Gå till innehållet

Vad är molnlagring?

Hisspitchen för molnlagring är att du kan spara dina filer, så som: foton, filmer och andra dokument på internet och alltid ha tillgång till dem. Oavsett vart du är och oberoende av om du surfar från mobilen, datorn eller surfplattan. Men vad är "molnet" och hur funkar det?

Kategorier: Digitalt liv

Publicerad 2021-04-13 (Uppdaterad 2023-02-20)

Himmel med moln.

Det korta, korrekta och faktiskt lite tråkiga svaret är att molnet egentligen bara är en hårddisk som är uppkopplad till internet.

Det kan exempelvis vara ett företag som erbjuder sig att lagra dina filer och ge dig åtkomst via en app, eller att du själv köpt en backup-lösning som är uppkopplad till internet.

Vad är molnlagring och varför behöver jag en molntjänst

Bra fråga! Precis som med mycket annat har hårddiskar en begränsad livslängd. Dett betyder att de med tiden tappar sin förmåga lagra filer eller slutar fungera helt (beroende på vilken typ av lagring du använder).

En lösning på det problemet är att ta kopior av sina filer, eller göra en "backup" till en annan hårddisk eller dator. Men det kan anses var lite av en "katt och råtta-lek".

Lösningen? Molnlagring. Eller "The Cloud" (molnet) som det så trendigt brukar omnämnas!

Så hur funkar molnlagring då?

Precis som vi nämnde tidigare sparas dina filer exempelvis i en serverhall eller i ett datacenter. Där återfinns stora kluster av hårddiskar vars uppgift är att lagra filer. Dina filer sprids ut över flera hårddiskar och kan faktiskt lagras på olika ställen i världen.

När du vill hämta dina filerr ansluter du till en mapp, eller via en app och vips där är dom!

Extra lager av säkerhet

Med molnlagring gör det inget om en hårddisk går sönder, eftersom alla data säkerrhetskopieras. Och eftersom datan är utspridd på flera ställen så minimeras risken ytterligare.

Sannolikheten att hela datorhallen går ner kontra att din hårddissk går talar ju definitivt för molnllagring. Men det slutar ju inte med bara lagring av filer.

Mer än bara lagring i molnet

Du har kanske hört talas om iCloud, Samsung Cloud, Google Cloud eller Huawei Cloud för att ta några exempel. Förutom att spara filer kan dessa molntjänster exempelvis spara kontakter, e-postinställningar, preferenser och inställningar i vissa appar eller göra en fullständig backup av en hel mobil eller surfplatta - superbra när du byter mobil och snabbt vill komma igång!

Bra när du vill dela med dig bilder

Andra molntjänster, som exempelvis Dropbox, är speciellt inriktade på att kunna dela filer med andra. Bra om du jobbar tillsammans med någon och snabbt vill kunna dela med dig av en mapp med filer, låtar, dokument eller bilder.

Du väljer då själv vem du vill ge åtkomst till och ni kan enkelt jobba tillsammans! Kanske jobbar ni på en gemensam låt? Eller har ni delad ekonomi och behöver tillgång till en excel-budget?

Eller varför inte för att dela semesterbilderna?

Vilken molntjänst ska jag väja?

Precis som med allt handlar det om vilket behov du har, hur mycket du är beredd att betala och hur du vill att molntjänsten ska fungera?

Vill du bara kunna spara filer såsom dokument och foton eller är det också viktigt att kunna spara inställningar i mobilen eller göra en fullständig backup?

Erbjuder mobiltillverkaren någon molnlagringstjänst? Testa den!

När det kommer till mobiltillverkare så erbjuder vissa kostnadsfri molnlagring (upp till en viss gräns), därefter kan du betala för mer utrymme. Det ger dig en chans att testa hur det funkar.

Om du exempelvis använder iPhone har du möjlighet att testa iCloud upp till 5GB. Det ger dig en chans att se vad du tycker om molnlagring.

Vad kostar molnlagring?

I vår research kan vi se at många företag som levererar molnlösningar erbjuder en kostnadsfri version, eller en testperiod som gör att du kan utvärdera hur du tycker att "molnet" funkar.

Molnlagring är kanske inte något för alla, men det är ju alltid kul att testa! Och vem vet, du kanske fastnar för det helt!

Det finns såklart även betalversioner, med mer lagringsutrymme och fler funktioner - så om du väl bestämmer dig så är valmöjligheterna många.

När ska jag välja molnlagring och varför?

Molnlagring är enligt oss ett bra sätt att lagra de foton eller dokument som är extra viktiga. Utan att behöva oroa sig för ett datorhaveri eller en borttappad mobil.

Så för att summera. Dina viktiga filer sparas på ett säkert sätt och du har alltid tillgång tll dem så länge du är uppkopplad. Oavsett om du använder mobil, surfplatta eller dator.

Relaterade inlägg

Familj i soffa tittar på surfplatta och ser glada ut.

Gemensam kalenderapp för familjen

Svårt att komma ihåg alla fotbollsträningar, kalas och föräldramöten? Dags att samla familjens aktiviteter i en gemensam kalenderapp? Vi har listat vår tre bästa familjekalendrar. Ladda ner en kalenderapp för familjen och börja få ordning och reda på det omtalade livspusslet.

En tjej och kille i orangea tröjor. De har på sig VR glasögon och skrattar.

Vad är 5G?

5G är den senast utvecklade tekniken för att överföra mobildata mellan master, mobiler, routrar och smarta prylar som är uppkopplade mot internet.