Gå till innehållet
Köp begagnat, vårda, återvinn. 

Läs mer

Så förlänger du mobilens livslängd

Så här gör du vid dålig mobiltäckning

Hackar samtalen när du är inomhus? Är ditt surfande tröttsamt segt? Har du alltid undrat varför du har dålig mobiltäckning hemma? Då har vi lösningen för dig.

Kategorier: Digitalt liv

Publicerad 2022-01-10 (Uppdaterad 2022-11-02)

Två händer sträcker upp en surfplatta mot en orange vägg. Surfplattan visar massa appar.

Det är alltid lika störande när signalen dröjer, eller i värsta fall uteblir, när man ska ringa ett samtal. Eller om det hela tiden avbryts när man väl kommit fram.

Dålig mobiltäckning hemma kan också visa sig när du surfar genom att sidan du besöker aldrig laddas hur många gånger du än uppdaterar den. Har du dålig täckning just nu? Se på vår driftinfo om det har hänt något där just du bor.

Vad ger dålig mobiltäckning?

Betongväggar i både äldre och nyare hus kan vara en bov i dramat som ger dålig mobiltäckning inomhus. Dagens mobila teknologi har högre frekvenser jämfört med det gamla GSM-systemet (Globala systemet för mobil kommunikation) i 2G.

Även mobiltelefoner har olika förutsättningar. Dels har smarta mobiler mindre antenner som är inbyggda och är därmed svårare att nå, men också olika modeller kan skilja sig åt.

Går det att få bättre mobiltäckning?

Ja! Du kan påverka din mobiltäckning och det finns sätt för hur du kan förstärka din mobilsignal. Du kan enkelt öka täckningen för dina smarta prylar inomhus där du befinner dig, oavsett om det är hemma, i uterummet eller i stugan.

Huvudsyftet är att boosta mobila signaler genom att antingen förstärka dem eller skicka dem vidare genom så kallade accesspunkter.

Hur du kan förstärka din mobilsignal inomhus

Du behöver först hitta den lösningen som passar storleken på ditt hem för att kunna förstärka din mobilsignal hemma. Du kan antingen skaffa en antenn eller accesspunkt som hämtar eller för vidare mobilsignalerna. Om lösningen är en förstärkare som skickar vidare signalerna från din router, så kallad repeater, behöver du först ha tillstånd från din operatör då en förstärkare kan störa mobilnätet eller sända fel frekvenser. Det finns både 3G och 4G-förstärkare.

Det här kan du göra själv för bättre mobiltäckning

  1. Gå runt med din mobil i handen för att se var någonstans du har bäst täckning och signal, kanske är det nära ett fönster?
  2. Använd hörlurar för att minska risken att du själv hamnar i vägen för mobilsignalen
  3. Placera din router synligt. Täckningen för mobilsamtal eller sms förbättras inte men däremot kan du surfa lättare. Om du har aktiverat WiFi-samtal kan du däremot ringa
  4. Gör en egen provisorisk antenn av antingen aluminium för att stärka mobilsignalen

Relaterade inlägg

Tjej med VR-glasögon håller upp handen framför sig.

Tre storsatsar på att bygga ut 5G-nätet

2019 blev Tre den första mobiloperatören i Sverige att introducera ett publikt 5G-nät och inledde därigenom en transformerande fas. Under de senaste åren har 5G-utrullningen tagit ordentlig fart och allt fler svenskar har nu tillgång till kraftfull 5G-uppkoppling. Snabbheten i utvecklingen bereder nu vägen för samhällets digitala omställning och kommer innebära stora förändringar för såväl konsument som för samhället i stort.

Framtidens nät

Vi har träffat Tres nätchef Maria Jonsson för att prata om framtidens nät. Maria Jonsson berättar om vad 5G – och 6G-nätet kommer ge oss, hur Tre har jobbat med utbyggnaden av mobilnätet och varför det är så spännande med VR och AR.