Till innehållet
Meny

Satsa på video i sociala kanaler.

Rörligt innehåll blir allt populärare i sociala kanaler. Och bäst av allt – det går att skapa film för kanaler som Facebook själv. Här är några värdefulla tips och inspiration till dig som småföretagare.

Vi lever i en tid där videokommunikation fullkomligt exploderat, i sociala medier inte minst. Och ska man tro alla experter rätt är det en trend som kommer att växa sig allt starkare. Enligt Facebooks grundare Mark Zuckerberg kommer 90 procent av sociala medier vara videobaserade år 2018 – alltså redan nästa år! Vill du nå ut måste du alltså röra på på dig. Och det behöver faktiskt vara varken dyrt eller krångligt.

Redigera video med hjälp av appar.

Ofta finns funktioner direkt i mobilens kameraverktyg som exempelvis låter dig filma i slow motion eller göra enklare redigeringar i efterhand. Vill du kunna jobba lite mer avancerat, såsom att addera text, leka med formatet eller lägga på ett filter finns många bra appar till din hjälp. Sök och läs recensioner för att hitta den eller dom som passar dina ändamål bäst!

Sen ska du förstås inte glömma att många av de sociala plattformarna, som Facebook och Instagram själva tillhandahåller verktyg för att fixa till filmerna du laddar upp där.

Ladda upp filmen på rätt plats.

När du väl har en film du är nöjd med ska den upp och få spridning. Beroende på var din målgrupp finns kan valet av plattform variera, men vanligast är att vilja nå ut på Facebook, Youtube, Instagram, Snapchat och kanske Twitter.

Är du bara aktiv på ett ställe – vilket inte alls behöver vara fel – är det enkelt. Då laddar du bara upp filmen direkt i vald kanal, ger den en titel och beskrivande text, några hashtaggar och det är klart.

Ladda upp filmen direkt på Facebook.

Att vilja lägga upp filmen både på exempelvis Youtube och Facebook är ingen dum idé. Ju fler ställen den finns på, ju fler kan den potentiellt nå. Men när du vill dela din film på Facebook, tänk då på att det är mycket mer effektivt att ladda upp filmen direkt där än att kopiera en länk från Youtube och dela på din sida. Facebook är som de flesta mån om sin egen arena och gynnar därför användare som nyttjar plattformen fullt ut. Att du laddar upp filmen direkt på Facebook hindrar dock inte att den också ligger på platser såsom Youtube – tvärtom.

Vill du bli gillad och delad – tänk på det här.

Att vissa filmer får fler views, hjärtan, tummar och delningar än andra är inte en slump. Här är några saker som kan vara avgörande för hur viral just din film blir:

 • Dragningskraften. Vi människor är generellt otåliga och på internet är det extremt. Du har i regel endast några sekunder på dig att fånga tittarens intresse. Med andra ord: inledning är A och O. Kom samtidigt ihåg att på kanaler som Facebook autostartar ofta videos i flödet direkt, utan ljud, så lägg den riktiga magneten några sekunder in i filmen
 •  

 • Budskapet. Vill du väcka uppmärksamhet måste du väcka känslor. Oavsett om det handlar om glädje, ilska, rädsla eller hopp ska tittaren känna det starkt. Kom ihåg att många ser klippen på nätet utan ljud och att det därför är bra att förstärka ditt budskap med text.
 •  

 • Längden. Hur långrandig du kan bli har förstås att göra med hur mycket du har att berätta och hur bra du kan berätta det. Men en redaktionell tumregel är att försöka hålla filmen under en minut.
 •  

 • Delningsfaktorn. Att din film går att dela vidare är förstås grundläggande. Det gör den automatiskt på exempelvis Facebook och Youtube om du inte gör överdrivna sekretessinställningar. Men du måste också se till att folk faktiskt vill dela din film. Anledningar till att vi delar innehåll vidare är ofta att vi vill inspirera, underhålla och vara till nytta, uttrycka vilka vi är och vad vi står för, känna oss mer involverade och delaktiga och vårda våra relationer. Det är alltså någon eller flera av dessa drivkrafter du bör försöka vädja till genom att exempelvis skapa igenkänning, uppmärksamma kontroversiella ämnen, blanda in humor eller överraska.
 •  

 • Hjälpen på traven. Let’s face it: tiden då det räckte med att skapa bra innehåll för att nå ut brett är i stort sett förbi. Precis som med uppdateringar av andra slag kan du behöva ge din film extra skjuts för att nå fler – och framför allt nå ”rätt” – genom annonsering. Vi har tidigare tipsat om hur du lyckas med annonsering på Facebook.
 •  

  Läs mer:

  Optimera Facebook
  Svenskarna och internet
  Nyhetsbrevsskolan del 1