Till innehållet
Meny

Den stora trådlösningen.

Så sätter du upp och förbättrar ditt WiFi.

Du har fixat WiFi på kontoret. So far so good. Men kan man få det trådlösa att gå ännu snabbare? Vad ska du tänka på och hur kan du förbättra ditt befintliga nätverk? Per Olsson, radio manager för devices på 3, har koll på all hårdvara som köps och säljs till kunder och är ständigt på jakt efter den perfekta routern. Här är hans bästa tips för bättre och tryggare WiFi.

Ett stabilt WiFi-nätverk är A och O om du vill skapa en flexibel arbetsplats. För en del företag, som exempelvis sitter i äldre byggnader med tjocka väggar, är WiFi också nödvändigt för telefonin, tack vare möjligheten till WiFi-samtal. Så hur får man till ett riktigt vasst nätverk? Här är några steg på vägen.

Tänk på säkerheten.

Våra leverantörer bedyrar att routers är säkra. Däremot bör du se över ditt lösenord, det får inte vara för enkelt att knäcka. Blanda små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. Ett "slumpmässigt" lösenord är optimalt ur ett krypteringsperspektiv. Det lösenord som finns inställt när routern levereras är säkert. Vi rekommenderar WPA2 som krypteringsstandard.

Byt ditt administrationslösenord.

Logga in på din routers användargränssnitt (adress finns på klisterlappen på din router). Där finns möjlighet att byta adminlösenordet. Detta är någonting vi rekommenderar alla att göra – speciellt om WiFi-lösenordet till uppkopplingen delas ut till andra än era anställda.

Placera routern strategiskt – och få bättre täckning.

Ställ routern där du får balans mellan att ge bra WiFi-täckning till samma rum samtidigt som du har en bra uppkoppling till det mobila nätverket. Grundregeln är att alltid ställa en router där du har bra mobiltäckning, förslagsvis nära ett fönster och gärna så högt upp som möjligt. Om du vill vara på den säkra sidan kan du kontakta vår kundservice och fråga om fler placeringstips.

Ett annat tips är att koppla upp dig på 5 GHz och ta reda på var du har bäst täckning – med hjälp av exempelvis bredbandskollen.se. Alternativt kan du prova dig fram genom att kolla av lysdioderna på din router eller inne i användargränssnittet.

Så många enheter kan kopplas till samma router.

Vår vanligaste router (Huawei E5186) funkar för 32 användare per band, men det varierar förstås beroende på vilken router du har.

Så förbättrar du ditt befintliga nätverk.

Det finns två nätverk: 5 GHz och 2,4 GHz (som är det vanliga bandet). 5 GHz är som en tysk Autobahn medan 2,4 GHz kan likställas med Essingeleden. Båda kan köra mycket trafik, men med olika resultat.

Det finns 13 WiFi-kanaler på 2.4 GHz-bandet (egentligen 14, men den senare får endast användas i Japan). När en router kopplar upp sig mot WiFi söker den sig automatiskt till en ledig kanal – men den kan ha svårt att se hur mycket trafik det är på den. Du kan själv gå in och leta upp lediga WiFi-kanaler i ditt användargränssnitt och låsa det till en ledig kanal. Du kan se vilka kanaler som är lediga med hjälp av olika appar på din smartphone, exempelvis WiFi Analyzer.

Vill du nörda ner dig ytterligare, eller om du är installationstekniker, kan du köpa en spektrumanalysator, exempelvis "Wi-Spy", som hjälper till att identifiera hur mycket trafik det är på kanalerna. Det är flera standarder som använder samma öppna frekvensband. Med en sådan kan man även se störningar som inte är WiFi-trafik, till exempel kan en mikrovågsugn ge utslag på 2.4 GHz-bandet!

Gamla enheter kan störa ett WiFi.

Det är inte bara din router som "pratar" – prestandan påverkas även av din telefon och dator. De kanske kanske inte stöder den senaste WiFi-standarden vilket kan störa upplevelsen i hela nätverket. Det är inget du själv märker av, men de olika enheterna väntar på sin tur i nätet.

Vill du veta mer om hur WiFi fungerar? I det här blogginlägget reder 3:s produktchef Carl-Magnus Sandenskog ut begreppen.