Till innehållet
Meny

WiFi-samtal - så funkar det.

Det nya svarta på mobilmarknaden är helt klart WiFi-samtal. Men vad ÄR det egentligen? Och vad behövs för att kicka igång tekniken? Carl-Magnus Sandenskog, produktchef för telefoni och bredband, reder ut begreppen.

Varför är WiFi-samtal så bra?

– Den största fördelen är att du kan använda ditt vanliga telefonnummer eftersom WiFi-samtalen är inbyggda i din telefon. När täckningen blir dålig hoppar samtalet automatiskt över till WiFi istället för att brytas. Du behöver inte ladda ner några appar eller fixa några krångliga inställningar. Allt sker automatiskt.

Hur vet jag det?

– Du märker egentligen ingenting, det enda som syns är att du får en ikon i statusfältet som indikerar att samtalet nu går via WiFi.

Tekniken som behövs för WiFi-samtal standardiserades redan 2003. Varför används den först nu?

– Sverige är ett land som har god täckning för mobiltelefoni. Därför har tjänsten inte prioriterats. Men nu ser vi ett tydligt ökat behov – inte minst eftersom de nya, energismarta husen försämrar mobiltäckningen inomhus.

Finns det fler tillfällen när WiFi-samtal är fördelaktiga?

– Självklart. När du åker tåg tenderar samtalen att brytas ganska ofta. Med hjälp av tågets WiFi håller du igång samtalet. Det fungerar faktiskt även på inrikesflyg, bara det trådlösa nätverket är tillräckligt snabbt.

Vilken teknik behövs för att ringa ett WiFi-samtal?

Du behöver ett snabbt, trådlöst nätverk. Routern behöver tillåta VPN-tunneln för samtalet. Det betyder att din router ska ha portarna 500 och 4500 öppna för att samtalet ska kunna sättas upp.

Det låter lite krångligt?

– Inte alls. Routrarna som levereras från 3 har alltid de öppna portar som behövs. Sedan behöver du lite fart på ditt WiFi-nätverk. En hastighet på över 0,1 Mbit/s rekommenderas.

Finns det något tillfälle när WiFi-nätet inte fungerar?

– Offentliga nätverk, som exempelvis kaféer och flygplatser har sällan öppna portar. Men där brukar å andra sidan mobilnätet fungera bra. Tjänsten fungerar än så länge bara i Sverige.

Fungerar WiFi-samtal med alla mobiler?

– Du behöver ha en senare modell av mobiltelefon för att tjänsten ska fungera och se till att den har den senaste uppdateringen. Men sedan är det bara att gå in på inställningar och aktivera tjänsten.

WiFi-samtal ingår i 3 Företags alla fastprisabonnemang. Där har du obegränsade samtalsminuter och eftersom samtalet går över WiFi påverkas inte surfpotten.

Fakta/Så aktiverar du tjänsten:

  1. Säkerställ att du har en mobiltelefon som möjliggör WiFi-samtal
  2. Gå in på din mobils inställningar och välj "Telefon"
  3. Välj att aktivera WiFi-samtal

Klart! Nu kommer din mobil automatiskt koppla upp dig mot det trådlösa nätverket om ditt mobilnät blir för svagt.

Vill du veta mer om WiFi-samtal?

Vi berättar gärna mer om hur WiFi-samtal kan hjälpa ditt företag. Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

Läs mer:

4 fördelar med WiFi-samtal
WiFi-samtal hos Elgiganten
Nyhetsbrevsskolan del 1
Dags för ny mobil?