Gå till innehållet
Köp begagnat, vårda, återvinn. 

Läs mer

Så förlänger du mobilens livslängd

Välj rätt mobiltelefon för barn

Idag har nästan alla nioåringar en egen mobil. Men vilken mobiltelefon bör du välja till ditt barn? Det kan vara en djungel, vi hjälper dig att välja rätt telefon och hur du kan tänka.

Kategorier: Guider

Publicerad 2021-04-09 (Uppdaterad 2022-11-02)

Barn ler mot mobilen som han håller framför sig. Bakgrunden är orange.

Barn behöver inte alltid ha det senaste, funktionaliteten är det viktigaste. Så länge mobilen är någorlunda ny så de kan hantera dem senare applikationerna. Viktigt att tänka på är att det skall vara en mobil som är i rätt storlek för barnens händer, en liten mobil kan vara att föredra.

Vad du bör tänka på när du väljer mobil till barn

När du väljer mobil till barn är det viktigt att tänka på: säkerhet, enkelhet och prisvärdhet. Dessa tre saker kan vara viktiga att tänka på när du ska välja mobil till barn. Det ska vara en säker mobil där du som vuxen kan ställa in begränsningar. Du ska kunna lita på att den fungerar och det ska framför allt vara enkelt att använda för ditt barn.

Har du själv en iPhone kan det vara bra att välja en iPhone även till barnet. Då har du allt samlat, du använder ditt Apple ID och kan med lätthet sätta begränsningar på köp och vad man kan ladda ner.

Skapa trygghet för ditt barn

Det är alltid bra att ha koll på vad barnen har för appar i sin mobiltelefon. Skapa begränsningar vid nedladdning av appar, skapa en särskild kod så du vet vilka appar ditt barn faktiskt laddar ner. På så vis vet du vad ditt barn använder sin mobil till. Tryggt för både dig och barnet.

Våra bästa barnmobiler

Lite mindre mobiler som exempelvis iPhone SE brukar vara populära bland den yngre målgruppen. Mobilerna har en lagom stor skärm och enkla att hantera. Kolla in om det är något som skulle passa för ditt barn.

Vilken mobil är bäst för barn?

Som vi nämnt tidigare så är de mindre mobilerna bättre för deras små händer. Men om det är ett lite äldre barn som gör lite mer med sin mobil kanske en större mobil passar bättre, både för film och gaming.

När ska barn få mobiltelefon?

Den ständiga frågan, när är det dags för en egen mobiltelefon? Är det när du som vuxen inte vill låna ut din längre? När du är trött på att din mobil är i någon annans just när du behöver den som mest? Oftast när de är så stora så det börjar röra sig på egen hand, skapas behovet att faktiskt kunna nå barnet eller att barnet behöver kunna höra av sig. Då först underlättar det att barnet har sin egen mobiltelefon.

Regler mobiltelefon barn

Vilka regler som du sätter upp är väldigt viktigt för barnen, de är svårt för ett barn att veta hur mycket tid som är en rimlig skärmtid. Det kan vara svårt även för oss vuxna. Låt oss tipsa dig i hur du kan begränsa barns skärmtid på ett naturligt sätt.

  • Sätt upp tydliga regler gällande skärmtid för mobilen (även andra skärmar) Beroende ålder varierar detta men runt 2 timmar/dag.
  • Skapa en skärmfri zon. Matbordet/köket mår exempelvis bra av att vara skärmfritt. Så härligt att hela familjen kan äta och prata ostört.
  • Var en bra förebild! Vi vet att barnen gör så som vi vuxna gör, då bör vi starta där. Se över din egna vanor, kollar du mobilen kring matbordet, eller sträcktittar på serier i din mobil? Då börjar vi där! :)

Denna listan kan göras superlång, tänk såhär! Så länge barnet fungera i övrigt, går till förskolan/skolan, äter, sover, går på aktiviteter, gör sin läxor så verkar skärmtiden inte vara så stor att man behöver förändra något. TIPS! Använd detta som en måttstock, om detta inte fungerar bör man kolla på skärmanvändandet och givetvis andra saker.

Relaterade inlägg

En hand pekar på en surfplatta.

Vem ringde? Din guide för att hantera okända nummer

Att ta emot samtal från okända nummer kan vara stressande och skrämmande, därför har vi på Tre tagit fram enkla tips och råd som hjälper dig i dessa situationer. Vi kommer att gå igenom några smarta sätt för att ta reda på vem som ringer och hur du kan tänka för att skydda dig mot exempelvis telefonbedrägerier.

Galaxy S21-serien

Jämför Samsung Galaxy S21-serien

Vi jämför Galaxy S21 5G, Galaxy S21+ 5G och Galaxy S21 Ultra 5G för att göra det enklare att välja.