Gå till innehållet

Mobilfotoskolan del 1: komposition

Du fotar och fotar, men dina bilder lyfter inte riktigt. Vad kan man göra för att få mer respons på bilderna? Här kommer vi i ett par blogginlägg att hjälpa dig bli en bättre mobilfotograf. Första delen handlar om det kanske mest grundläggande och viktiga för att få till en bild som känns levande: komposition!

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-04-09

Bild som illustrerar Galaxy S21-seriens nattläge. Ljus förgrund, kvinna i skåpbil. Mörk bakgrund, campingplats.

1. Experimentera med vinkeln

Ofta blir bilderna ”döda” just för att kompositionen är platt och konventionell. För att bli en bra fotograf måste du testa nya vinklar och positioner. Börja med mat till exempel – fota rakt uppifrån, testa en närbild eller håll kameran i position med tallriken istället för uppe i ansiktshöjd.

Inspirationsbild Buzzfeedfood

Inspirationsbild Threeforksrs

2. Beskär

Att beskära är att på allvar mejsla fram kompositionen du vill få fram. Det är lätt att tro att kameran har sista ordet, men i de flesta mobiltelefoner kan du beskära dina bilder. Testa olika varianter för att hitta din stil och våga ta bort allt som är oväsentligt.

Inspirationsbild Locarl

Inspirationsbild Locarl

3. Undvik mitten

”Rule of thirds” är en välbekant term för fotografer. Tänk att bilden är skuren av fyra linjer så att den blir indelad i nio rutor. Regeln säger att det mest intressanta i bilden bör placeras där linjerna möts. Detta skapar dynamik på ett balanserat sätt. Med andra ord: sluta tänk att objektet alltid måste vara i mitten.

Inspirationsbild Laurasaav_photo

Inspirationsbild Richiezone

4. Lek med symmetri

”Räta upp”-funktionen i Instagram är din bästa vän. Skapa snyggt symmetriska bilder på byggnader och arkitektur, eller tilta till actionbilder som kräver ännu mer liv och rörelse. När du hittat symmetrin kan du också leta upp sätt att bryta den så att bilden sticker ut.

Inspirationsbild Celineiam

5. Var udda

Ögat letar automatiskt efter mittpunkten i en samling. Därför är bilder på tre objekt mycket mer tilltalande än de med två. Det kan skapa djup och dynamik.

Inspirationsbild Colinwalton

Inspirationsbild Bernerjohnny

6. Var inte rädd för luften

Att leka med luft är ett effektivt sätt att skapa mer intressanta bilder. Eftersom dagens mobilkameror är så pass bra, kan du fånga hela scenen för att fixa coola effekter i efterhand när du beskär bilden. En mops som hoppar fem centimeter är inte särskilt imponerande, men om du klipper bort marken blir det plötsligt en flygande supermops!

Inspirationsbild Airpixels

Inspirationsbild Jonneuwald

7. Fyll hela skärmen

Apropå leka med luft: testa att ta bort den helt och hållet istället. Låt ett ansikte, träd eller juicedrink fylla upp hela rutan. Allt måste inte få plats – tvärtom. Hjärnan gillar ofullständiga motiv.

Inspirationsbild Egnesnegy

Inspirationsbild Locarl

8. Hitta linjen

Ögat älskar att följa linjer. Ofta finns en linje, stig, vinkel eller skugga någonstans i bilden. Hittar du den kan bilden bli en vinnare!

Inspirationsbild Lottenishanghai

Inspirationsbild Airpixels

Relaterade inlägg

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

Mobiler genom tiderna. Så har de utvecklats

Idag är våra mobiltelefoner något av en extra kroppsdel för oss. Mobilen har haft en självklar plats i handen, i väskan och i fickan i flera decennier – men dess historia är inte lika självklar. Häng med på en guide längs minnenas allé!

Bild på batteriet i nya Xiaomi Mi 11i som ligger på 4520 mAh i svart. Den håller på att laddas.

Ladda mobilen på rätt sätt

Att mobilen behöver ström är en självklarhet, men vad som gäller kring hur man ska ladda mobilen kan skiljas åt. Visst är det svårt att veta vad som gäller när man ska ladda sin mobil, ska man ladda varje natt, ska man låta batteriet ta helt slut eller ska man ladda korta stunder, hur ska man egentligen ladda sin mobil? Låt oss vägleda dig hur du laddar mobilen på bästa sätt i vår laddningsguide.