Gå till innehållet

Tre testar sömn

Hur sover vi idag? Vilka hjälpmedel finns för att sova bättre? I det här avsnittet av Tre testar pratar vi sömn.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-04-09

Kvinna i ljusblå jeans och vit överdel med uppsatt hår ligger i en säng och bläddrar på en surfplatta.

Se videon

Experten om sömn

För att få svar på våra frågor om sömn tog vi hjälp av sömnexperten Tina Sundelin som forskar inom området. Hon menar att det inte är någon stor skillnad mellan hur vi sover idag kontra för 10 år sen, utan att det både nu som då finns en grupp som sover för lite.

Sömn och skärmar

Vi är nog många som tittar på våra mobiler precis innan vi somnar, men hur bra är det egentligen? Enligt vår sömnexpert Tina är det inte optimalt att titta på mobilen precis innan vi ska sova då det blåa ljuset gör oss pigga. Ett enkelt sätt att göra det mindre ansträngande för ögonen är att aktivera Night Shift (iOS) eller Night Mode (Andriod).

Så här aktiverar du Night Shift:

Aktivera Night Shift i iOS:

  1. Gå till inställningar
  2. Välj visning och ljusstyrka och sedan Night Shift

Aktivera Night Mode i Android:

  1. Svep ner från toppen av din mobil
  2. Välj Night Mode

Fler tips för att sova bättre

Utöver den smarta väckarklockan, att bli hypnotiserad och att använda en helt vanlig, analog, väckarklocka som våra testare provade i klippet finns några enkla knep som du kan prova för att sova bättre.

Appar

Det finns ett stort utbud av bra appar som kan hjälpa dig att varva ner inför natten, vissa mer mindfulness-inspirerande medan andra hjälper dig att slappna av i kroppen. Sök på sömn eller avslappning i App Store eller Google Play och prova dig fram.

Stör ej

Störs du av notiser från appar, chattgrupper eller att folk försöker nå dig för sent på kvällen? Lösningen är enkel: Slå på stör ej-läge på mobilen så får du vara ifred.

Relaterade inlägg

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

Mobiler genom tiderna. Så har de utvecklats

Idag är våra mobiltelefoner något av en extra kroppsdel för oss. Mobilen har haft en självklar plats i handen, i väskan och i fickan i flera decennier – men dess historia är inte lika självklar. Häng med på en guide längs minnenas allé!

Bild på batteriet i nya Xiaomi Mi 11i som ligger på 4520 mAh i svart. Den håller på att laddas.

Ladda mobilen på rätt sätt

Att mobilen behöver ström är en självklarhet, men vad som gäller kring hur man ska ladda mobilen kan skiljas åt. Visst är det svårt att veta vad som gäller när man ska ladda sin mobil, ska man ladda varje natt, ska man låta batteriet ta helt slut eller ska man ladda korta stunder, hur ska man egentligen ladda sin mobil? Låt oss vägleda dig hur du laddar mobilen på bästa sätt i vår laddningsguide.