Till innehållet
Meny

iPhone 2007 till nu.

Minns du när det nästan var samma sak att ha en söt hundvalp som att ha en iPhone? Hade någon en iPhone ville alla titta och frågade om de fick klappa. Idag har de flesta en personlig relation till iPhone.
Mycket har hänt under de senaste åren och vi tar dig med på en resa för att minnas tillbaka på allt som vi har fått från iPhone.
  

 Mobilen som ändrade allt - och bara fortsätter. Blir det en elfte?  Snart vet vi, den 10 september kl. 19.00 presenteras nykomlingarna. Gå in och anmäl ditt intresse för nya iPhone.

Så minns vi iPhone-modellerna.

Den första iPhonen 2007 var en total revolution. Med en pekskärm som var överlägsen sina konkurrenters och en väl beprövad musikspelare var det inte bara något helt nytt på mobilmarknaden, den slog också i princip ut mp3-spelaren helt.
Med tiden gick tekniken framåt men designen höll sig nästintill intakt tills iPhone 4 släpptes 2010. Den kändes extremt lyxig med ett rakare designspråk och med glas på hela baksidan. Det var nu facetime lanserades och det tog videosamtal till en helt ny nivå. 2012 släpptes iPhone 5 och då försvann glasskärmen på baksidan till förmån för en baksida i aluminium. 

När iPhone 6 släpptes 2014 lanserade Apple också sin största mobil hittills, iPhone 6 Plus. En mobil vars storlek fyllde tomrummet mellan en iPhone och iPad.
År 2016 släpptes iPhone 7 och iPhone 7 Plus. Plus-modellen utrustades med dubbla kameror för att kunna ta snygga närbilder och fantastiska djupbilder. Det är första gången hittills som Apple sålt fler av Plus-modellen än den vanliga modellen.

Varför har vissa iPhone-modeller ett S i namnet?

Vartannat år har Apple släppt en uppdaterad version av en befintlig modell med tillägget S i namnet. Men vad står suffixet S för?
Svaret är att det är S:et betyder olika varje gång för att belysa en nyhet.
Den första S-modellen var iPhone 3GS där S:et stod för “Speed” för att markera att det är en snabbare modell än iPhone 3G.
2011 var det dags för iPhone 4S. Röstassisten Siri var årets nyhet och S:et stod alltså för Siri.

iPhone 5s fokuserade på höjd säkerhet och det som stack ut var fingeravtrycksläsaren. Denna gång stod S:et för Security.
Apples nästa S-modell var iPhone 6S kom 2015. Den stora nyheten med denna mobil var en tryckkänslig skärm. Resultatet av S är alltså Sensitivity.

Den senaste S-modellen är XS som kom 2018, specifikt för den modellen är den trådlösa laddningen, FaceID (att man kan låsa upp med ansikte) samt att den damm- och vattentålig enligt IP68-standarden.


Vid sidan av dessa har Apple gett oss en färgstark mobil vid namn iPhone 5C där C:et står för Color. Dessutom en specialmodell som heter iPhone SE. Med en design som påminner om iPhone 5 och med prestanda som ligger betydligt närmare iPhone 6S. SE står för Special Edition.

Innovationerna.

Fingeravtrycksläsare och Face ID lät oss låsa upp mobilerna utan att skriva in någon kod. Och med Siri kunde vi med hjälp av alarm med hjälp av röstkommandon. Med varje ny iPhone kommer nya funktioner som vi inte visste att vi behövde men som vi idag inte klarar oss utan. Nypzoomen på hemsidor och kartor var ett genidrag. Hur zoomade man i kartor innan dess?

Apple App store gjorde så att iPhone fick ett levande ekosystem med massvis av appar att ladda ner. Det hade aldrig gjorts på detta sätt tidigare och är en grundbult för iPhones framgångar.
Förra året kom Apple ut med en helt ny revolutionerande skärmdesign, Animoji och Face-ID där andra mobilproducenter var snabba på att efterlikna. Apple med sin iPhone har minst sagt lett mobilutvecklingen på många fronter.

Kameran.

Den användarvänliga kameran är iPhone kända för. Du pekar och fotar och resultatet blir precis det du ser. Snabbt, smidigt och med briljanta resultat varje gång. Den bästa kameran är den man har med sig var det någon som sa och det stämmer verkligen om du har en iPhone med dig. 

Apparna.

Idag finns över 2.2 miljoner appar på App Store. Till några av de mest minnesvärda spelen hör Doodle jump, där vi med en liten grön karaktär försökte hoppa på moln för att komma så högt upp som möjligt. Eller Fruit ninja där vi har slajsat massvis av frukter. Och vem kan glömma iBeer, där användaren simulerade att dricka en öl från skärmen.

Sedan dessa spel har vi också spelat Wordfeud, Draw something, Quizkampen och såklart Candy crush saga. Vi har swajpat höger och vänster, lyssnat på massvis musik, kollat på videos, skickat bilder som försvinner och bilder som aldrig försvinner, slutat gå vilse för att vi kollat på kartor och jagat Pokemons. Vi har chattat, lajkat, surfat, mejlat, jobbat och massa annat som vi aldrig gjort på samma sätt förut.

 

Läs mer:

Så säkerhetskopierar du din iPhone