Gå till innehållet

Ladda mobilen på rätt sätt

Att mobilen behöver ström är en självklarhet, men vad som gäller kring hur man ska ladda mobilen kan skiljas åt. Visst är det svårt att veta vad som gäller när man ska ladda sin mobil, ska man ladda varje natt, ska man låta batteriet ta helt slut eller ska man ladda korta stunder, hur ska man egentligen ladda sin mobil? Låt oss vägleda dig hur du laddar mobilen på bästa sätt i vår laddningsguide.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-08-13 (Uppdaterad 2021-11-17)

Bild på batteriet i nya Xiaomi Mi 11i som ligger på 4520 mAh i svart. Den håller på att laddas.

Ska man ladda mobilen på natten?

Det är otroligt smidigt att lägga mobilen på laddning medan du själv går till sängs och inte använder mobilen. På morgonen efter är din mobil fulladdad, redo att möta dagen utmaningar tillsammans med dig. Men det finns alltid en brandrisk att ladda under så lång tid och när du själv inte är närvarande. Den kan bli överupphettad, sladden kan vara skadad eller om den ligger i en miljö som under kudden eller i täcket, så kan det leda till att det börjar brinna. Så därför vill vi råda dig att inte ladda under natten.

Tips! Undvik att ladda telefonen ytterligare efter att den blivit fulladdad

Låt inte din mobil ligga kvar och laddas när den äntligen har blivit fulladdad. Idag så är många mobiler så smarta att det slutar att ladda när batteriet är fulladdad, men det är en bra vana att ha ändå. Det tycker batteriet är Trevligt!

Hur ska man tänka när man laddar mobilbatteri första gången?

När det är första gången som du laddar din nya mobil ska du ladda den fullt ut. Låt den laddas med originalladdare tills batteriikonen visar 100 %. Efter det ska man egentligen undvika att ladda fullt ut.

Hur ökar jag livslängden för mobilbatteri?

Det går faktiskt att göra, men vissa saker kan vara svårt att undvika, som t.ex. att mobilen blir helst urladdad och dör. Läs gärna tipsen nedan.

  • Trots att det kan vara svårt så försök att aldrig låta batterinivån gå under 50 %
  • Försök att undvika att utsätta batteriet för kyla eller värme
  • Ladda ofta och kortare stunder än att ladda sällan och under längre tid
  • Försök att undvika att mobilen laddar ut helt och dör
  • Att börja ladda från låg nivå till 100 % bör undvikas
  • Det bästa är att aldrig ladda batteriet till 100 %

Att ladda mobilen trådlöst

Trådlösladdning är mycket smidigt, du slipper alla sladdar och lägger mobilen på en laddyta. När du tar mobilen från laddytan/laddplattan så slutar laddningen. Enkelt och flexibelt!

Varför laddar inte mobilen?

Att din mobil inte laddas kan bero på många olika saker.

  • Se först och främst till så att laddningsporten är fri från skräp
  • Kontrollera sedan att laddningskabeln inte har tecken på skada, kanske stiften är böjda eller själva ytterhöljet har skaft bort. Då är det bara att kasta och köpa ny, använd aldrig skadade laddare av säkerhetsskäl.
  • Det kan också vara ett glapp någonstans kring vägguttaget och laddningskabeln, USB-väggadaptern eller strömkabeln. Testa gärna med ett annat vägguttag
  • Om du använder en ny laddare som du inte brukar använda så kanske den inte är kompatibel med just din mobil

Går det att ladda mobilen snabbare?

I brist på tid så kan det vara skönt att laddningstiden för din mobil går snabbt. Vissa moderna mobiler har en teknik som kallas just snabbladdning, så smidigt! Xiaomi Mi 11i är en mobil som har stöd för t o m supersnabbladdning. Då kan du ladda från 0-100% på endast 52 minuter!

Tips om hur du laddar mobilen snabbare:

1. Låt mobilen vara helt avstängd

Det är svårt att inte använda mobilen när den laddar, om du gör det ändå så tänk på att det tar längre tid för batteriet att bli fulladdat. Så ta tid till något annat i stället och stäng av den helt för bästa resultat på kortast tid.

2. Notiser och funktioner ska vara avstängd

Om du väljer att ha mobilen igång så stäng av allt som är pågående som t.ex. alla appar & funktioner som Push-notiser, WiFi, GPS, bluetooth och musiklyssning. Så kommer din mobil att ladda snabbare. Läs gärna om hur du sparar batteri på din mobil

3. Få tag i snabbladdning

Då krävs en mobilladdare med snabbladdning, tänk på att du även måste ha en mobil som stödjer snabbladdning. Antingen kan du googla eller gå in på våra mobiler under ”Specifikation” och se vilka som gör det.

4. Använd ett eluttag att ladda från

Bästa sättet att ladda är ifrån ett eluttag istället för att ladda via en USB-port från t.ex. datorn. Använd gärna originalladdaren av säkerhetsskäl men också för effektiviteten.

Går det att ladda mobilen utan el?

Ja det är faktiskt möjligt att ladda mobilen med hjälp av exempelvis något så enkelt som vatten, eld eller solceller. Du kan alltså ladda mobilen genom eld samtidigt som du grillar eller bara myser framför brasan. Elen skapas i en termoelektrisk generator som konverterar värmen från elden direkt till el.

Att ladda mobilen med solceller

Tänk att solceller kan användas för att ladda din mobil över USB, det är magiskt. Idag finns många olika paneler i fickformat och kan vikas ut för att ta upp solens strålar. Läs gärna mer på TelgeEnergi

Att ladda mobilen med vatten

Det är möjligt med hjälp av ett svenskproducerade mikrobränsleceller att ladda din mobil med hjälp av endast vatten. Du "laddar" vattnet genom hydrolys och använder sedan vattenpatroner som utbytbara batterier vilka driver en USB-port för laddning. Trevligt va?

Relaterade inlägg

Vi guidar dig i mobildjungeln för barn.

Mobilabonnemang till barn

Är det dags att skaffa ett mobilabonnemang för ditt barn? Då har du kommit rätt. Vi har mobilabonemang för både små och stora personer. För den som behöver lite och mycket surf.

Man surfar på sin surfplatta i poolen. Han ligger på en rosa badring med fötterna i det turkosa vattnet.

Hur påverkas din mobil av värme? Fem tips som kan hjälpa!

Ska du ut och resa snart? Värme är något som påverkar din mobil. Vi alla kan känna igen oss i situationer som när batteriet skenar iväg en varm sommardag eller överhettas på stranden i den stekheta solen. Men varför händer detta egentligen? Vi tar reda på vad det egentligen är som gör att våra mobiler inte vill samarbeta med oss under dessa dagar och ger tips på vad du kan göra för att undvika dem.

Handla
© 2022 Hi3G Access AB.
All rights reserved.
Ha en trevlig onsdag!