Gå till innehållet

Vikbara mobiler

Är framtiden vikbar?

Kategorier: Mobila nyheter

Publicerad 2021-03-25 (Uppdaterad 2021-03-31)

Galaxy Fold2 5G är en vikbar mobil.

Mobiltelefoner har sedan introduktionen av iPhone 2007 sett ungefär likadana ut. Hårdvaruutvecklingen har gått framåt. Våra mobiler har nu: bättre kameror, större skärmar och bättre prestanda. I grund och botten så liknar mobilerna fortfarande den grunddesign Steve Jobs drömde ihop på en gräsmatta i San Fransisco för väldigt många år sedan. Allt detta verkar nu förändras...

Är framtiden vikbar?

Huawei och Samsung är två mobiltillverkare som tror att framtiden är vikbar. Båda har visat upp riktigt bra telefoner som man kan vika på lite olika sätt: antingen som en bok, eller som en klassisk vikbar mobil från 90-talet. Den typen av vikbar mobil som verkar ha störst gneomslagskraft är den som kan öppnas som en bok. Det gör skärmen större och mer som en surfplatta. Bra för dig som vill ha mycket skärmyta, men samtidigt letar efter en mobil som går ner i fickan!

Huawei. Vikbara skärmar. Och 5G.

Huawei har precis tillkännagjort Mate XS - en vikbar mobil som öppnas som en bok. Tanken med mobilen är att den ska fungera precis som vilken vanlig mobil som helst - men när det kommer till spel, serier och film ska du kunna veckla ut skärmen för en mer uppslukande upplevelse.

Huawei har även förberett Mate XS för 5G, så att mobilen ska vara redo för framtiden.

Samsung viker åt bägge hållen

Samsung jobbar hårt med att ligga före konkurrenterna och har nu spänt innovationens båge hårdare än någonsin. Under åtta år (enligt Samsung själva) har de jobbat med utvecklingen av vikbara mobiler.

Under förra året släppte de sin första vikbara mobil: Galaxy Fold. I efterhand och med facit i hand, kan man argumentera för att marknaden inte riktigt va redo för vikbaka mobiler riktigt än. Men nu har det hänt grejer, nästa vikbara mobil är här: Galaxy Z Fold2 5G går nu att köpa. Bättre funktionalitet och batteri samt 5G ready. Samma gäller för Galaxy Z Flip 5G som även den är 5G ready och finns i två nya färger: Mystic Grey och Mystic Bronze.

Samsung inspireras av klassisk vikbar mobil

Samsung nya tillskott har tagit inspiration från förr och är en vikbar telefon i stil med klassiska vikbara telefoner så som Motorola Razer från tidigt 2000-tal. Här siktar Samsung på att göra dagens telefoner lite mindre genom att de viks på mitten och på så sätt få ner fotavtrycket till så litet som möjligt trots att skärmen behåller sin storlek under anvädning.

Galaxy Z Fold2 front mystic black

Ett tidigt skede

Det är en märklig upplevelse att packa upp en telefon och mötas av en lista med varningar som förklarar den ska användas. Men just nu är tekniken bakom vikbara skärmar så pass ung att det kan behövas. Vikbara skärmar tillverkas i mjuk plast som lätt kan repas, och det lirar ju inte riktigt med vad vi förväntar oss av nya, moderna mobiler.

Tekniken i vikbara mobiler är ny, och än så länge känns det som att både Huawei och Samsung har en bit kvar att gå. De vikbara mobiler som finns på marknaden är dyra och byggkvaliteten inte lika robust som en "klassisk smartphone". Men är det inte alltid så med ny teknik? Det ska bli kul att se vad vi har att vänta oss de kommande åren.

Utvecklingen går fort fram

Första gången du håller i en vikbar mobil kommer du förmodligen tycka att den känns skör. Men de tål mer än vad man tror! Samsung själva säger exempelvis att Galaxy Z Flip 5G ska tåla upp till 200,000 vikningar. Det betyder att du kan öppna och stänga skärmen under tre års tid vid normal användning.

Samsung satsar på vikbart

Att Samsung nu satsar hårt på vikbart indikerar att det mest troligt är en teknik som är här för att stanna. Det finns många frågetecken men enligt tidiga tester av Galaxy Z Flip 5G så verkar den vara oerhört välbyggd, smidig och känns som en produkt som kommer att hålla. Med det sagt så har vi nu även välkomnat eftergångaren Galaxy Z Fold2 5G där prestandan är ännu vassare.

Fördelar med vikbara mobiler

Den största fördelen med vikbara mobiler är att de kan förbli relativt små, men att skärmytan förblir stor. Tänk lite som att ha en surfplatta i fickan!

Köp Galaxy Z Flip 5G på tre.se

Köp Galaxy Z Fold2 5G på tre.se__

Relaterade inlägg

Färgglad bakgrundsbild i orange och rosa.

Design iPhone 11 och iPhone 11 Pro

iPhone 11 är designad i aluminium och tåligt glas på både fram- och baksida. Enligt Apple håller det aluminium som används i iPhone 11 samma kvalitet som det som används inom rymdindustrin.

En kvinna med grått långt hår går ute i naturen och pratar i telefon och dricker kaffe samtidigt. Hon har en beige sjal virad runt halsen.

Doro 8080. Enkel och senioranpassad Android-smartphone.

Resultatet av flera års utvecklingsarbete är Doro 8080 - en smart seniormobil som Doro kallar för en "enkel smartphone med briljant design" som är "designad med dig i åtanke". I det här blogginlägget djupdyker vi i nya Doro 8080 och går igenom allt från mobilens funktioner till utseende och prestanda.