Gå till innehållet

Snabbladdning

Vad är snabbladdning?

Kategorier: Mobila nyheter

Publicerad 2021-03-25

Baksidan på en av Galaxy S21-mobilerna mot en klocka för att illustrera den smarta batteritekniken som finns i mobilerna.

Rent krasst kan man säga att snabbladdning handlar om att ”skicka in” så mycket ström som möjligt, så snabbt som möjligt. Det resulterar i att mobilen laddar snabbare än vad den hade gjort med en traditionell laddare.

I takt med att batterierna i mobiler blivit mer kraftfulla bygger många tillverkare in stöd för snabbladdning. Det har också blivit vanligt att även få med en snabbladdare i lådan. Vissa mobiler kan snabbladdas, men kräver en separat laddare.

Kärt barn har många namn

Olika tillverkare har egna tekniker och namn för snabbladdning, men i grunden gör de samma sak: de laddar mobilen snabbt.

De mobiler som har stöd för snabbladdning brukar för det mesta ha en snabbladdare inkluderad i paketet.

Quick Charge

Processortillverkaren Qualcomm som tillverkar Snapdragon-chippet (sitter i de flesta Android-mobiler) kallar snabbladdning för Quick Charge.

Adaptive Fast Charging

Samsung har en egen teknik och namn för snabbladdning som de kallar ”Adaptive Fast Charging”.

SuperCharge

Huawei kallar snabbladdning för SuperCharge

Pump Express

Mediatek (gör chip för lite enklare mobiler) kallar lustigt nog snabbladdning för ”Pump Express”.

Varför välja en mobil med snabbladdning?

Det gör att mobilen inte behöver laddas lika länge. Ett bra exempel där snabbladdning verkligen skiner är när du har ont om tid och snabbt behöver ge mobilen lite extra kräm.

Nackdelar med snabbladdning

Ett mobilbatteri är en förbrukningsvara med begränsad livstid som blir mindre effektivt i takt med att det åldras.

Att ständigt snabbladda sin mobil bidrar till att batteriet slits fortare. Det kan därför vara klokt att inte alltid snabbladda, utan att ibland använda en mindre effektiv laddare, speciellt om du laddar över natten. Ett alternativ kan vara en trådlös laddare, som laddar mobilen långsamt.

Köp på tre.se

På tre.se säljer vi mobiler med stöd för snabbladdning från bland annat Samsung, Apple, Huawei och Sony. Tidigare har snabbladdning varit en lyx reserverad för lite dyrare mobiler, men har blivit idag blivit vanligare. När du väljer mobil på tre.se kan du kolla i specifikationen för att se om den stöder snabbladdning.

Till alla mobiler på Tre.se

Relaterade inlägg

Färgglad bakgrundsbild i orange och rosa.

Apple TV+. Streamingtjänst från Apple

Under Apples Keynote 2019 presenterade Apple sin nya streamingtjänst Apple TV+ som sedan dess producerat massor av filmer och prisvinnande serier.

iPhone 11 i flera olika färger - presenterade som en "bukett".

Apple Arcade

Spelar du på mobilen när du åker till och från jobbet? Har du kanske till och med tröttnat på alla dessa spel som ber dig om pengar i tid och otid? Reklamen som kommer upp precis när du ska få den perfekta raden i Candy Crush? Då kan Apple Arcade vara något för dig.

Handla
© 2022 Hi3G Access AB.
All rights reserved.
Ha en trevlig onsdag!