Gå till innehållet

Hur du rengör din mobil och håller den ren

Så minskar du bakteriemängden på din mobil. Förutom att rensa mobilen från gamla filer och dåliga selfies behöver man då och då rengöra den från mikroorganismer och bakterier. Så med handen på hjärtat, kan du ärligt säga att du någonsin gjort rent din mobil, ditt skärmskydd eller ditt mobilskal?

Kategorier: Digitalt liv

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2022-11-02)

Färgglad bakgrundsbild i orange och rosa.

Observera att vi endast ger dig några allmänna tips nedan och att Tre inte ansvarar för eventuella handhavandefel. Innan du gör rent din mobil ska du alltid kontrollera särskilda restriktioner i din mobils användarvillkor och mobiltillverkarens ansvar vid sådana fel.

Varför är det viktigt att hålla mobilen ren?

Året är 2020 och mobilen är med dig överallt. Vid middagsbordet, i sängen, på gymmet och på jobbet för att ta några exempel. Den åker upp och ner i fickan, skickas runt mellan kompisar för att visa något klipp och kanske sitter även barnen med den ibland?

Håll mobilen ren i influensatider

Vi är ju fenor på att exempelvis tvätta händerna, bilen, våra kläder och att städa hemma. Men varför tvättar vi inte våra mobiler, så mycket smuts och bakterier som vi utsätter dom för?

Några enkla tips på rengörning

Några snabba sökningar visar att detta är ett populärt ämne som många skrivit om. Och ska man tro det som står på internet är det nästan ett under att vi ens lever…

För att summera det vi hittat så är svaret ”ja, din mobil är smutsigare än du tror” och att ”ja, du bör göra rent din mobil ibland”. Nu i influensa- och förkylningstider kan det vara värt att lägga lite tid på att göra rent mobilen för att skydda sig - och inte ta några risker. Här är några tips från oss.

Lätt fuktad trasa ett första steg.

De flesta mobiltillverkare verkar vara överens om att mobilen ska göras rent med en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Exempelvis en glasögonduk. Det gäller att vara försiktig runt mobilens öppningar, exempelvis hörlursuttaget, så att ingen fukt tränger in.

Innan någon typ av rengöring påbörjas ska mobilen stängas av – och eventuell laddsladd ska tas ur.

Gäller även skärmskydd

Även skärmskydd kan rengöras med en luddfri och lätt fuktad trasa. Är det mycket smutsigt kan en tvål- och vattenblandning även göra susen. Tänk bara på att vara försiktig så att inte mobilen kommer i kontakt med vatten.

Utspädd alkohol vid svårare smuts.

Att tvätta mobilen med alkohol är omdiskuterat. Många hävdar att det tar bort den oljeavstötande (oleophobic coating) film som sitter på mobilen, medan vissa hävdar att det är nödvändigt för att bakterier ska dö.

En gyllene mellanväg för många verkar vara att köpa isopropanol och sedan späda det med vatten. Det ger en snällare tvätt som inte tär lika hårt på det oljeavstötande medlet.

Glöm inte mobilskalet.

Skal i plast och silikon kan tvättas med tvål och vatten för att sedan lufttorkas. Skal i läder kan, precis som med en mobil, också tvättas med en lätt fuktad trasa. För svårare smuts rekommenderas vi ett skumrengörningsmedel speciellt anpassat för läder.

Relaterade inlägg

Himmel med moln.

Vad är molnlagring?

Hisspitchen för molnlagring är att du kan spara dina filer, så som: foton, filmer och andra dokument på internet och alltid ha tillgång till dem. Oavsett vart du är och oberoende av om du surfar från mobilen, datorn eller surfplattan. Men vad är "molnet" och hur funkar det?

Familj i soffa tittar på surfplatta och ser glada ut.

Gemensam kalenderapp för familjen

Svårt att komma ihåg alla fotbollsträningar, kalas och föräldramöten? Dags att samla familjens aktiviteter i en gemensam kalenderapp? Vi har listat vår tre bästa familjekalendrar. Ladda ner en kalenderapp för familjen och börja få ordning och reda på det omtalade livspusslet.