Gå till innehållet

Vad är Android?

Vi berättar vad ett operativsystem är, hur det fungerar och jämför Android med iOS.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-10-04 (Uppdaterad 2021-11-10)

Fyra glada personer sitter i en trappa med sina mobiltelefoner.

Android som operativsystem

Android är ett operativsystem från Android Inc som är utvecklat för mobiltelefoner och surfplattor. Android bygger på operativsystemet Linux, men utvecklas innanför väggarna hos Google.

Ett operativsystem är mjukvaran i din mobil som gör att du kan ha appar, ser till att det fungerar och ser till så att du kan växla mellan flera aktiva applikationsprogramvaror samtidigt.

Öppen källkod

Androids operativsystem är öppet, så kallad öppen källkod (open source software). Det betyder att de delar med sig av källkoden och att det är förändringsbart. Vilket gör att utvecklare kan ändra i koden så att de passar olika enheter. Det är därför Androids operativsystem används hos olika mobiltillverkare som exempelvis Sony, Motorola, Xiaomi och Samsung. Det är alltså upp till varje mobiltillverkare som använder Androids operativsystem att få de så kompatibla som möjligt, hitta buggar och göra det så bra som möjligt för användarna. En öppen källkod gör att utvecklare kan anpassa, konsumenter har mer frihet i operativsystemet och studenter kan med öppen källkod studera noga och lära sig.

Google Play

Google Play Store är Androids appbutik där du hämtar dina appar till din Android enhet. Appbutiken hade i januari 2021 över tre miljoner appar.

Android 11

Androids operativsystem utvecklas ständigt och kommer med nya uppdateringar. Den senaste uppdateringen är Android 11 som kom 8 september 2020. Uppdateringen fokuserar mest på integriteten gällande din data då du själv väljer vad som ska delas och inte, mer effektivt chattande och delningsfunktioner samt skärminspelning. Du kan även koppla upp din enhet mot andra smart-enheter i ditt hem som att justera belysning och trådlöst koppla upp dig mot en bil som stödjer Android Auto. Du får tillgång till massvis med smarta funktioner medan du kör och du har tillgång till mobilapparna via bilens display.

Historia

Android Inc grundades 2003 i Palo Alto, Kalifornien av bland annat en man som hette Andy Rubins. De blev uppköpa av Google 2005 och 2007 släpptes operativsystemet. 2008 lanserades den första Android enheten HTC Dream som hade säljstart i Sverige i början på 2009.

Android har vart bästsäljande operativsystemet för smartphones sedan 2011 och för surfplattor sen 2013.

Jämför Android och iOS

Den största skillnaden mellan Android och iOS (Apples operativsystem) är att Android är en programvara med öppen källkod och iOS är en programvara med stängd källkod.

Vad menas då med öppen och stängd källkod?

En öppen källkod är när man delar med sig av koden. Man låter andra se den och ändra i den. Android är öppet för alla och utvecklarna för de olika mobiltillverkarna anpassar operativsystemet så att det ska fungera för det enskilda varumärket.

En stängd källkod betyder att koden är hemlig för allmänheten och kan inte ändras på något vis. Det är anpassat och begränsat till de själva (i detta fall Apple).

Fördelar och nackdelar med Android

En stor fördel med Android är att det är helt integrerat med Google-produkter så ifall du använder Gmail, Google Drive, Google Docs till exempel kan det vara till stor fördel att välja Android som operativsystem.

Android passar bäst de som är teknikintresserade och vill ha mer frihet i operativsystemet. Men man bör vara försiktig med nedladdningar då det med öppen källkod är lättare att få virus. Android kommer därför med fler antivirusprogram. Eftersom många mobiltillverkare använder sig av Android operativsystem kan du hitta en mobil som passar din prisklass.

Fördelar och nackdelar med IOS

En stor fördel med iOS är att det är extremt användarvänligt och säkert. För de som aldrig tidigare haft en iPhone är det lätt att använda och att lära sig hur de fungerar. Det kommer ständigt nya uppdateringar och du kan enkelt uppdatera även äldre produkter.

IOS passar bäst de som vill ha en enkel mobil med den senaste tekniken. Men eftersom iOS är begränsat för endast Apple behöver de andra produkterna också vara från Apple för att de ska kunna samspela. Det finns inte heller samma valmöjligheter när det kommer till prisklass.

Summering

Man skulle kunna säga at iOS är grafiskt finputsat, snabbt och enkelt, men på många områden begränsat och att Android är det oputsade operativsystemet med mycket valfrihet och möjligheter för dig som användare att själv anpassa. IOS och Android skiljer sig även när det kommer till deras appbutiker då Apple är hårdare med godkännande av appar. Det är alltså svårare för en apputvecklare att uppfylla kraven för Apple och få finnas med på App Store än på Google Play.

Relaterade inlägg

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

Mobiler genom tiderna. Så har de utvecklats

Idag är våra mobiltelefoner något av en extra kroppsdel för oss. Mobilen har haft en självklar plats i handen, i väskan och i fickan i flera decennier – men dess historia är inte lika självklar. Häng med på en guide längs minnenas allé!

Bild på batteriet i nya Xiaomi Mi 11i som ligger på 4520 mAh i svart. Den håller på att laddas.

Ladda mobilen på rätt sätt

Att mobilen behöver ström är en självklarhet, men vad som gäller kring hur man ska ladda mobilen kan skiljas åt. Visst är det svårt att veta vad som gäller när man ska ladda sin mobil, ska man ladda varje natt, ska man låta batteriet ta helt slut eller ska man ladda korta stunder, hur ska man egentligen ladda sin mobil? Låt oss vägleda dig hur du laddar mobilen på bästa sätt i vår laddningsguide.