Gå till innehållet
Köp begagnat, vårda, återvinn. 

Läs mer

Så förlänger du mobilens livslängd

Hur du väljer rätt mobil för barn

Att välja rätt mobiltelefon till ditt barn är en viktig uppgift för att skapa trygghet men också för att främja sociala relationer och lärande. I den här guiden kommer vi att dela med oss av våra bästa tips och råd för att välja rätt mobil.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-04-09 (Uppdaterad 2023-06-27)

Barn ler mot mobilen som han håller framför sig. Bakgrunden är orange.

Varför ska barn ha en egen mobil?

Varje barn är unikt och som vårdnadshavare är det du som bestämmer om och när ditt barn ska ha en mobil. Oavsett vad kan det vara bra att känna till fördelarna med en mobil och hur ditt barn kan dra nytta av den.

  • Mobilen kan bidra till en ökad trygghet och säkerhet genom att ditt barn kan nå dig i en nödsituation eller vid behov av hjälp, och vice versa.
  • Idag är mobilen så integrerad i våra liv att många barn känner sig utanför utan sociala medier. Den är även viktig i kommunikation och interaktion med vänner och familj och kan därför främja sociala relationer.
  • Mobilen fyller ett praktiskt behov i vardagen och kan användas för att hålla ditt barn uppdaterat med exempelvis schema och påminnelser om aktiviteter och skoluppgifter.
  • Det finns massor av pedagogiska appar och funktioner i mobilen som kan utveckla barnets lärande och kunnande inom allt från språk till matematik.

Faktorer att överväga när du väljer mobiltelefon till ditt barn

1. Barnets ålder och tekniska kunskaper

Fundera kring ditt barns ålder och tekniska förmåga att hantera en mobil. Ett yngre barn kan behöva en enklare mobil med grundläggande funktioner men som samtidigt är tålig och klarar av oavsiktliga fall eller smällar. Ett äldre barn eller tonåring har förmodligen mer tekniska kunskaper och kan dra nytta av mer avancerade funktioner och appar i mobilen.

2. Batteritiden

En lång batteritid kan vara viktigt då barn ibland inte har samma möjlighet att ladda sin mobil lika frekvent, exempelvis i skolan eller vid idrottsaktiviteter. Läs mer om batteritiden på tillverkarens webbplats eller i recensioner av mobilen.

3. Föräldrakontroll och säkerhetsfunktioner

För att det ska kännas tryggt och säkert både för dig och ditt barn bör du undersöka vilka säkerhetsfunktioner och möjlighet till föräldrakontroll som mobilen har.

En viktig säkerhetsfunktion är exempelvis att kunna förhindra att ditt barn exponeras av olämpligt innehåll. Föräldrakontroll handlar om att du ska kunna förhindra åtkomst till exempelvis vissa appar, webbsidor eller funktioner i mobilen som du anser vara olämpliga för ditt barn. Information om hur du ställer in föräldrakontroll finns bland annat hos Apple och Google.

4. Användarvänlighet

Välj en mobil som du upplever har ett enkelt användargränssnitt, gärna ett som du själv och barnet är bekant med sedan tidigare. Ditt barn kanske har använt en surfplatta eller dator med ett visst användargränssnitt som liknar den som du funderar på att köpa.

5. Storlek och design

Välj en liten och lätt mobil med mindre skärm för ett barn med mindre händer. Ett äldre barn med större händer kanske föredrar en mobil med större skärm beroende på tycke och smak.

Fundera även på mobilens design och hur varsamt du tror att ditt barn kommer att använda mobilen. Vissa mobiler är mer robusta och ibland vattentåliga för att klara av stötar och vatten. Det kan vara smart att köpa till ett skyddande skal eller skärmskydd för att öka hållbarheten.

6. Pris

Vi har alla olika ekonomiska förutsättningar i livet, men det betyder inte att den dyraste mobilen är det bästa valet för ditt barn. Du kan sannolikt uppfylla dina och barnets krav genom att välja en enklare och mer prisvärd mobil. Ett annat alternativ som både är prisvärt och hållbart ur miljöhänsyn är att köpa en begagnad mobil.

Utöver mobilen behöver du ett mobilabonnemang. Om du som vårdnadshavare har eller skaffar ett mobilabonnemang hos Tre, kan en smart lösning vara att lägga till fler personer i ett familjeabonnemang så delar ni på surfen från ditt huvudabonnemang. Då får du även möjlighet att ställa in kostnadskontroll och kan se alla kostnader på en och samma faktura.

Tre förslag på mobiler för barn

Vi har valt ut tre mobiler från Apple och Samsung som kanske skulle kunna passa ditt barn. Alla tre är prisvärda och har bra funktioner som exempelvis föräldrakontroll.

Jämför iPhone SE, Galaxy A34 och A14

iPhone SE 5G 2022
Galaxy A34
Galaxy A14

Apple

iPhone SE 5G 2022

Samsung

Galaxy A34

Samsung

Galaxy A14

Köp nuKöp nuKöp nu
Mått138,4 x 67,3 x 7,3 mm78,1 x 161,3 x 8,2 mm167,7 x 78 x 9,1 mm
Vikt144 g198 g201 g
Trådlös laddningJaNejNej
SnabbladdningJa
Omvänd trådlös laddningNejNejNej
SkärmtypRetina HD True Tone OLED FHD+TFT-LCD FHD+
Skärmstorlek4,7 tum6,6 tum6,58 tum
Skärmupplösning1334x7501080x2340
OperatörslåstNejNejNej
Främre kamera7 MP13 MP13 MP
Bakre kamera12 MP48 + 8 + 5 MP50 + 5 + 2 MP
OperativsystemiOSAndroidAndroid
SIM-kort1) nano-SIM, 2) e-SIM1) 4FF, 2) 4FF or eSIM1) 4FF, 2) 4FF
Lagringsutrymme64GB, 128GB, 256GB128GB64GB
BluetoothBluetooth 5.0Bluetooth 5.2Bluetooth 5.2
Nätverkstyp3G, 4G, 5G3G, 4G, 5G3G, 4G
HörlursuttagNejNejNej
WiFi-SamtalJaJaJa
ProcessorA15 Bionc-chipMTK | MT6877TTMTK MT6769V/CTZA Cortex-A75
RAM3GB6.0GB4.0GB
Batteri 5000 mAh5000 mAh
Plats för minneskort JaJa, upp till 1TB
NFC JaJa

Relaterade inlägg

En person i grå tröja håller en mobil i båda händerna.

Mobilabonnemang med fri surf - fördelar och nackdelar

Surfar och streamar du mycket när du är ute? Kopplar du ofta upp din dator eller surfplatta till mobilen via internetdelning? Då kan det vara en bra idé att välja ett mobilabonnemang med fri surf. Men vad innebär egentligen fri surf? Vi hjälper dig att reda ut vad som ingår i abonnemanget och vilka begränsningar som finns i vissa situationer. 

Jämför iPhone 15-serien

Nu var det dags igen! Tisdagen den 12 september presenterade Apple fyra nya modeller av iPhone 15. Vi kommer guida dig igenom de nya modellerna så det blir lätt för dig att förstå vilken mobil som passar dig bäst. Häng med!