Gå till innehållet

Håll koll på hälsan med mobilen

Att ta hand om hälsan är viktigt – det är ju det viktigaste vi har! Men mobilen som hjälpmedel kan du hålla koll på din hälsa var du än är. Få koll på din medicin, träffa en läkare eller gör ett hörseltest. Allt med mobilen.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-04-09

Vi listar fem anledningar till varför du ska köpa din nya mobil på Tre.se.

Varken hälsan eller mobilen är världsliga saker. Tvärtom. Och pratar man om dom samtidigt kan det bli väldigt intressant. Din telefon kan nämligen inte bara hjälpa dig att hålla koll på och förbättra hälsan – den kan också rädda liv. Vi tipsar om hur – häng med och dela gärna!

3 hälsoappar som hjälper dig må bättre

Det finns en app för i princip allt, och inom området hälsa finns det hundratusentals. Appar som hjälper dig att hålla koll på din puls, ditt blodsocker, hur mycket du rör dig, hur bra du sover, vad du får i dig och oändligt mycket mer. Här är några svenska intressanta exempel:

1. Pillerkollen

En app som hjälper dig att förstå och hålla koll dina läkemedel. Genom att skriva eller skanna in läkemedel får du fördjupande information och kan skapa egna läkemedelslistor. Appen håller även koll på läkemedel som kan vara olämpliga för just dig eller som kan krocka med varandra.

2. Hörseltestaren

Finns både som sajt och app och är framtagen av bland andra Hörselskadades Riksförbund. Testet baseras på forskning vid Karolinska Institutet och mäter din förmåga att uppfatta tal i brus. Ladda ner för och Android.

3. Triabetes

En ”allt-i-ett-app” för dig med diabetes. Hjälper dig att lära känna dig själv bättre genom att bland annat jämföra mat, blodsocker, insulin, medicin och motion och vikt över tid. Appen är CE-märkt, vilket innebär att den lever upp till vissa grundläggande hälsokrav på produkter.

Träffa en läkare i mobilen

Alltfler företag använder idag FaceTime-funktionen på olika sätt, inte minst dom som verkar inom hälsosektorn. Nu kan du boka tid och träffa en läkare via mobilen. Här är bara några exempel:

Kry

En app som erbjuder ”mobila läkarbesök”. Användare kan, precis som vid vanliga läkarbesök, få råd, recept eller remisser, men själva besöket sker genom video.

Min Doktor

En mobil vårdcentral som har öppet dygnet runt. Liknar Kry-appen men istället för vård genom video får du chatta med läkaren och alltså beskriva besvären i text – och om du vill – komplettera med bild.

Lilla livvakten ICE

I början av 00-talet uppmanades alla mobilägare att lägga in en kontakt vid namn ICE (In Case of Emergency) med tillhörande nummer i sina mobiler. Tanken var att om du hamnade i en nödsituation, skulle någon i din omgivning lätt kunna ringa "rätt person" – till exempel förälder, syskon eller partner. Bra grej, men tyvärr verkningslös om du använder skärmlås på mobilen – vilket ju många gör. Däremot är ICE fortfarande så pass etablerat i världen att det finns en poäng med att just ICE:a.

Här är några tips på hur du lägger till en ICE-kontakt – och gör den synlig även om du har skärmlås:

För dig med Android Du lägger enkelt till ICE-information på låsskärmen. Öppna bara Inställningar och välj Säkerhet Låsskärmsmeddelande. Skriv in den info som du vill ska visas på Iåsskärmen. Exempelvis: Mamma Mia ICE +46 333 333 333

För dig med iPhone Utnyttja den inbyggda ICE-funktionen! Öppna appen Hälsa och välj Medicinskt ID. Här kan du, förutom att ange blodgrupp och annan info som andra kan ha nytta av i nödlägen, lägga till ICE-kontaktpersoner. Den eller dom du lägger till går sedan att ringa även om skärmen är låst (välj Nödsamtal och klicka på Medicinskt ID längst ned till vänster).

För dig med Windows-mobil Ladda ner en så kallad ”lock screen app” – det finns flera att välja bland – och lägg till informationen där. Eller skapa en egen bakgrundsbild där du lägger till informationen om vem som är din ICE-kontakt och vad hens nummer är (ett knep du förstås kan använda på alla slags enheter).

Relaterade inlägg

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

Jämför iPhone 13

Apple annonserade nya iPhone 13 vid sitt stora evenemang den 14:e september 2021. Precis som förra året fick vi fyra nya modeller att välja mellan. Frågan är, vad är skillnaderna och vilken modell i iPhone 13-serien passar dig bäst?

En man i solglasögon håller i, och tittar på en svart mobiltelefon.

Säkerhetskopiera mobilen

Har du köpt en ny mobil, eller vill säkerställa att ditt innehåll är i säkra händer? Då är det dags att säkerhetskopiera! Det alltid bra att ha en back up av ditt innehåll sparat någonstans. Oavsett om du har en mobil med Android eller iOS ska det vara enkelt att säkerhetskopiera.