Gå till innehållet

Hur påverkas din mobil av kyla?

Fem tips på hur du håller den vid liv i kylan.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25

Person med mobil i båda händerna. Mobilen och händerna i förgrunden, personen, något suddig, i bakgrunden.

__Ska du ut och resa snart? Kyla är något som påverkar din mobil. Vi alla kan känna igen oss i situationer som när mobilen plötsligt dör i skidbacken eller så fort vi går utanför dörren under vintertid. Men varför händer detta egentligen? Vi tar reda på vad det egentligen är som gör att våra mobiler inte vill samarbeta med oss under dessa dagar och ger tips på vad du kan göra för att undvika dem. __

Först och främst är våra mobiler inte anpassade för att klara av köld, vilket gör det lite jobbigt att bo i ett land som Sverige där vintrarna kan bli ganska kalla. När termometern sjunker under nollan så drar batteriet ofta iväg mer än vanligt. Det är faktiskt så att batteriet förlorar spänning vid kyla och den kemiska reaktionen som mobilbatteriet bygger på fungerar sämre. Ska vi ta det riktigt grundligt så är det alltså energipartiklar som rör sig och ser till att mobilen hålls vid liv och när det bli kallt går allting långsammare. Batterikapaciteten kan försämras med hela 40 procent när kylan slår till.

Om din mobil dör av kylan när du fortfarande har batteri kvar på den så kan du med lite tur bara behöva värma upp en stund inomhus eller i vanten för att den ska starta igen. Varför detta kan fungera är för att när mobilen då plötsligt dör så stänger den av batteriet helt.

Fem tips på hur du håller din mobil vid liv i kylan

  1. Försök att hålla den nära kroppen när du vistas utomhus i minusgrader. Då genererar den värme från din kropp som gör att den inte kyls lika lätt eller lika fort.

  2. Ha mobilen fulladdad när du beger dig ut i kylan. Ju lägre batterinivå du har när du möter kylan ju skörare är batteriet.

  3. Försök att använda den så lite som möjligt. Varje gång du öppnar jackan och tar fram mobilen så utsätts den för kylan som fort försämrar dess överlevnad.

  4. Va uppfinnig och skapa dig ett slags skal som håller den ännu varmare. Ett tips på detta kan vara en socka, vante eller även ett mobilskal som är skapat för att hålla mobilen varmare. Ju större robustare skal desto mer värme hålls kvar.

  5. Påminn dig själv om att inte kallstarta mobilen om den mot förmodan dött ute i kylan. Vid försök till start när den är iskall kan det bildas kondens som kan orsaka andra problem. Försök därför att inte starta den igen utan låt den först få upp värmen innan du gör ett försök.

Nu är du redo att trotsa kylan tillsammans med din mobil. Lycka till!

Relaterade inlägg

Två personer sitter tillsammmans med en mobiltelefon och går igenom något. Den ena personer håller i mobilen och den andra visar något på skärmen.

Byta telefon

Har du uppgraderat dig till en ny mobil? Vad trevligt! Då är det bara att flytta över allt innehåll som finns på gamla telefonen. Och innan du suckar och grämer dig för hur det ska gå så kommer det med appars hjälp att gå galant. Snart är du igång med nya telefonen! Men psst! Det är alltid bäst att säkerhetskopiera först.

Mobil som är en smartphone hålls i handen, personen har en orange stickad tröja. Personen trycker på huvudknappen med sitt pekfinger.

Mobil för äldre

Idag finns mobilen med oss alla oavsett ålder, det är härligt. En mobil för äldre har blivit en målgrupp som är viktigare än någonsin. Behovet är stort av just de funktioner som en seniortelefon bör ha för att vara användarvänlig och inte skapa ett motstånd. Vi vill hylla alla äldre som faktiskt vågar ta till sig den nya tekniken idag! Hurra för alla äldre med mobiltelefoner!