Till innehållet
Meny

”JA, jag vill ansluta!”

Här är de 5 vanligaste WiFi-missarna på företaget

Det finns inget mer frustrerande än ett skruttigt WiFi när du försöker jobba. Men ofta kan små justeringar vara lösningen på problemet. Här är några vanliga misstag som kan leda till svag täckning – och dålig stämning − på kontoret.

Vi överlevde det sena 90-talets tjutande modem som tog en evighet att koppla upp – det var lika bra att gå och göra en kopp kaffe under tiden. I dag finns däremot inte utrymme för någon väntetid när det gäller internet − vi förväntar oss blixtsnabb uppkoppling. Men finns förutsättningarna för detta på arbetsplatsen? Låt oss kika närmare på några fallgropar. 

1. Du har inte ett optimalt abonnemang

Om nätverket känns lika piggt som en telefonkö till Skatteverket bör du först och främst ta reda på vilken hastighet du har. Bredbandskollen är ett bra testredskap där du kan få en ungefärlig bild av hur snabb uppkopplingen är i varje rum. Räcker hastigheten när många surfar samtidigt och gör nätverket långsammare? Om ni blivit fler på företaget det senaste året kanske det helt enkelt är läge att se över bredbandsabonnemanget?

2. Utrustningen är gammal och trött

Ofta kan slöa uppkopplingar bero på att nätverkskortet i datorn är daterat eller att du har en router som närmar sig pensionsåldern. Se till att investera i en modern router med stöd för både 2,4 GHz- och 5GHz-bandet. Även gamla och långa sladdar kan skapa onödiga begränsningar. 

3. Flödet är inte fritt

Det är vanligt att placera routern i ett hörn, gärna bakom ett skrivbord eller i ett skåp. Men all form av blockering påverkar signalerna negativt. Undvik bjälkar, väggar, bokhyllor, vitvaror och annat som kan störa eller vara i vägen, och se till så att routern är riktad ut mot rummet. Ställ den inte heller på golvet eller i fönstret.

4. Det är för många som delar

Flödet av bitar som skickas mellan router och dator är som bekant begränsat precis som trafiken på en motorväg. Det innebär att signalen blir svagare ju fler som surfar samtidigt. Det kan finnas otaliga nättjuvar som kan stängas av − molntjänster står kanske ständigt och tuggar för att skicka upp tunga och ofta onödiga filer och många kontor har spelkonsoler, surfplattor och tv-apparater som alltid är uppkopplade. Kanske behöver du helt enkelt uppgradera bredbandsabonnemanget – eller rensa i prylparken?

5. Lokalen är omöjlig

Ibland kan det förstås var så att arbetsplatsen är utformad så att en enda router inte har möjlighet att fylla alla rum med tillräckligt stark signal. Men misströsta icke, en signalförstärkande wifi repeater − eller extender − kan hjälpa ditt efterlängtade internet att ta sig ännu längre. Ofta innebär lösningen att signalen tas emot av en andra router som skickar den vidare igen – dock till lägre hastighet. Men det finns även repeaters som kan boosta nätverket via eluttaget. 

Läs mer:

4 fördelar med WiFi-samtal
Lilla mötesskolan del 1
Lyckas med din e-handel