Gå till innehållet

Vad är NFC? Vi förklarar närfältskommunikation

Near Field Communication, eller Närfältskommunikation (förkortat NFC) är en överföringsmetod för utbyte av data över väldigt korta sträckor (upp till fyra cm). Låter det krångligt? Häng med så förklarar vi.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-04-12 (Uppdaterad 2022-11-02)

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

Vad betyder NCF?

Near Field Communication (närfältskommunikation) är när man överför någon typ av data vid väldigt korta avstånd.

Vad är NFC och hur används det?

NFC används idag främst för kontaktlösa (trådlösa) betalningar, antingen med mobilen eller med ett betalkort (genom att "blippa" kortet).

Vad är NFC på mobilen?

Man brukar säga att NCF används för att överföra små filer (som exempelvis kontakter, länkar, filer eller foton mellan mobiler). NFC finns också för att exempelvis para ihop bluetooth-hörlurar med en mobil (variant på en så kallad NFC-tagg) eller för att verifiera en anslutning mot ett trådlöst nätverk.

NFC-tagg

Med hjälp av NCF-taggar kan man skapa instruktioner för exempelvis mobiltelefoner. Det kan vara allt från att skicka användaren till en specifik hemsida, visa en bild eller ett visitkort, till att slå av eller på bluetooth.

Vanligtvis är en NFC-tagg ett klistermärke eller en knapp (med ett inbyggt chip). När du sedan håller upp din mobil mot taggen så överförs information - som exempelvis att en dörr ska låsas upp, eller att en viss hemsida ska visas.

Betala med NFC på mobilen

Om du vill använda betaltjänster där mobilen ska kunna "blippa" i en terminal (exempelvis Google Pay, Samsung Pay eller Apple Pay) behöver din mobil ha NFC. Du hittar information om det hos tillverkaren.

Tjänster som exempelvis PayPal eller Swish kräver inte NFC.

Relaterade inlägg

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

Jämför iPhone 13

Apple annonserade nya iPhone 13-serien vid sitt stora evenemang den 14:e september 2021. Frågan är, vad är skillnaderna och vilken modell i iPhone 13-serien passar dig bäst?

Galaxy Z Fold3 och Galaxy Z Flip3 i en vattenpöl

Vattentät mobil

Nästan alla mobiler som säljs idag är vattentåliga i någon mån och de flesta toppmodellerna är till och med vattentäta. Hur vet man då om en mobil är vattentät eller vattentålig och vad innebär just detta i praktiken?