Gå till innehållet

Vad är trådlös laddning för mobilen?

Mobiler som har stöd för trådlös laddning behöver inte laddas med sladd. De kan istället laddas med speciella trådlösa laddare, eller en laddningsplatta.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2022-11-02)

En mobil som laddar ligger på en guldig yta.

Den vanligaste standarden för trådlös laddning kallas för Qi (uttalas chi) och stöds av de flesta mobiltillverkarna, bland annat Apple, Samsung, Sony och Huawei.

Tar det längre tid att ladda trådlöst?

Ja, det gör det! Och om du använder ett skal på mobilen så kan det ytterligare öka laddtiden. Det finns två typer av trådlös laddning: induktiv och resonant.

Med induktiv laddning måste mobilen ligga väldigt nära laddplattan (skal ökar avståndet), medan resonant laddning är mindre förlåtande och ofta den teknik som används för möbler med inbyggda laddare.

Vilken teknik som används spelar ingen roll för mobilen som laddas.

Powerbanks med stöd för trådlös laddning

Tekniken har kommit så långt att det nu finns powerbanks (portabla extrabatterier) som har stöd för trådlös laddning. Häftigt? Ja. Men hur användbart är det egentligen? Det ryktas att vi går ifrån sladdar och mer åt det trådlösa. Först var det hörlurar, är nästa steg "inga laddsladdar?"

Varför trådlös laddning?

Att ladda trådlöst är smidigt och du behöver inte oroa dig över sladdar. Lägg mobilen på laddplattan och du är igång. Om du däremot har bråttom och snabbt behöver extra kräm för att klara kvällen gör du bäst i att snabbladda mobilen.

Många som vill hålla det cleant på nattduksbordet eller datorbordet brukar använda trådlösa laddare.

Inbyggd trådlös laddning

Det har med åren blivit allt vanligare för olika möbelföretag och caféer att bygga in stöd för trådlös laddning i bord, lampor och andra praktiska möbler.

Här på vårt huvudkontor har exempelvis borden i våra mötesrum inbyggda trådlösa laddare, så att man snabbt ska kunna ladda sin mobil utan att behöva bära med sig en sladd.

Relaterade inlägg

Galaxy Z Fold3 och Galaxy Z Flip3 i en vattenpöl

Vattentät mobil

Nästan alla mobiler som säljs idag är vattentåliga i någon mån och de flesta toppmodellerna är till och med vattentäta. Hur vet man då om en mobil är vattentät eller vattentålig och vad innebär just detta i praktiken?

Naki - Ladda mobiler - Hämta ut

Skanna QR-kod med mobilen

De flesta moderna mobiler har numera inbyggda QR-läsare och du skannar dem enkelt med din mobilkamera. Om du inte har en inbyggt QR-läsare rekommenderar vi dig att ladda ner en från AppStore för iPhone eller Google Play för Android.