Gå till innehållet

Vad är NFC? Vi förklarar närfältskommunikation

Near Field Communication, eller Närfältskommunikation (förkortat NFC) är en överföringsmetod för utbyte av data över väldigt korta sträckor (upp till fyra cm). Låter det krångligt? Häng med så förklarar vi.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-04-12

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

Vad är NFC och hur används det?

NFC används idag främst för kontaktlösa (trådlöas) betalningar, antingen med mobilen eller med ett betalkort (genom att "blippa" kortet).

Near Field Communication kan även användas för att överföra små filer (som exempelvis kontakter eller länkar), i busskort, i nycklar, för att exempelvis para ihop bluetooth-hörlurar med en mobil (variant på en så kallad NFC-tagg) eller för att verifiera en anslutning mot ett trådlöst nätverk.

NFC-tagg

Med hjälp av NCF-taggar kan man skapa instruktioner för exempelvis mobiltelefoner. Det kan vara allt från att skicka användaren till en specifik hemsida, visa en bild eller ett visitkort, till att slå av eller på bluetooth.

Vanligtvis är en NFC-tagg ett klistermärke eller en knapp (med ett inbyggt chip). När du sedan håller upp din mobil mot taggen så överförs information - som exempelvis att en dörr ska låsas upp, eller att en viss hemsida ska visas.

Betala med mobilen

Om du vill använda betaltjänser där mobilen ska kunna "blippa" i en terminal (exempelvis Google Pay, Samsung Pay eller Apple Pay) behöver din mobil ha NFC. Du hittar information om det via tillverkaren.

Tjänster som exempelvis PayPal eller Swish kräver inte NFC.

Relaterade inlägg

Vi guidar dig i mobildjungeln för barn.

Mobilabonnemang till barn

Är det dags att skaffa ett mobilabonnemang för ditt barn? Då har du kommit rätt. Vi har mobilabonemang för både små och stora personer. För den som behöver lite och mycket surf.

Man surfar på sin surfplatta i poolen. Han ligger på en rosa badring med fötterna i det turkosa vattnet.

Hur påverkas din mobil av värme? Fem tips som kan hjälpa!

Ska du ut och resa snart? Värme är något som påverkar din mobil. Vi alla kan känna igen oss i situationer som när batteriet skenar iväg en varm sommardag eller överhettas på stranden i den stekheta solen. Men varför händer detta egentligen? Vi tar reda på vad det egentligen är som gör att våra mobiler inte vill samarbeta med oss under dessa dagar och ger tips på vad du kan göra för att undvika dem.

Handla
© 2022 Hi3G Access AB.
All rights reserved.
Ha en trevlig onsdag!