Gå till innehållet

Hur påverkas din mobil av kyla?

Fem tips på hur du håller den vid liv i kylan.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25

En person i grå tröja håller en mobil i båda händerna.

__Ska du ut och resa snart? Kyla är något som påverkar din mobil. Vi alla kan känna igen oss i situationer som när mobilen plötsligt dör i skidbacken eller så fort vi går utanför dörren under vintertid. Men varför händer detta egentligen? Vi tar reda på vad det egentligen är som gör att våra mobiler inte vill samarbeta med oss under dessa dagar och ger tips på vad du kan göra för att undvika dem. __

Först och främst är våra mobiler inte anpassade för att klara av köld, vilket gör det lite jobbigt att bo i ett land som Sverige där vintrarna kan bli ganska kalla. När termometern sjunker under nollan så drar batteriet ofta iväg mer än vanligt. Det är faktiskt så att batteriet förlorar spänning vid kyla och den kemiska reaktionen som mobilbatteriet bygger på fungerar sämre. Ska vi ta det riktigt grundligt så är det alltså energipartiklar som rör sig och ser till att mobilen hålls vid liv och när det bli kallt går allting långsammare. Batterikapaciteten kan försämras med hela 40 procent när kylan slår till.

Om din mobil dör av kylan när du fortfarande har batteri kvar på den så kan du med lite tur bara behöva värma upp en stund inomhus eller i vanten för att den ska starta igen. Varför detta kan fungera är för att när mobilen då plötsligt dör så stänger den av batteriet helt.

Fem tips på hur du håller din mobil vid liv i kylan

  1. Försök att hålla den nära kroppen när du vistas utomhus i minusgrader. Då genererar den värme från din kropp som gör att den inte kyls lika lätt eller lika fort.

  2. Ha mobilen fulladdad när du beger dig ut i kylan. Ju lägre batterinivå du har när du möter kylan ju skörare är batteriet.

  3. Försök att använda den så lite som möjligt. Varje gång du öppnar jackan och tar fram mobilen så utsätts den för kylan som fort försämrar dess överlevnad.

  4. Va uppfinnig och skapa dig ett slags skal som håller den ännu varmare. Ett tips på detta kan vara en socka, vante eller även ett mobilskal som är skapat för att hålla mobilen varmare. Ju större robustare skal desto mer värme hålls kvar.

  5. Påminn dig själv om att inte kallstarta mobilen om den mot förmodan dött ute i kylan. Vid försök till start när den är iskall kan det bildas kondens som kan orsaka andra problem. Försök därför att inte starta den igen utan låt den först få upp värmen innan du gör ett försök.

Nu är du redo att trotsa kylan tillsammans med din mobil. Lycka till!

Relaterade inlägg

Vi guidar dig i mobildjungeln för barn.

Mobilabonnemang till barn

Är det dags att skaffa ett mobilabonnemang för ditt barn? Då har du kommit rätt. Vi har mobilabonemang för både små och stora personer. För den som behöver lite och mycket surf.

Man surfar på sin surfplatta i poolen. Han ligger på en rosa badring med fötterna i det turkosa vattnet.

Hur påverkas din mobil av värme? Fem tips som kan hjälpa!

Ska du ut och resa snart? Värme är något som påverkar din mobil. Vi alla kan känna igen oss i situationer som när batteriet skenar iväg en varm sommardag eller överhettas på stranden i den stekheta solen. Men varför händer detta egentligen? Vi tar reda på vad det egentligen är som gör att våra mobiler inte vill samarbeta med oss under dessa dagar och ger tips på vad du kan göra för att undvika dem.

Handla
© 2022 Hi3G Access AB.
All rights reserved.
Ha en trevlig onsdag!