Gå till innehållet

Håll koll på hälsan med mobilen

Att ta hand om hälsan är viktigt – det är ju det viktigaste vi har! Men mobilen som hjälpmedel kan du hålla koll på din hälsa var du än är. Få koll på din medicin, träffa en läkare eller gör ett hörseltest. Allt med mobilen.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-04-09

Vi listar fem anledningar till varför du ska köpa din nya mobil på Tre.se.

Varken hälsan eller mobilen är världsliga saker. Tvärtom. Och pratar man om dom samtidigt kan det bli väldigt intressant. Din telefon kan nämligen inte bara hjälpa dig att hålla koll på och förbättra hälsan – den kan också rädda liv. Vi tipsar om hur – häng med och dela gärna!

3 hälsoappar som hjälper dig må bättre

Det finns en app för i princip allt, och inom området hälsa finns det hundratusentals. Appar som hjälper dig att hålla koll på din puls, ditt blodsocker, hur mycket du rör dig, hur bra du sover, vad du får i dig och oändligt mycket mer. Här är några svenska intressanta exempel:

1. Pillerkollen

En app som hjälper dig att förstå och hålla koll dina läkemedel. Genom att skriva eller skanna in läkemedel får du fördjupande information och kan skapa egna läkemedelslistor. Appen håller även koll på läkemedel som kan vara olämpliga för just dig eller som kan krocka med varandra.

2. Hörseltestaren

Finns både som sajt och app och är framtagen av bland andra Hörselskadades Riksförbund. Testet baseras på forskning vid Karolinska Institutet och mäter din förmåga att uppfatta tal i brus. Ladda ner för och Android.

3. Triabetes

En ”allt-i-ett-app” för dig med diabetes. Hjälper dig att lära känna dig själv bättre genom att bland annat jämföra mat, blodsocker, insulin, medicin och motion och vikt över tid. Appen är CE-märkt, vilket innebär att den lever upp till vissa grundläggande hälsokrav på produkter.

Träffa en läkare i mobilen

Alltfler företag använder idag FaceTime-funktionen på olika sätt, inte minst dom som verkar inom hälsosektorn. Nu kan du boka tid och träffa en läkare via mobilen. Här är bara några exempel:

Kry

En app som erbjuder ”mobila läkarbesök”. Användare kan, precis som vid vanliga läkarbesök, få råd, recept eller remisser, men själva besöket sker genom video.

Min Doktor

En mobil vårdcentral som har öppet dygnet runt. Liknar Kry-appen men istället för vård genom video får du chatta med läkaren och alltså beskriva besvären i text – och om du vill – komplettera med bild.

Lilla livvakten ICE

I början av 00-talet uppmanades alla mobilägare att lägga in en kontakt vid namn ICE (In Case of Emergency) med tillhörande nummer i sina mobiler. Tanken var att om du hamnade i en nödsituation, skulle någon i din omgivning lätt kunna ringa "rätt person" – till exempel förälder, syskon eller partner. Bra grej, men tyvärr verkningslös om du använder skärmlås på mobilen – vilket ju många gör. Däremot är ICE fortfarande så pass etablerat i världen att det finns en poäng med att just ICE:a.

Här är några tips på hur du lägger till en ICE-kontakt – och gör den synlig även om du har skärmlås:

För dig med Android Du lägger enkelt till ICE-information på låsskärmen. Öppna bara Inställningar och välj Säkerhet Låsskärmsmeddelande. Skriv in den info som du vill ska visas på Iåsskärmen. Exempelvis: Mamma Mia ICE +46 333 333 333

För dig med iPhone Utnyttja den inbyggda ICE-funktionen! Öppna appen Hälsa och välj Medicinskt ID. Här kan du, förutom att ange blodgrupp och annan info som andra kan ha nytta av i nödlägen, lägga till ICE-kontaktpersoner. Den eller dom du lägger till går sedan att ringa även om skärmen är låst (välj Nödsamtal och klicka på Medicinskt ID längst ned till vänster).

För dig med Windows-mobil Ladda ner en så kallad ”lock screen app” – det finns flera att välja bland – och lägg till informationen där. Eller skapa en egen bakgrundsbild där du lägger till informationen om vem som är din ICE-kontakt och vad hens nummer är (ett knep du förstås kan använda på alla slags enheter).

Relaterade inlägg

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

Mobiler genom tiderna. Så har de utvecklats

Idag är våra mobiltelefoner något av en extra kroppsdel för oss. Mobilen har haft en självklar plats i handen, i väskan och i fickan i flera decennier – men dess historia är inte lika självklar. Häng med på en guide längs minnenas allé!

Bild på batteriet i nya Xiaomi Mi 11i som ligger på 4520 mAh i svart. Den håller på att laddas.

Ladda mobilen på rätt sätt

Att mobilen behöver ström är en självklarhet, men vad som gäller kring hur man ska ladda mobilen kan skiljas åt. Visst är det svårt att veta vad som gäller när man ska ladda sin mobil, ska man ladda varje natt, ska man låta batteriet ta helt slut eller ska man ladda korta stunder, hur ska man egentligen ladda sin mobil? Låt oss vägleda dig hur du laddar mobilen på bästa sätt i vår laddningsguide.