Gå till innehållet

Öppet WiFi eller mobilsurf på resan?

Visst har det blivit allt smidigare att resa med mobilen. Nästan överallt kan vi komma åt ett gratis WiFi-nätverk där vi kan ladda upp semesterbilder och prata med nära och kära utan att det behöver kosta extra på resan. Du känner säkert igen att det finns så kallade öppna nätverk på flygplatser ochtågstationer men också en hel del låsta på restauranger och caféer.

Kategorier: Digitalt liv

Publicerad 2021-04-09

En tjej med långt hår och en kille i grön skjorta är ute i skogen. Han håller upp sin mobiltelefon för att ta ett kort.

Vi ser också en trend i att nätbedrägerier ökar kraftigt. Enligt SvD beräknades nätbedrägerier öka med hela 40% förra året och det verkar inte som att det blir bättre. Det finns en del saker du bör tänkta på för att göra ditt surfande säkrare både på resande fot och hemma i Sverige.

Hur kan vi drabbas av nätbedrägeri på WiFi?

Du har promenerat hela förmiddagen och fotat av stadens sevärdheter, du sätter dig på ett fik för att vila bena, avnjuta en kopp kaffe och en lunchmacka. Du känner hur lusten tränger sig på att ladda upp lite härliga bilder på din Instagram, du öppnar upp inställningarna på din mobil och slår på WiFi för att kika om cafét kanske erbjuder det.

Det är inte helt ovanligt att hackers sätter upp egna trådlösa nätverk på allmänna platser och döper dem till samma sak som platsen du befinner dig på. I exemplet ovan skulle du kunna hitta 2 - 3 olika nätverk för cafét varav ett öppet som en hacker har satt upp. Det kan vara nästintill omöjligt att se skillnaden på ett skyddat nätverk och ett ”bluffnätverk”.

Vad spelar det för roll om jag surfar på någons nätverk?

En hacker är i regel ute efter viktiga uppgifter såsom lösenord, konto/kortuppgifter och känsliga dokument. Detta kan de komma åt genom att till exempel dirigera dig till en annan sida om du försöker logga in på ”dinbank.se”. Uppgifterna som inhämtas kan användas till att beställa saker i ditt namn eller utpressning.

Hur undviker jag att bli hackad?

Undvik att koppla upp dig på öppna nätverk i den mån som går. Inom EU/ESS kan du efter EU-regleringen i juni 2017, använda den surfmängd du har tillgång till hemma, utan extra kostnad. I våra abonnemang 3Surfa 10GB – Obegränsat kan du aktivera tilläggstjänsten 3Världen som innebär att du kan göra samma sak i ytterligare 50 extra länder även detta utan extra kostnad.

Detta ska du tänkta på för extra säkerhetnär du surfar på WiFi:

  • Mobilnätet är säkrare än öppna WiFi-nätverk

  • Gör inga viktiga ärenden på öppna nätverk

  • Fråga alltid om Access till låsta nätverk även om det finns öppna i närheten

  • Säkerställ att webbadressen du surfar på innehåller ”https”

  • Använd VPN om möjligt

  • Använd Antivirus om möjligt

Relaterade inlägg

Två kvinnor med varsin ryggsäck promenerar tillsammans.

Bluetooth. Hur det fungerar och vad det är

I korthet är bluetooth en teknik som gör det möjligt att trådlöst överföra data, så som musik från mobilen till ett par trådlösa hörlurar med hjälp av radiovågor. Bluetooth har funnits sedan sent 90-tal och har fått sitt namn efter den danska vikingakungen [Harald Blåtand](https://sv.wikipedia.org/wiki/Harald_Bl%C3%A5tand).

En blå smartphone tillsammans med rosa trådlösa hörlurar ligger på ett grått skrivbord.

Hitta och spåra mobil

Få saker skulle kännas så jobbigt och förlamande som om vi skulle råka bli av med vår mobil. Här har vi tips på hur du kan hitta och spåra din mobil. Innan du läser vidare bland tipsen bör du spärra ditt abonnemang hos din operatör om det är så att din mobil har försvunnit eller blivit stulen.