Gå till innehållet

Vad är Android?

Vi berättar vad ett operativsystem är, hur det fungerar och jämför Android med iOS.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-10-04 (Uppdaterad 2022-08-16)

En kvinna i orange tröja sitter vid ett bord framför en dator med mobil i handen.

Android som operativsystem

Android är ett operativsystem från Android Inc som är utvecklat för mobiltelefoner och surfplattor. Android bygger på operativsystemet Linux, men utvecklas innanför väggarna hos Google.

Ett operativsystem är mjukvaran i din mobil som gör att du kan ha mobilappar, ser till att det fungerar och ser till så att du kan växla mellan flera aktiva applikationsprogramvaror samtidigt.

Öppen källkod

Androids operativsystem är öppet, så kallad öppen källkod (open source software). Det betyder att de delar med sig av källkoden och att det är förändringsbart. Vilket gör att utvecklare kan ändra i koden så att de passar olika enheter. Det är därför Androids operativsystem används hos olika mobiltillverkare som exempelvis Sony, Motorola, Xiaomi och Samsung. Det är alltså upp till varje mobiltillverkare som använder Androids operativsystem att få de så kompatibla som möjligt, hitta buggar och göra det så bra som möjligt för användarna. En öppen källkod gör att utvecklare kan anpassa, konsumenter har mer frihet i operativsystemet och studenter kan med öppen källkod studera noga och lära sig.

Google Play

Google Play Store är Androids appbutik där du hämtar dina appar till din Android enhet. Appbutiken hade i januari 2021 över tre miljoner appar.

Android 11

Androids operativsystem utvecklas ständigt och kommer med nya uppdateringar. Den senaste uppdateringen är Android 11 som kom 8 september 2020. Uppdateringen fokuserar mest på integriteten gällande din data då du själv väljer vad som ska delas och inte, mer effektivt chattande och delningsfunktioner samt skärminspelning. Du kan även koppla upp din enhet mot andra smart-enheter i ditt hem som att justera belysning och trådlöst koppla upp dig mot en bil som stödjer Android Auto. Du får tillgång till massvis med smarta funktioner medan du kör och du har tillgång till mobilapparna via bilens display.

Historia

Android Inc grundades 2003 i Palo Alto, Kalifornien av bland annat en man som hette Andy Rubins. De blev uppköpa av Google 2005 och 2007 släpptes operativsystemet. 2008 lanserades den första Android enheten HTC Dream som hade säljstart i Sverige i början på 2009.

Android har vart bästsäljande operativsystemet för smartphones sedan 2011 och för surfplattor sen 2013.

Jämför Android och iOS

Den största skillnaden mellan Android och iOS (Apples operativsystem) är att Android är en programvara med öppen källkod och iOS är en programvara med stängd källkod.

Vad menas då med öppen och stängd källkod?

En öppen källkod är när man delar med sig av koden. Man låter andra se den och ändra i den. Android är öppet för alla och utvecklarna för de olika mobiltillverkarna anpassar operativsystemet så att det ska fungera för det enskilda varumärket.

En stängd källkod betyder att koden är hemlig för allmänheten och kan inte ändras på något vis. Det är anpassat och begränsat till de själva (i detta fall Apple)

Fördelar och nackdelar med Android

En stor fördel med Android är att det är helt integrerat med Google-produkter så ifall du använder Gmail, Google Drive, Google Docs till exempel kan det vara till stor fördel att välja Android som operativsystem.

Android passar bäst de som är teknikintresserade och vill ha mer frihet i operativsystemet. Men man bör vara försiktig med nedladdningar då det med öppen källkod är lättare att få virus. Android kommer därför med fler antivirusprogram. Eftersom många mobiltillverkare använder sig av Android operativsystem kan du hitta en mobil som passar din prisklass.

Fördelar och nackdelar med iOS

En stor fördel med iOS är att det är extremt användarvänligt och säkert. För de som aldrig tidigare haft en Iphone är det lätt att använda och att lära sig hur de fungerar. Det kommer ständigt nya uppdateringar och du kan enkelt uppdatera även äldre produkter.

iOS passar bäst de som vill ha en enkel mobil med den senaste tekniken. Men eftersom iOS är begränsat för endast Apple behöver de andra produkterna också vara från Apple för att de ska kunna samspela. Det finns inte heller samma valmöjligheter när det kommer till prisklass.

Summering

Man skulle kunna säga at iOS är grafiskt finputsat, snabbt och enkelt, men på många områden begränsat och att Android är det oputsade operativsystemet med mycket valfrihet och möjligheter för dig som användare att själv anpassa. IOS och Android skiljer sig även när det kommer till deras appbutiker då Apple är hårdare med godkännande av appar. Det är alltså svårare för en apputvecklare att uppfylla kraven för Apple och få finnas med på App Store än på Google Play.

Relaterade inlägg

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

iPhone 13 vs iPhone 14

Apples senaste iPhone 14-modeller är här och det finns en hel del nyheter. Om du funderar på att uppgradera dig och vill veta vad skillnaderna är mellan iPhone 13 och iPhone 14 har du kommit rätt. Vi jämför modellerna så att du lättare kan ta ett beslut om vilken modell som passar dig bäst.

Kvinna i brunt lockigt hår, grön tröja och ljusblå jeans sitter i skräddarställning i en vit soffa och tittar på en surfplatta.

Surfplatta för barn

Sverige-semester har blivit allt vanligare och bilresorna allt längre! Även mysiga familjekvällar hemma med film är något som vi värdesätter högt nu för tiden och det är där surfplattan kommer in i bilden. Vare sig du är hemma eller inte, vill vi ge dig möjligheten att göra precis det som du älskar!

Genvägar
  • Snabba svar
  • Familjeabonnemang
  • Om oss
  • Våra butiker
  • Täckning och nät
  • Whistleblowing
© 2022 Hi3G Access AB.
All rights reserved.
Ha en trevlig tisdag!