Gå till innehållet

När kommer Android 10 till min mobil?

I det här inlägget går vi in på några nya funktioner med Android 10 som vi gillar extra mycket samt vilka mobiler som vi säljer (och har sålt) som kommer kunna uppdateras till Android 10. Det hittar du längst ner på sidan.

Kategorier: Mobila nyheter

Publicerad 2021-03-25

Person med mobil i båda händerna. Mobilen och händerna i förgrunden, personen, något suddig, i bakgrunden.

Några snabba sökningar på nätet visar att Android har mellan 70-80% av den globala marknaden när det kommer till operativsystem för mobiler. Det betyder att ungefär 8 av 10 mobiler som säljs i världen drivs av Android. Tittar vi på den svenska marknaden ser det lite annorlunda ut. Där har Android ungefär hälften av marknaden.

Tio år med Android

Den första Android-mobilen släpptes för drygt tio år sedan (den 3 september 2009). Android har alltid varit känt för sina efterrättsnamn, med allt från: cupcake, donut, eclair, froyo, gingerbread, honeycomb, ice cream sandwich, jelly bean, kitkat, lollipop, marshmallow, nougat, oreo och pie.

Nu när nästa version är här, har Google (som ligger bakom Android) släppt efterrättsnamnen och den senaste versionen heter rätt och slätt: Android 10. För den som är intresserad kan jag berätta att i Sverige står Android för 51%, iOS (Apple) för 48% och övriga för 1% av marknaden (siffror från oktober 2019). Det är bra jobbat på bara tio år!

Fyra nyheter med Android 10 som vi gillar

Förutom förbättrad säkerhet, stabilitet och designförändringar är det mycket som är nytt med Android 10. Nedan är några av våra favoriter. För den som är intresserad har Google på sin hemsida en bra sida om alla nyheter med Android 10.

Förbättrat "Dark mode" (mörkt läge).

Att kunna växla mellan ljust och mörkt läge på mobilen har vuxit sig populärt de senaste åren. Detta är inte en ny funktion, men i Android 10 har Google förfinat och förbättrat upplevelsen." Dark theme" som det nu heter, ska enligt Google själva leda till bättre batteritid och att det blir skönare för ögonen att titta på skärmen.

Förfinade sveprörelser.

I och med att fler och fler Android-mobiler går ifrån fysiska knappar har sveprörelser kommit att spela en större och större roll. Med Android 10 har Google gjort det enkelt att med olika sveprörelser navigera i menyer för att göra användarupplevelsen smidigare och mer naturlig.

Smarta svar

Med smarta svar blir det enklare än någonsin att direkt ta action på inkommande meddelanden. Nu kan mobilen analysera vad som står i meddelandet och presentera snabbsvar och åtgärder. Får du till exempel ett SMS från en kompis med frågan om ni ska ses och äta middag så förstår mobilen att det är en fråga och presenterar en "Ja/nej"-knapp. Står adressen med visas även en Google Maps-länk.

Fokusläge

Med fokusläge får du ut det mesta av din skärmtid. Pausa appar så att de inte stör dig när du är inne i nått viktigt. Slipp bli störd av notiser från Instagram, Snapchat, YouTube eller Facebook. Skönt när du pluggar, lyssnar på avslappande musik eller bara vill ta en paus.

Lista på mobiler som kommer få Android 10. Mobilerna i nedan lista är bekräftade att få Android 10 via en framtida mjukvaru-uppdatering under tidsperioden som anges. För Sony, Nokia och Motolora är tidsperioden just nu inte spikad, vilket betyder att det kan vara både tidigare och senare. Fler mobiler kan läggas till löpande. Kom gärna tillbaka och titta igen snart.

Dags för ny mobil?

Kolla in vårt utbud av mobiler i olika prisklasser och från olika tillverkare. Kanske hittar du en ny favorrit redan idag?

Alla våra mobiler.

Relaterade inlägg