Till innehållet
Meny

eSIM – Framtidens SIM-kort.

Vad är eSIM och hur fungerar det? Här får du reda på allt du behöver veta om den nya tekniken och fördelarna med eSIM. 

Som första operatör i Sverige lanserar vi eSIM till iPhone. Tjänsten lanseras i samband med att Apple släpper iOS-uppdateringen 12.1. Idag kan du få eSIM med iPhone XR, iPhone XS och iPhone XS Max.

eSIM ger dig nya möjligheter.

eSIM gör det möjligt att ha flera abonnemang i samma telefon, vilket skapar många fördelar. Till exempel kan du ha ditt arbetsnummer och privata nummer i samma mobil. Med ett enkelt knapptryck väljer du vilket nummer du ska ringa, skicka SMS eller surfa ifrån. Och på utlandsresan kan du köpa ett lokalt kontantkort för att surfa utanför WiFi-områden. 

Eftersom eSIM bara är ytterligare ett kretskort på några millimeter finns nu utrymme i mobilen för ännu mer spännande teknik, eller varför inte bättre vattentålighet (då luckan för själva SIM-kortet försvinner).

Framtiden.

eSIM är en ny teknik och kommer troligen samsas med traditionella SIM-kort under några år. Det finns redan nu produkter med stöd för eSIM. Bland annat de nya iPhone-modellerna och Apple Watch. 

Tekniken går framåt i rasande fart. Den mobilen du har idag skiljer sig avsevärt från den mobilen du hade för tio, eller ens för fem år sedan. Mobilen används inte längre bara till att ringa och skicka meddelanden. Idag är den knutpunkten för väldigt många människor i Sverige. 

Utvecklingen går framåt.

Till skillnad från våra mobiler har den teknik som SIM-korten vilar på i princip stått still sedan de blev tillgängliga i början av 90-talet. Nu, nästan trettio år senare har branschen kommit överens om en ny standard för SIM-kort: eSIM.

eSIM står för ”embedded sim” och betyder krasst att SIM-kortet är inbyggt i mobilen. Ett elektroniskt SIM-kort som inte kräver att användaren stoppar in ett fysiskt SIM-kort i sin mobil.

Vad är ett SIM-kort?

Ett SIM-kort är ett chip (likt det du har på ditt bankomatkort) som ansluts till mobilen och används för att sköta kommunikationen mellan den och oss (din operatör). På SIM-kortet lagras bland annat ditt nummer och inställningar som behövs för att du ska kunna surfa, ringa, skicka och ta emot meddelanden.

Utöver det innehåller SIM-kortet olika säkerhetskoder som används för att identifiera dig i vårt nät och i våra system. När du låser upp din mobil med PIN-koden så ger du SIM-korten ”grönt ljus” att börja förmedla information mellan din mobil och nätet.

Har du frågor? Kontakta oss.

Läs mer:

Allt om nya iPhone
Uppdatera till iOS12