Gå till innehållet

Nytt språk lagom till semestern?

Det är aldrig för sent att lära sig ett nytt språk. Även om du är ute i sista stund och planet mot okänd semesterort redan har lyft kan det vara skönt eller åtminstone tryggt att kunna repetera in enkla fraser för att göra resan bekvämare.

Kategorier: Digitalt liv

Publicerad 2021-04-09

Hur ska jag gå till väga?

I ärlighetens namn, det krävs mer än en språk-app för att lära sig ett språk flytande. Men det är alltid trevligt att kunna imponera med en oväntad fras här och där, kanske kan du till och med lyckas snacka till dig bättre rum på hotellet. För att underlätta ytterligare kan du nu även på semestern surfa som hemma med ditt mobilabonnemang, detta gäller så länge du befinner dig inom EU. Läge för att fuska och langa fram ditt bärbara språklexikon i tid och otid under semestern med andra ord. En snabb titt i mobilen senare kan du ge svar på tal på flytande spanska, italienska, turkiska, grekiska… ja, du förstår poängen.

Innan du börjar dina språkstudier kan det vara bra om du bestämmer dig för vad du vill kunna använda dina nyfunna språkkunskaper till. På så vis blir det lite enklare att veta vilken typ av app du ska välja och hur du ska börja öva. Är det till exempel viktigast för dig att kunna läsa skyltar på resan för att inte riskera att sätta dig i blöt målarfärg eller vill du kanske undvika att beställa fårnjure eller koöga från menyn? Kanske är din ambitionsnivå ännu lite högre än så? Vi ska kika på lite olika typer av appar och se om det kan hjälpa dig en bit på vägen.

Babbel - tungviktaren i språkappsvärlden

Utformad av språkexperter och ger dig (enligt dem själva) praktisk, relevant och vardagsnära språkinlärning som ger dig självförtroende att prata. På hemsidan utlovar de även en reklamfri app som inte stör och distraherar din inlärning, vilket bara det är en vinst i sig. Babbel utlovar även att kurserna är utformade av professionella lärare med utgångspunkt i väl beprövade modeller. Babbel fungerar lite som gammal hederlig bänkundervisning i modernt app-format. Frågan är om det känns gammalt och mossigt eller seriöst och resultatinriktat? Ja det är väl egentligen upp till dig att bestämma men vi kan inte bortse från alla positiva röster kring denna app.

Hämta i App Store

Hämta i Google Play

Memrise - utsedd till årets app på Google Play Awards 2017

Memrise har ett brett utbud av språk, över 200 till och med. Du lär dig ganska snabbt utifrån din egen förmåga då appen anpassar sig efter dina resultat och ger dig mer av den typen av lektioner som du har lättare att lära dig utav. På så vis slipper du att tröska dig igenom sega partier i inlärningen och lägger mer tid på det som faktiskt fungerar för dig. Är du i behov av beröm och troféer efter varje väl avklarat moment är det dock en annan väg du ska välja. Memrise stryker dig inte medhårs men lämnar dig förhoppningsvis med användbara kunskaper nästa gång du ska ge dig ut på äventyr.

Hämta i App Store

Hämta i Google Play

Duolingo - världens populäraste språkapp?

Duolingo är lite som en snäll kompis som klappar en på axeln och utdelar poäng och diverse pepp när du gör bra ifrån dig. Språkappen är lite upplagd som ett spel där du kan tjäna in poäng, tävla med klockan och ta dig vidare till mer avancerade nivåer. Appen håller även koll på dig och påminner snällt om du råkar glömma dagens lektion. En given trotjänare i språkdjungeln.

Funkar inte något av detta och du känner att motivationen sviker kan du helt enkelt använda dig utav appen "Tala och Översätt" istället. Med den behövs inga förkunskaper i språk för att göra sig förstådd. Skriv ett meddelande eller prata in i högtalaren så översätter appen åt dig i realtid. Enklaste utvägen funkar fint när det är semester.

Hämta i App Store

Hämta i Google Play

Relaterade inlägg

Två kvinnor med varsin ryggsäck promenerar tillsammans.

Bluetooth. Hur det fungerar och vad det är

I korthet är bluetooth en teknik som gör det möjligt att trådlöst överföra data, så som musik från mobilen till ett par trådlösa hörlurar med hjälp av radiovågor. Bluetooth har funnits sedan sent 90-tal och har fått sitt namn efter den danska vikingakungen [Harald Blåtand](https://sv.wikipedia.org/wiki/Harald_Bl%C3%A5tand).

Kille med mössa fotograferar med mobiltelefon ut mot himlen.

Hitta och spåra mobil

Få saker skulle kännas så jobbigt och förlamande som om vi skulle råka bli av med vår mobil. Här har vi tips på hur du kan hitta och spåra din mobil. Innan du läser vidare bland tipsen bör du spärra ditt abonnemang hos din operatör om det är så att din mobil har försvunnit eller blivit stulen.