Gå till innehållet

Hedy Lamarr - kvinnan bakom teknikrevolutionen

"Alla kreativa människor vill göra det oväntade."

Citatet är ett av många från Hedy Lamarr - kreativ, banbrytande och produktiv som få. Under sitt 85 år långa liv hann denna österrikiska inte bara med en exceptionell skådespelarkarriär i Hollywood. Hon bidrog också till tekniken som de flesta av oss idag är beroende av. Häng med på en resa genom Lamarrs legendariska liv.

Kategorier: Digitalt liv

Publicerad 2021-03-25

Färgglad bakgrundsbild i orange och rosa.

"Alla kreativa människor vill göra det oväntade."

Citatet är ett av många från Hedy Lamarr - kreativ, banbrytande och produktiv som få. Under sitt 85 år långa liv hann denna österrikiska inte bara med en exceptionell skådespelarkarriär i Hollywood. Hon bidrog också till tekniken som de flesta av oss idag är beroende av. Häng med på en resa genom Lamarrs legendariska liv.

Där allting börjar.

I Wien den 9 november 1914 föds Hedwig Eva Maria Kiesler, som Hedy först hette. Här växer hon upp, mellan sin kristna, musikaliska mamma och sin judiska bankdirektör till far. Att det göder både kreativitet och intellekt är inte svårt att förstå.

Mot toppen.

Redan 1920 börjar Hedy väcka uppmärksamhet. En tysk teaterdirektör tar henne med till Berlin för att låta en anad talang blomma ut på scen. Tillbaka i Österrike avlöser små filmroller varandra och 1933 exploderar kändisskapet. 1937 möter hon en talangscout i Paris och karriären når nya höjder. På scoutens inrådan tar hon namnet Hedy Lamarr och när hon 1957 spelar in sin sista film har hon fler än 30 stora filmer på sitt CV. Det är inte för intet som hon senare hedras med en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

En uppfinnare föds.

På fritiden föredrog Hedy att sitta hemma och uppfinna på sin fritid istället för att frottera sig med Hollywoods skådespelarelit. Bland de tidiga innovationerna hör bland annat en tablett som upplöst i vatten ska skapa kolsyrad dryck. Just den drycken går inte till historien – Lamarr själv beskriver smaken som medicin. Men det som går i diket där plockar hon snart upp på andra piedestaler.

Geniet Hedy.

Det är världskrig och Lamarr vill bidra till krigsinsatsen. 1942 tar hon, tillsammans med kompositören George Antheil, patent på en uppfinning vi sent ska glömma. Här och nu är det ett påfund tänkt att hjälpa i sjökrig – ett sätt att låta radiostyrda torpeder behålla sin utsatta kurs. Med sitt ”Secret Communication System” möjliggör de automatiska frekvensbyten på 88 olika kanaler. Så snart en fiende försöker störa torpeden med radiosignaler ser det hemliga systemet till att signalerna byter frekvens. Resultatet? Torpedens framfart påverkas inte! Det här hyllas bland annat av USA:s militär som börjar använda systemet 1962.

1997 blir hon den första kvinna att äras med Bulbie Gnass Spirit of Achievement Award för sitt tekniskt visionära skarpsinne. Tekniken som Lamarr bidrog till är än idag – om än förfinad – med oss i stort och smått. I mobiltelefoner och andra trådlösa enheter utgör den i mångt och mycket navet i vår digitala kommunikation, bland annat i WiFi, GPS och Bluetooth. Allt tack vare Hedy Lamarr – kvinnan bakom teknikrevolutionen.

Relaterade inlägg

Två kvinnor med varsin ryggsäck promenerar tillsammans.

Bluetooth. Hur det fungerar och vad det är

I korthet är bluetooth en teknik som gör det möjligt att trådlöst överföra data, så som musik från mobilen till ett par trådlösa hörlurar med hjälp av radiovågor. Bluetooth har funnits sedan sent 90-tal och har fått sitt namn efter den danska vikingakungen [Harald Blåtand](https://sv.wikipedia.org/wiki/Harald_Bl%C3%A5tand).

En blå smartphone tillsammans med rosa trådlösa hörlurar ligger på ett grått skrivbord.

Hitta och spåra mobil

Få saker skulle kännas så jobbigt och förlamande som om vi skulle råka bli av med vår mobil. Här har vi tips på hur du kan hitta och spåra din mobil. Innan du läser vidare bland tipsen bör du spärra ditt abonnemang hos din operatör om det är så att din mobil har försvunnit eller blivit stulen.