Till innehållet
Meny

Dags att förverkliga sommarens drömmar?

Vad håller jag på med? Lever jag drömmen eller lockar något mer? Har din hängmatta triggat tankar på nya karriärsteg är det bara att gratulera – med en höst runt knuten är tajmingen perfekt! Här är några tips som hjälper dig göra verklighet av din idé.

Både knopp och kropp behöver ibland varva ner för att orka röra sig i nya banor. Det är därför semester kan göra såna underverk – även för karriären. Har sommaren fått göda dina drömmar (hurra!) är det nu hög tid att ta nästa steg: att gå från idé till handling.

Skriv en affärsplan.
En välformulerad affärsplan är något både du och andra har stor nytta av. Och behöver du hjälp med finansiering kommer din finansiär kräva att du har en. Affärsplanen konkretiserar din idé och är fundamentet som ditt företag framöver ska vila på. Det finns inga lagar eller regler för exakt vad den måste innehålla, men dess syfte är tydligt: att fungera som ett stöd för alla former av beslut som rör ditt företag. Därför berör den oftast allt från vision och strategi till finansiering och rekrytering. 

En tydlig affärsplan bör bland annat svara på vad du ska sälja, till vilka och varför de vill köpa det, hur du ska nå de tänka kunderna, vilka mål du har och hur de ska nå dem. Här ingår bland annat att beskriva företagets starka respektive svaga sidor, konkurrensfördelar, expansionsmöjligheter och hot.

På exempelvis verksamt.se kan du få konkret hjälp med hur du bäst utformar din affärsplan och exakt vilka punkter den bör innehålla.

Gör en plan för det praktiska.
Oavsett om du tänker dra igång en hel industri eller starta mer småskaligt  behöver du fundera på hur jobbvardagen ska se ut och fungera i praktiken. Ska du arbeta hemifrån, hyra in dig någonstans eller kanske fixa ett eget kontor? Behöver du ett lager? Kommer du att ta emot kunder eller mest själv vara ute och röra dig? Hur och var kommer du vilja ta betalt?

För många ändras de här sakerna längs vägen – så det är bra att redan från start skapa flexibla lösningar. I uppstartsfasen klarar du kanske till exempel att sköta de flesta telefonsamtal själv medan du längre fram kan behöva både växel och stöttning av extern kundtjänst. På samma sätt kan kraven på betallösning skifta över tid, till exempel beroende på var dina affärer sker och hur stora de är. Vi på 3 hjälper vi dig med lösningar som alltid är anpassade efter just dina behov, oavsett storlek och alltid när och där du har dem.

Våga be om hjälp.
En vanlig miss många nyföretagare gör är att försöka göra allt själv. Det är inte konstigt – har man en stark idé vill man oftast ha full kontroll över hur den tar form och utvecklas. Men risken med att allena ansvara över allt är – förutom att bränna ut sig helt – att själva kärnverksamheten inte får den fokus den behöver. Med andra ord: gör det du är bra på och som tjänar din produkt eller tjänst bäst. Och lämna det andra, åtminstone delvis, till andra.

Ekonomi är ett sådant område som alla företagare behöver ha kontroll över, men där varje moment sällan kräver att du som företagare handhar allt själv. Tvärtom kan det vara rätt skönt att inte ena sekunden sitta och ha gemytliga möten med kund för att i nästa andetag behöva skicka en betalningspåminnelse till densamme. Med våra partners Fakturagram och Inkassogram får du professionell hjälp med både faktura- och inkassohantering – en trygghet både för dig och dina kunder.

Lycka till med dina företagardrömmar! Och hör gärna av dig, vi på 3 hjälper dig på vägen!