Gå till innehållet

Vad är IP67 och IP68?

Du har säkert både hört och läst om IP-klassning, men vad är det? Och vad betyder siffrorna efter ”IP”? Vi förklarar vad det betyder.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-03-25

Färgglad bakgrundsbild i orange och rosa.

IP står för ”Ingress Protection” och blir översatt till svenska kapslingsklassning. Det vill säga hur bra något är på att stå emot damm och vatten.

Vissa benämner även detta som damm- och vattentålighet, och siffrorna efter är en klassificering för just hur bra en produkt står emot.

Den första siffran

Den första siffran efter IP representerar produktens partikelskydd, det vill säga små partiklar eller damm. Siffran 0 betyder att produkten är oskyddad och siffran 6 betyder att produkten är dammtät.

Den andra siffran

Den andra siffran representerar hur bra produktens skydd mot inträngande vatten är, där siffran 0 betyder att produkten är oskyddad och siffran 8 betyder att produkten kan sänkas ned i sötvatten på upp till tre meters djup.

Det exakta djupet och hur länge produkten kan vara under vatten sätts av tillverkaren. varför det är bra att läsa på vad tillverkaren själv säger om just vattenskydd är viktigt för dig.

Ibland används X

Att skriva ett X istället för en siffra, betyder att produkten saknar klassificering för en typ av skydd. Exempelvis betyder IP6X att produkten är dammtät, men inte tål vatten, medan IPX8 betyder att produkten inte är dammtät, men tål nedsänkning i vatten.

Denna typ av IP-klassning är vanligt på trådlösa hörlurar. Så letar du efter hörlurar att träna med, bör du välja ett par som kan stå emot vatten.

IP67 och IP68 är vanligast för mobiler

IP67 och IP68 är vanligast för mobiler, och har blivit lite av en ”standard” i tillverkarnas toppmodeller. Samsung är exempelvis kända för att sätta IP68-klassning på sina toppmodeller, och läser man på Samsungs hemsida kan man enkelt läsa sig till vad just deras modeller klarar av.

Efter en snabb sökning på nätet, verkar de flesta modeller som är IP68-klassade klara nedsänkning i sötvatten på upp till 1,5 meters djup i 30 minuter. Vissa modeller klarar mer, andra mindre.

Om vattentålighet är viktigt för dig, bör du själv kolla upp vad som gäller för den mobil som du är sugen på att köpa.

IPX3, IPX4 och IPX5 vanligast för hörlurar

Om du ska köpa hörlurar att träna i, bör du kolla hur bra de står emot svett (eftersom svett är vatten!). Det vanligaste för hörlurar är att de helt saknar eller har en relativt låg IP-klassning.

Militärklassning

Vissa tillverkare väljer att klassa, eller certifiera sina mobiler ytterligare – speciellt om det är en arbetsmobil, eller mobil som ska vara extra tålig

Då används ofta militärklassningen MIL-STD 810G. Där ryms allt från höga och låga temperaturer till tapp och vibrationer.

Köp på tre.se. På tre.se säljer vi mobiler från Samsung, Apple, Sony och Huawei med damm- och vattentålighet. När du väljer mobil på tre.se kan du kolla i specifikationen för att se vilken IP-klassning den mobil du är intresserad av har.

Relaterade inlägg

Två personer sitter tillsammmans med en mobiltelefon och går igenom något. Den ena personer håller i mobilen och den andra visar något på skärmen.

Byta telefon

Har du uppgraderat dig till en ny mobil? Vad trevligt! Då är det bara att flytta över allt innehåll som finns på gamla telefonen. Och innan du suckar och grämer dig för hur det ska gå så kommer det med appars hjälp att gå galant. Snart är du igång med nya telefonen! Men psst! Det är alltid bäst att säkerhetskopiera först.

Mobil som är en smartphone hålls i handen, personen har en orange stickad tröja. Personen trycker på huvudknappen med sitt pekfinger.

Mobil för äldre

Idag finns mobilen med oss alla oavsett ålder, det är härligt. En mobil för äldre har blivit en målgrupp som är viktigare än någonsin. Behovet är stort av just de funktioner som en seniortelefon bör ha för att vara användarvänlig och inte skapa ett motstånd. Vi vill hylla alla äldre som faktiskt vågar ta till sig den nya tekniken idag! Hurra för alla äldre med mobiltelefoner!