Till innehållet
Meny

Funderar du på att starta eget?

Här är 3 viktiga punkter att komma ihåg!

Hör du till dem som lockas av tanken på entreprenörskap? Driva eget och bestämma över din egen tid? En sund uppstart med rätt förväntningar och förberedelser hjälper dig att ta entreprenörsdrömmen fullt.

Eget företag är en dröm som många delar. Och idag är den ganska enkel att förverkliga. Men att ha ett välmående företag – och i förlängningen själv må bra – kräver som allt annat viss omsorg.

Här är tre viktiga punkter att komma ihåg när du startar eget – som också hjälper dig att lyckas på sikt. 

1. Var redo vid lansering – men allt behöver inte vara perfekt
Visst, det finns ett antal saker du behöver ha plats när du startar företag. Till exempel behöver du registrera själva företaget för skatt, hitta ett namn, ha en tydlig affärsplan, sätta upp konton på banken och så vidare.

Men vad du faktiskt  inte behöver är en tjänst eller produkt som är perfekt ut i fingerspetsarna. Tvärtom kan det stå dig onödigt dyrt om du initialt lägger alla pengar på att ”färdigutveckla” din tjänst eller produkt och sedan, när den kommit ut på marknaden, med tom plånbok inser att den skulle behöva utvecklas lite till. 

I entreprenörskretsar brukar man ofta tala om något som kallas  ”minimal viable product” – i svensköversatta termer ”minsta fungerande produkt”. Det innebär att man lägger precis så mycket tid och pengar som behövs för att få ut en produkt eller tjänst som gör det den lovar och ska. Men som samtidigt lämnar utrymme för feedback från kunder, leverantörer och partners. Den feedbacken är guld värd – när du testat din produkt på de människor du vill nå och mer exakt vet vad de vill ha kommer du också kunna utveckla den betydligt mer effektivt.

Tips till pionjären:
+ Se till att du har en stabil grund med de viktigaste sakerna på plats.
+ Förbered lite av det löpande arbetet tidigt i startup-processen. Att redan dag ett ha klart för dig till exempel hur du ska sköta din bokföring  är en skön avlastning för hjärnan.
+ Se till att dina kunder tidigt har många möjligheter att ge dig feedback på din produkt eller tjänst. Här är sociala medier ofta en utmärkt medhjälpare!


2. Tiden kan vara din fiende – men lika gärna din bästa vän
Det finns visserligen en myt som säger att egenföretagare bestämmer fritt över sin tid och därför skulle kunna ligga mer på latsidan än andra. Kanske går någon på det. Men desto fler har förmodligen föreställningen att entreprenörskap är en utmaning. Och ja, det är det nästan alltid. Många sliter mycket hårt och ägnar många av dygnets alla timmar, året om, åt jobb. Inte minst i början kan du behöva jobba extremt hårt för att förverkliga din idé.

Men att något är en utmaning behöver inte nödvändigtvis betyda att det suger all din tid. För att göra entreprenörskapet njutningsfullt gäller det att bli vän med tiden – den är ofta det mest värdefulla du har. Största delen av din tid och fokus ska gå till det som är mest inkomstbringande i just din verksamhet – det är lite av en förutsättning för att sunt kunna gå plus på ditt arbete. Så se till att planera din tid och lägga den på rätt saker. Är det till exempel inte en faktureringsbyrå du driver är det inte fakturor du ska lägga mest arbetstid på!

Tips till pionjären:
+ Se till att ha struktur på dina papper, datormappar och annat. Organisation kan låta tråkigt men du spar massor av tid om du slipper att leta efter saker jämt och ständigt.
+ Tajma ditt arbete! Alla chefer vill veta vad de anställda lägger sin tid på och är du din egen chef är det alltså dig själv du ska tidsrapportera till. Det finns många nättjänster som hjälper dig att ”bokföra din tid” och visa dig vad du lägger den på.
+ Ta hjälp med sådant som ligger utanför din kärnverksamhet men som ändå måste skötas. Till exempel fakturering och kravhantering.


3. Håll ditt eget tempo och väx i din egen takt
Om du drar igång ditt företag med riskkapital är det sannolikt att dina investerare har förväntningar och ställer krav på din vinst och tillväxt – och hur snabbt den ska ske. Men de allra flesta startar ändå eget utan startkapital utifrån, och har då ofta också större kontroll över den egna verksamheten. Somliga har ibland föreställningen att ett bolag måste växa både stort och snabbt för att inte försvinna. Det är sällan sant. Precis som Rom byggs inget företag över en dag och det är ofta lärdomar över tid som bäst hjälper flest att utvecklas. Med andra ord: du behöver inte köra gasen i botten för att överleva. Tvärtom, går det för snabbt är risken stor att du inte hinner med allt nytt som ska pareras. 

Anpassa din tillväxt till din kapacitet och inte minst dina egna ambitioner. Alla varken kan eller vill sträva efter ett världsherravälde. Se bara till att hålla koll på konkurrenter och förändringar på marknaden som kan påverka dig – att inte springa framåt betyder inte att backa eller stå still. När tiden är rätt att växla upp och kanske första gången börja anställa i större skala – ta goda råd från dem med erfarenhet. Och utnyttja funktioner som gör processen smidig.

Tips till pionjären
+ Att ha mål av olika slag är en viktig drivkraft i verksamheten – men glöm inte att hålla vissa av målen flexibla. Se över dem med jämna mellanrum och var beredd att skruva på dem i takt med att du och din verksamhet utvecklas.
+ Se till att använda bra hjälptjänster som kan skala uppåt (och nedåt) i takt med dig och din verksamhet. En telefonväxel ska till exempel kunna avlasta dig på rätt sätt, oavsett ditt företag är en person eller tio.
+ Många entreprenörer vill ha full kontroll, hela tiden. Men att vara ensamföretagare är inte detsamma som att göra allt själv. Våga ta hjälp redan från början! Och kom ihåg – om du växer behöver du definitivt släppa på kontrollen. Både för att själv räcka till och för att skapa trygghet och drivkraft hos dina medarbetare.

Är du egenföretagare eller funderar du på att bli? Hör gärna av dig, vi på 3 hjälper dig på vägen!