Gå till innehållet
Köp begagnat, vårda, återvinn. 

Läs mer

Så förlänger du mobilens livslängd

Vad är ett SIM-kort?

Ett SIM-kort är det lilla chippet du använder i din mobil för att identifiera vilket abonnemang som är knutet till det. Varje SIM-kort har ett helt unikt serienummer som kopplar ihop det med ett mobilnummer, en abonnemangsform, vilka tjänster som är kopplade till abonnemanget samt vem som äger detta.

Kategorier: Guider

Publicerad 2022-11-24

En kvinna håller en mobil i handen och fotar en solnedgång.

Aktivera ditt nya SIM-kort

 1. Logga in på Mitt3-appen
 2. Välj Abonnemang
 3. Scrolla ner på sidan till "Aktivera SIM-kort"
 4. Fyll i ditt nya SIM-kortsnummer

SIM-kortsnumret är 19-siffrigt och du hittar det på baksidan av SIM-kortet eller på följebrevet. Att aktivera ett nytt SIM-kort kostar ingenting.

Så här gör du för att aktivera om du fått en pamflett för e-SIM

 1. Logga in på Mitt3-appen
 2. Välj Abonnemang
 3. Scrolla ner på sidan till "Beställ SIM-kort"
 4. Välj ”Beställ e-SIM”
 5. Skanna QR-koden med telefonen och följ anvisningar på skärmen

Om du inte har tillgång till Mitt3 kan du få hjälp med aktivering via kundservice eller i någon av våra butiker. Att aktivera ett nytt SIM-kort för ett befintligt abonnemang är kostnadsfritt.

Olika storlekar för SIM-kort

Våra SIM-kort finns i tre olika storlekar, mini-SIM, micro-SIM och nano-SIM. Det finns ingen teknisk skillnad, det är bara storleken som skiljer dessa åt.

 • Mini-SIM är den största varianten och var länge den som dominerade marknaden. Det heter mini-SIM för att innan det var SIM-kortet lika stora som ett kreditkort.
 • Micro-SIM är mellanstorleken. Den introducerades 2010 och iPhone 4 var den första som utnyttjade den storleken.
 • Den vanligaste storleken på SIM-kort idag är nano-SIM. Det är den minsta typen av SIM-kort och används av bland annat iPhone och Samsung.

Våra SIM-kort är så kallade trio-SIM. Det betyder att brickan SIM-korten sitter i är anpassade för samtliga storlekar. Tryck bara ut den delen du behöver i just din mobil för att börja använda din mobil.

Nu finns också inbyggda, digitala SIM-kort. De kallas för e-SIM. Du aktiverar e-SIM direkt i mobilen via Mitt3-appen eller med en QR-kod som du kan få från en 3Butik eller vår kundservice. Att använda sig av e-SIM kostar ingenting extra.

Även en del smarta klockor har tillgång till e-SIM. Då kan du koppla använda din klocka som en mobil och ringa, surfa och skicka meddelanden med.

Att tänka på när du byter SIM-kort

 • Kontrollera först vilken storlek på SIM-kort din mobil använder sig och tryck ut den storleken som passar just din mobil.

 • Använd ett gem eller ett SIM-kortsverktyg för att öppna SIM-kortsluckan. Om SIM-kortet är placerad under bakstycket tar du försiktigt bort det. Ibland kan även batteriet behöva tas bort för att du ska kunna placera SIM-kortet på rätt ställe.

 • Vissa mobiler kan ha plats för fler än ett SIM-kort. Om du bara ska använda ett SIM-kort använd då SIM-kortslucka 1. Läs instruktionerna för just din mobil.

 • Stoppa i SIM-kortet åt rätt håll. Oftast finns en bild eller så är luckan anpassad så att den är formad efter SIM-kortet för att guida dig att stoppa i det åt rätt håll.

 • Om du aktiverat ett nytt SIM-kort blir ditt gamla SIM-kort obrukbart.

 • Behåll brickan när du tagit loss ditt SIM-kort. På den finns din PIN- och PUK-kod. Det är en värdehandling och är bra att ha om du glömmer bort din PIN-kod. Anger du fel PIN-kod tre gånger behöver du istället ange din PUK-kod. Behåll också adaptrarna om du skaffar en mobil som är anpassad för en annan SIM-kortsstorlek.

Relaterade inlägg

Jämför iPhone 15-serien

Nu var det dags igen! Tisdagen den 12 september presenterade Apple fyra nya modeller av iPhone 15. Vi kommer guida dig igenom de nya modellerna så det blir lätt för dig att förstå vilken mobil som passar dig bäst. Häng med!

En person i grå tröja håller en mobil i båda händerna.

Mobilabonnemang med fri surf - fördelar och nackdelar

Surfar och streamar du mycket när du är ute? Kopplar du ofta upp din dator eller surfplatta till mobilen via internetdelning? Då kan det vara en bra idé att välja ett mobilabonnemang med fri surf. Men vad innebär egentligen fri surf? Vi hjälper dig att reda ut vad som ingår i abonnemanget och vilka begränsningar som finns i vissa situationer.