Gå till innehållet

Trådlös laddning

Mobiler som har stöd för trådlös laddning behöver inte laddas med sladd. De kan istället laddas med speciella trådlösa laddare, eller en laddningsplatta.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25

En blå smartphone tillsammans med rosa trådlösa hörlurar ligger på ett grått skrivbord.

Den vanligaste standarden för trådlös laddning kallas för Qi (uttalas chi) och stöds av de flesta mobiltillverkarna, bland annat Apple, Samsung, Sony och Huawei.

Tar det längre tid att ladda trådlöst?

Ja, det gör det! Och om du använder ett skal på mobilen så kan det ytterligare öka laddtiden. Det finns två typer av trådlös laddning: induktiv och resonant.

Med induktiv laddning måste mobilen ligga väldigt nära laddplattan (skal ökar avståndet), medan resonant laddning är mindre förlåtande och ofta den teknik som används för möbler med inbyggda laddare.

Vilken teknik som används spelar ingen roll för mobilen som laddas.

Powerbanks med stöd för trådlös laddning

Tekniken har kommit så långt att det nu finns powerbanks (portabla extrabatterier) som har stöd för trådlös laddning. Häftigt? Ja. Men hur användbart är det egentligen? Det ryktas att vi går ifrån sladdar och mer åt det trådlösa. Först var det hörlurar, är nästa steg "inga laddsladdar?"

Varför trådlös laddning?

Att ladda trådlöst är smidigt och du behöver inte oroa dig över sladdar. Lägg mobilen på laddplattan och du är igång. Om du däremot har bråttom och snabbt behöver extra kräm för att klara kvällen gör du bäst i att snabbladda mobilen.

Många som vill hålla det cleant på nattduksbordet eller datorbordet brukar använda trådlösa laddare.

Inbyggd trådlös laddning

Det har med åren blivit allt vanligare för olika möbelföretag och caféer att bygga in stöd för trådlös laddning i bord, lampor och andra praktiska möbler.

Här på vårt huvudkontor har exempelvis borden i våra mötesrum inbyggda trådlösa laddare, så att man snabbt ska kunna ladda sin mobil utan att behöva bära med sig en sladd.

Köp på tre.se

På tre.se säljer vi mobiler med stöd för trådlös laddning från bland annat Samsung, Apple, Sony och Huawei. När du väljer mobil på tre.se kan du kolla i specifikationen för att se om den stödjer trådlös laddning.

Till alla mobiler på tre.se

Trådlös laddning i vår tillbehörsshop

Relaterade inlägg

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

Mobiler genom tiderna. Så har de utvecklats

Idag är våra mobiltelefoner något av en extra kroppsdel för oss. Mobilen har haft en självklar plats i handen, i väskan och i fickan i flera decennier – men dess historia är inte lika självklar. Häng med på en guide längs minnenas allé!

Bild på batteriet i nya Xiaomi Mi 11i som ligger på 4520 mAh i svart. Den håller på att laddas.

Ladda mobilen på rätt sätt

Att mobilen behöver ström är en självklarhet, men vad som gäller kring hur man ska ladda mobilen kan skiljas åt. Visst är det svårt att veta vad som gäller när man ska ladda sin mobil, ska man ladda varje natt, ska man låta batteriet ta helt slut eller ska man ladda korta stunder, hur ska man egentligen ladda sin mobil? Låt oss vägleda dig hur du laddar mobilen på bästa sätt i vår laddningsguide.