Gå till innehållet

Snabbladdning

Vad är snabbladdning?

Kategorier: Mobila nyheter

Publicerad 2021-03-25

Baksidan på en av Galaxy S21-mobilerna mot en klocka för att illustrera den smarta batteritekniken som finns i mobilerna.

Rent krasst kan man säga att snabbladdning handlar om att ”skicka in” så mycket ström som möjligt, så snabbt som möjligt. Det resulterar i att mobilen laddar snabbare än vad den hade gjort med en traditionell laddare.

I takt med att batterierna i mobiler blivit mer kraftfulla bygger många tillverkare in stöd för snabbladdning. Det har också blivit vanligt att även få med en snabbladdare i lådan. Vissa mobiler kan snabbladdas, men kräver en separat laddare.

Kärt barn har många namn

Olika tillverkare har egna tekniker och namn för snabbladdning, men i grunden gör de samma sak: de laddar mobilen snabbt.

De mobiler som har stöd för snabbladdning brukar för det mesta ha en snabbladdare inkluderad i paketet.

Quick Charge

Processortillverkaren Qualcomm som tillverkar Snapdragon-chippet (sitter i de flesta Android-mobiler) kallar snabbladdning för Quick Charge.

Adaptive Fast Charging

Samsung har en egen teknik och namn för snabbladdning som de kallar ”Adaptive Fast Charging”.

SuperCharge

Huawei kallar snabbladdning för SuperCharge

Pump Express

Mediatek (gör chip för lite enklare mobiler) kallar lustigt nog snabbladdning för ”Pump Express”.

Varför välja en mobil med snabbladdning?

Det gör att mobilen inte behöver laddas lika länge. Ett bra exempel där snabbladdning verkligen skiner är när du har ont om tid och snabbt behöver ge mobilen lite extra kräm.

Nackdelar med snabbladdning

Ett mobilbatteri är en förbrukningsvara med begränsad livstid som blir mindre effektivt i takt med att det åldras.

Att ständigt snabbladda sin mobil bidrar till att batteriet slits fortare. Det kan därför vara klokt att inte alltid snabbladda, utan att ibland använda en mindre effektiv laddare, speciellt om du laddar över natten. Ett alternativ kan vara en trådlös laddare, som laddar mobilen långsamt.

Köp på tre.se

På tre.se säljer vi mobiler med stöd för snabbladdning från bland annat Samsung, Apple, Huawei och Sony. Tidigare har snabbladdning varit en lyx reserverad för lite dyrare mobiler, men har blivit idag blivit vanligare. När du väljer mobil på tre.se kan du kolla i specifikationen för att se om den stöder snabbladdning.

Till alla mobiler på Tre.se

Relaterade inlägg

Färgglad bakgrundsbild i orange och rosa.

Nyheter i iOS 14 för iPhone

Med iOS 14 bygger Apple vidare på de mest klassiska delarna av iOS‑upplevelsen, men gör den ännu mer hjälpsam, personlig och säker. Nyheterna är många och i det här blogginlägget lyfter vi fram några av våra favoriter.

Vikbara mobiler visar i en triangel: Galaxy Z Fold3 5G i grön, silver och i svart

Vikbara mobiler

Wow vilken utveckling, Samsung visar vägen med sina nya vikbara mobiler med oändliga möjligheter och unik design. Nu öppnas det en helt ny värld med dagens nya vikbara mobiler. Trevligt va?