmen och sedan igen på motivet du vill lyfta fram. När du gör det blir bakgrunden istället extremt ljust och du kanske förlorar några detaljer i bilden. Å andra sidan kan det vara värt det om det är en bra selfie du vill åt.

Ett annat litet trick är att reglera ljuset på hela bilden – det vill säga mörka ner eller ljusa upp allt inom bildramen – och se hur det påverkar motivet.

Det (förhoppningsvis) vackra motljuset

Är du på jakt efter riktigt vackert motljus? Satsa då på att fota cirka timmen innan solen går ned, när ljuset är mjukt och därmed enklare att fotografera i.

Fånga solen precis när den är på väg att gå ner bakom trädtopparna, hustaken eller horisonten. Då kan du ha solen lysandes rakt in i kameralinsen med ett ofta häpnadsväckande resultat.

Har solen inte hunnit fullt lika långt ner kan du prova att ”gömma” den bakom något. Ta bilden så att exempelvis ett huvud, hus eller träd halvt täcker solen – då blir ljuset mindre starkt, samtidigt som solstrålarna fortfarande kastar ett vackert dis över fotot.

Stark sol – lär dig tämja den

Är du en otålig solfångare som inte orkar vänta till kvällen? Lugn bara. När solen är stark och står högt på himlen finns lite andra knep att ta till. Ett är att ta fotot när solen ligger på snett bakifrån och hålla kameran/mobilen så att själva solen inte syns i bild.

Går det verkligen inte att utesluta solen ur bilden, försök åtminstone hitta ett objekt att återigen ”gömma” den bakom. Det kan räcka med ett par grenar som får agera solsil och därmed dämpa ljuset en aning. Är det förresten svårt att fokusera bilden när du har en sol rakt in i kameran? Prova att skymma solen med ena handen medan du fokuserar. När du är nöjd med fokus – ryck undan ”solhanden” och knäpp av!

Fota med bakgrunden i fokus

De bästa motljusbilderna tas oftast mot en bakgrund som inkluderar mer än bara blå himmel – och det är ingen slump. Har du bara exempelvis himmel och/eller hav i bakgrunden (där havet dessutom reflekterar himlen) blir bilden väldigt ljus och konturer i förgrunden – exempelvis ljusa hårstrån som fladdrar i vinden – försvinner lätt.

Ser du däremot till att fånga in lite grönska också – kanske ett blomstrande träd eller några gröna buskar som fyller upp bakom motivet som du vill ha fokus på. Då är det lättare att få fram konturer och kontraster. Prova själv och upplev skillnaden!

Alla gillar olika – testa dig fram

Som med det mesta här i livet har vi alla – tack och lov – olika tycke och smak. Du vet förmodligen bäst hur just du vill att dina bilder ska bli. Våga experimentera med olika tekniker! Alla sätt är bra utom de dåliga. Tycker du djälv om ditt fotografi är det ett lyckat foto.

Relaterade inlägg

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

Jämför iPhone 13

Apple annonserade nya iPhone 13-serien vid sitt stora evenemang den 14:e september 2021. Frågan är, vad är skillnaderna och vilken modell i iPhone 13-serien passar dig bäst?

Galaxy Z Fold3 och Galaxy Z Flip3 i en vattenpöl

Vattentät mobil

Nästan alla mobiler som säljs idag är vattentåliga i någon mån och de flesta toppmodellerna är till och med vattentäta. Hur vet man då om en mobil är vattentät eller vattentålig och vad innebär just detta i praktiken?