Gå till innehållet

Galaxy A51

Samsungs omtag av A-serien har under 2019 enligt oss levererat en rad bra mobiler i olika prisklasser. En mobil som stuckit ut lite extra är Galaxy A50, som nu har fått en uppföljare vid namn Galaxy A51. I det här blogginlägget djupdyker vi i alltifrån från skärm till kamera och prestanda.

Kategorier: Mobila nyheter

Publicerad 2021-03-25

Färgglad bakgrundsbild i orange och rosa.

Vid en första anblick liknar Galaxy A51 sin föregångare, men mycket är nytt: smalare kanter runt skärmen, ny färgsättning och ett annat ”ribbat” materialval på baksidan. Kameran fram är nu en så kallad ”hole punch-display (likt Note10-serien) och kamerahuset bak har nu hela fyra kameror med olika linser (mer om vad de gör lite längre ner).

Formfaktorn (storlek, vikt) är i princip identisk även om Galaxy A51 är någon millimeter tjockare och nu väger några gram mer. Men du vet vad dom säger? ”Mer att älska…”.

Många små nyheter

Den största skillnaden mellan Galaxy A50 och Galaxy A51 syns inte, utan göms istället på insidan. Det är kanske inte så jättekul att prata om specifikationer, eller hårdvara i allmänhet – men när det kommer till Galaxy A51 är det helt klart värt att nämna. Jag ska försöka göra det så roligt jag kan.

Skärmen.

Precis som med Galaxy A50, kommer Galaxy A51 med en OLED-skärm. Den här gången på 6,5’’ med visningsförhållandet 20:9 och en pixeltäthet på 405 pixlar per inch. Det ger en mer avlång skärm som dessutom är väldigt klar och krisp.

Prestandan

Hjärtat i mobilen är samsung egenutvecklade chip Exynos 9611. Det är en åttakärnig processor som tillsammans med 4 GB RAM gör att upplevelsen av spel och appar blir sömlös. Hårddisken är på 128 GB och kan utökas med ytterligare 512 GB genom att köpa till ett minneskort. Mer än tillräckligt för att lagra bilder, filmer, spel och appar.

Det kraftfulla batteriet på 4000 mAh har stöd för snabbladdning upp till 15 W och ska enligt Samsung räcka till allt du tar dig an i din vardag.

Kameran

Det känns som att dagens mobiler får en extra kamera varje år och Galaxy A51 är inget undantag. Den här mobilen har ett rätt distinkt kamerahus på baksidan med fyra kameror som alla är bra på olika saker. Vi börjar uppifrån, med den första kameran.

Djupsensorn.

Den här kameran mäter djupet, eller avståndet i dina bilder. Det gör att det som är i förgrunden blir tydligt (eller i fokus), medan bakgrunden blir suddig (eller ur fokus). Detta kallas ibland för bokeh-effekt. Apple kallar detta för ”porträttläge” medan Samsung säger ”Live focus”.

Huvudkameran.

Nedanför djupsensorn sitter huvudkameran, som är på hela 48 megapixlar. Den tar med andra ord riktigt högupplösta bilder, med bra detaljrikedom och träffsäker färgåtergivning.

Ultravidvinkelkameran.

Det känns lite som att det är Samsung som ligger till grund för ultravidvinkel-hypen. Och det är jag glad för, eftersom jag gillar den här trenden. En ultravidvinkel-kamera fångar mer i bilden, eftersom kamerans ”synfält” vidgas. En grym funktion att ha när du vill fånga episka bilder.

Makro-kameran.

Sist men inte minst har vi makro-kameran. Den gör att du kan ta bilder på riktigt nära håll med bibehållen detaljrikedom. En utmaning för mobilkameror har alltid varit zoom-faktorn. Ju mer du zoomar, desto suddigare blir bilden. Med makro-kameran behöver du inte längre zooma, utan kan istället flytta dig närmare objektet och är nästan alltid garanterad en skarp och tydlig bild.

Anslutningar

Förutom det vi redan gått igenom är Galaxy A51 packad med teknik och funktioner som: dubbla SIM-kort, bluetooth 5.0, WiFi med ac-standard (WiFi 5), stöd för 4G+ (LTE Advanced), USB 2.0 med typ C-kontakt, WiFi-samtal, 4G-samtal, hörlursuttag, Dolby Atmos, ansiktsupplåsning, och fingeravtrycksläsare i skärmen (optisk).

Den kommer dessutom med Android 10 och Samsungs tillägg One UI 2.0.

Hög lägstanivå.

Med Galaxy A51 startar Samsung mobilåret 2020 med bravur. Precis som med Galaxy A50 ligger Galaxy A51 i mitten på Samsungs ”mobilskala” över funktioner och teknik – men det känns inte så. Det här är en mobil fullpackad med häftig, men framför allt: användbar teknik. Den är rolig att använda och utmanar dessutom marknaden för vad en mobil i den här prisklassen är.

Låga priser har tidigare varit förknippat med ”söliga mobiler” med den absolut mest nödvändiga tekniken. Med Galaxy A51 skriver Samsung om regelboken för den här typen av mobil.

Kompromisser med Galaxy A51?

Så vad "går du miste om" genom att välja A-serien över exempelvis S-serien eller Note-serien (Samsungs toppmodeller) eller toppmodeller från andra leverantörer? Samsung säger själva att A-serien "ger fler möjligheten att få en mobil med verkligt bra prestanda, design och kamera" och att A-serien har "mobiler i olika prisklasser med just de funktioner du vill ha, till ett fördelaktigt pris."

Jag kan inte annat än hålla med. A-serien är lite som en trappa. Ju fler steg du går upp, desto bättre blir mobilerna (sett till specifikationerna). Det du exempelvis inte inte får med A-serien är: trådlös laddning, IP-klassning för damm- och vattentålighet, omvänd trådlös laddning eller USB 3 för snabb överföring mellan mobil och dator.

A-seriens mobiler är även traditionellt sett helt eller delvis byggda i plast och har inte den senaste versionen av Gorilla Glass (material som skyddar skärmen) - vilket gör att antagligen kommer vilja skydda den med både skärmskydd och mobilskal.

Sugen på en ny Samsung-mobil? Kolla in vårt utbud av moiler från Samsung.

Relaterade inlägg

Färgglad bakgrundsbild i orange och rosa.

Apple TV+. Streamingtjänst från Apple

Under Apples Keynote 2019 presenterade Apple sin nya streamingtjänst Apple TV+ som sedan dess producerat massor av filmer och prisvinnande serier.

iPhone 11 i flera olika färger - presenterade som en "bukett".

Apple Arcade

Spelar du på mobilen när du åker till och från jobbet? Har du kanske till och med tröttnat på alla dessa spel som ber dig om pengar i tid och otid? Reklamen som kommer upp precis när du ska få den perfekta raden i Candy Crush? Då kan Apple Arcade vara något för dig.

Handla
© 2022 Hi3G Access AB.
All rights reserved.
Ha en trevlig onsdag!