Gå till innehållet

Vad är ett SIM-kort?

Ett SIM-kort är det lilla chippet du använder i din mobil för att identifiera vilket abonnemang som är knutet till det. Varje SIM-kort har ett helt unikt serienummer som kopplar ihop det med ett mobilnummer, en abonnemangsform, vilka tjänster som är kopplade till abonnemanget samt vem som äger detta.

Kategorier: Guider

Publicerad 2022-11-24

En kvinna håller en mobil i handen och fotar en solnedgång.

Aktivera ditt nya SIM-kort

 1. Logga in på Mitt3-appen
 2. Välj Abonnemang
 3. Scrolla ner på sidan till "Aktivera SIM-kort"
 4. Fyll i ditt nya SIM-kortsnummer

SIM-kortsnumret är 19-siffrigt och du hittar det på baksidan av SIM-kortet eller på följebrevet. Att aktivera ett nytt SIM-kort kostar ingenting.

Så här gör du för att aktivera om du fått en pamflett för e-SIM

 1. Logga in på Mitt3-appen
 2. Välj Abonnemang
 3. Scrolla ner på sidan till "Beställ SIM-kort"
 4. Välj ”Beställ e-SIM”
 5. Skanna QR-koden med telefonen och följ anvisningar på skärmen

Om du inte har tillgång till Mitt3 kan du få hjälp med aktivering via kundservice eller i någon av våra butiker. Att aktivera ett nytt SIM-kort för ett befintligt abonnemang är kostnadsfritt.

Olika storlekar för SIM-kort

Våra SIM-kort finns i tre olika storlekar, mini-SIM, micro-SIM och nano-SIM. Det finns ingen teknisk skillnad, det är bara storleken som skiljer dessa åt.

 • Mini-SIM är den största varianten och var länge den som dominerade marknaden. Det heter mini-SIM för att innan det var SIM-kortet lika stora som ett kreditkort.
 • Micro-SIM är mellanstorleken. Den introducerades 2010 och iPhone 4 var den första som utnyttjade den storleken.
 • Den vanligaste storleken på SIM-kort idag är nano-SIM. Det är den minsta typen av SIM-kort och används av bland annat iPhone och Samsung.

Våra SIM-kort är så kallade trio-SIM. Det betyder att brickan SIM-korten sitter i är anpassade för samtliga storlekar. Tryck bara ut den delen du behöver i just din mobil för att börja använda din mobil.

Nu finns också inbyggda, digitala SIM-kort. De kallas för e-SIM. Du aktiverar e-SIM direkt i mobilen via Mitt3-appen eller med en QR-kod som du kan få från en 3Butik eller vår kundservice. Att använda sig av e-SIM kostar ingenting extra.

Även en del smarta klockor har tillgång till e-SIM. Då kan du koppla använda din klocka som en mobil och ringa, surfa och skicka meddelanden med.

Att tänka på när du byter SIM-kort

 • Kontrollera först vilken storlek på SIM-kort din mobil använder sig och tryck ut den storleken som passar just din mobil.

 • Använd ett gem eller ett SIM-kortsverktyg för att öppna SIM-kortsluckan. Om SIM-kortet är placerad under bakstycket tar du försiktigt bort det. Ibland kan även batteriet behöva tas bort för att du ska kunna placera SIM-kortet på rätt ställe.

 • Vissa mobiler kan ha plats för fler än ett SIM-kort. Om du bara ska använda ett SIM-kort använd då SIM-kortslucka 1. Läs instruktionerna för just din mobil.

 • Stoppa i SIM-kortet åt rätt håll. Oftast finns en bild eller så är luckan anpassad så att den är formad efter SIM-kortet för att guida dig att stoppa i det åt rätt håll.

 • Om du aktiverat ett nytt SIM-kort blir ditt gamla SIM-kort obrukbart.

 • Behåll brickan när du tagit loss ditt SIM-kort. På den finns din PIN- och PUK-kod. Det är en värdehandling och är bra att ha om du glömmer bort din PIN-kod. Anger du fel PIN-kod tre gånger behöver du istället ange din PUK-kod. Behåll också adaptrarna om du skaffar en mobil som är anpassad för en annan SIM-kortsstorlek.

Relaterade inlägg

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

Jämför iPhone 13

Apple annonserade nya iPhone 13-serien vid sitt stora evenemang den 14:e september 2021. Frågan är, vad är skillnaderna och vilken modell i iPhone 13-serien passar dig bäst?

Galaxy Z Fold3 och Galaxy Z Flip3 i en vattenpöl

Vattentät mobil

Nästan alla mobiler som säljs idag är vattentåliga i någon mån och de flesta toppmodellerna är till och med vattentäta. Hur vet man då om en mobil är vattentät eller vattentålig och vad innebär just detta i praktiken?