Gå till innehållet
Köp begagnat, vårda, återvinn. 

Läs mer

Så förlänger du mobilens livslängd

Tålig mobil

Många mobiler tål både damm och vatten och du kan alltid sätta på både ett skärmskydd och skal om du är rädd om din mobil. Det räcker oftast för de flesta men det finns situationer som kräver en extra tålig mobil. Exempelvis om du har ett extra fysiskt arbete eller är i miljöer med extrema temperaturer.

Kategorier: Guider

Publicerad 2023-01-17 (Uppdaterad 2023-01-18)

En hand håller i en mobil över ett bord.

Att tänka på när du väljer en tålig mobil

Om du är ute efter en tålig mobil så börja med att fundera på vilka egenskaper hos en tålig mobil som är viktiga för dig. Är det viktigt att den är damm- eller vattentålig men inte lika viktigt att den tål stötar kanske det räcker för dig att mobilen har en IP-klassning som uppfyller detta.

Om du vill ha en mobil som klarar stötar kan du också kolla ifall det räcker med ett skärmskydd och stöttåligt skal som skyddar din mobil. Tänk på att skaffa ett skärmskydd som är extra tåligt om du vet att din mobil kommer vistas i tuffa miljöer.

Vilka mobiler tål mest?

Om du vet med dig att du verkligen behöver ha en extra tålig mobil på alla sätt ska du leta efter mobiler med MIL-STD-810H-klassning. Det ganska långa namnet MIL-STD-810H är en standard som används av den amerikanska militären som innebär att mobilen utsätts för en rad hårda tester för att säkerställa att den klarar de tuffaste miljöerna. Förutom att de är stötsäkra så innefattar det även att den ska klara av vibrationstest, falltest, lågtryckstest, saltdimma samt att de testas för att klara extra höga och låga temperaturer.

Checklista för att hitta en tålig mobil:

  • Kolla vilken IP-klassning som mobilen har. IP68 är önskvärt, då är den både dammtät och vattentålig. Idag är dom flesta mobilerna IP68-klassade - på mobilens specifikationer kan du se vad som gäller för just den du är intresserad av
  • Skaffa ett skyddande skal som klarar hårda stötar
  • Skaffa ett skärmskydd som är extra tåligt för att skydda skärmen
  • För dig som använder din mobil i extra utsatta miljöer - leta efter MIL-STD-810H-klassningen

Se alla våra mobiler.

Relaterade inlägg

Bild på en mobil som visar 5G-hastigheten på Stureplan i Stockholm.

De vanligaste frågorna om 5G

5G-surf hit och 5G-bredband dit. Ja, det har pratats mycket om 5G rätt länge nu men det är ändå inte helt lätt att förstå vad det egentligen innebär. Vi har listat några vanliga frågor som förhoppningsvis ska göra det hela lite tydligare!

Inomhusrouter står i bokhyllan

5 fördelar med bredband via 5G

Ett snabbt och enkelt bredband till hemmet, vem vill inte ha det? Med ett bredband via mobilnätet kan du få ett snabbt bredband via 5G som också är enkelt att installera. Det kan jämföras med ett fast bredband, men utan att det är just fast. Det är typ som fiber, fast via luften, eftersom bredbandet får sin uppkoppling via mobilnätet.