Gå till innehållet

Vad är NFC? Vi förklarar närfältskommunikation

Near Field Communication, eller Närfältskommunikation (förkortat NFC) är en överföringsmetod för utbyte av data över väldigt korta sträckor (upp till fyra cm). Låter det krångligt? Häng med så förklarar vi.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-04-12

Fyra personer i en ring som håller i olika mobiler.

Vad är NFC och hur används det?

NFC används idag främst för kontaktlösa (trådlöas) betalningar, antingen med mobilen eller med ett betalkort (genom att "blippa" kortet).

Near Field Communication kan även användas för att överföra små filer (som exempelvis kontakter eller länkar), i busskort, i nycklar, för att exempelvis para ihop bluetooth-hörlurar med en mobil (variant på en så kallad NFC-tagg) eller för att verifiera en anslutning mot ett trådlöst nätverk.

NFC-tagg

Med hjälp av NCF-taggar kan man skapa instruktioner för exempelvis mobiltelefoner. Det kan vara allt från att skicka användaren till en specifik hemsida, visa en bild eller ett visitkort, till att slå av eller på bluetooth.

Vanligtvis är en NFC-tagg ett klistermärke eller en knapp (med ett inbyggt chip). När du sedan håller upp din mobil mot taggen så överförs information - som exempelvis att en dörr ska låsas upp, eller att en viss hemsida ska visas.

Betala med mobilen

Om du vill använda betaltjänser där mobilen ska kunna "blippa" i en terminal (exempelvis Google Pay, Samsung Pay eller Apple Pay) behöver din mobil ha NFC. Du hittar information om det via tillverkaren.

Tjänster som exempelvis PayPal eller Swish kräver inte NFC.

Relaterade inlägg

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

Jämför iPhone 13

Apple annonserade nya iPhone 13 vid sitt stora evenemang den 14:e september 2021. Precis som förra året fick vi fyra nya modeller att välja mellan. Frågan är, vad är skillnaderna och vilken modell i iPhone 13-serien passar dig bäst?

En man i solglasögon håller i, och tittar på en svart mobiltelefon.

Säkerhetskopiera mobilen

Har du köpt en ny mobil, eller vill säkerställa att ditt innehåll är i säkra händer? Då är det dags att säkerhetskopiera! Det alltid bra att ha en back up av ditt innehåll sparat någonstans. Oavsett om du har en mobil med Android eller iOS ska det vara enkelt att säkerhetskopiera.