Gå till innehållet

Tålig mobil

Många mobiler tål både damm och vatten och du kan alltid sätta på både ett skärmskydd och skal om du är rädd om din mobil. Det räcker oftast för de flesta men det finns situationer som kräver en extra tålig mobil. Exempelvis om du har ett extra fysiskt arbete eller är i miljöer med extrema temperaturer.

Kategorier: Guider

Publicerad 2023-01-17 (Uppdaterad 2023-01-18)

En hand håller i en mobil över ett bord.

Att tänka på när du väljer en tålig mobil

Om du är ute efter en tålig mobil så börja med att fundera på vilka egenskaper hos en tålig mobil som är viktiga för dig. Är det viktigt att den är damm- eller vattentålig men inte lika viktigt att den tål stötar kanske det räcker för dig att mobilen har en IP-klassning som uppfyller detta.

Om du vill ha en mobil som klarar stötar kan du också kolla ifall det räcker med ett skärmskydd och stöttåligt skal som skyddar din mobil. Tänk på att skaffa ett skärmskydd som är extra tåligt om du vet att din mobil kommer vistas i tuffa miljöer.

Vilka mobiler tål mest?

Om du vet med dig att du verkligen behöver ha en extra tålig mobil på alla sätt ska du leta efter mobiler med MIL-STD-810H-klassning. Det ganska långa namnet MIL-STD-810H är en standard som används av den amerikanska militären som innebär att mobilen utsätts för en rad hårda tester för att säkerställa att den klarar de tuffaste miljöerna. Förutom att de är stötsäkra så innefattar det även att den ska klara av vibrationstest, falltest, lågtryckstest, saltdimma samt att de testas för att klara extra höga och låga temperaturer.

Checklista för att hitta en tålig mobil:

  • Kolla vilken IP-klassning som mobilen har. IP68 är önskvärt, då är den både dammtät och vattentålig
  • Skaffa ett skyddande skal som klarar hårda stötar
  • Skaffa ett skärmskydd som är extra tåligt för att skydda skärmen
  • För dig som använder din mobil i extra utsatta miljöer - leta efter MIL-STD-810H-klassningen.

Relaterade inlägg

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

Mobilens historia

Idag är våra mobiltelefoner något av en extra kroppsdel för oss. Mobilen har haft en självklar plats i handen, i väskan och i fickan i flera decennier – men dess historia är inte lika självklar. Häng med på en guide längs minnenas allé!

Två händer i iPhone 14 i var sin hand. En mobil visar sin färgglada skärm och den andra sin blåa baksida.

iPhone 14 vs iPhone 13

Apples senaste iPhone 14-modeller är här och det finns en hel del nyheter. Om du funderar på att uppgradera dig och vill veta vad skillnaderna är mellan iPhone 13 och iPhone 14 har du kommit rätt. Vi jämför modellerna så att du lättare kan ta ett beslut om vilken modell som passar dig bäst.