Till innehållet
Meny

Internet of Things.

Nya möjligheter för Narrowband IoT (NB-IoT).

I en värld med allt fler uppkopplade prylar krävs pålitliga anslutningar för att dessa ska kunna kommunicera med varandra, även i utmanande miljöer som källare och svåråtkomliga platser. Med NB-IoT blir detta möjligt och Tre är en av de första att använda den smarta tekniken i Sverige.

Långt bort på en avlägsen plats vaknar en smart mätare för att skicka iväg data och återgår sedan till viloläge. Även om detta inte låter banbrytande är tekniken som driver denna process ett genombrott som dramatiskt minskar kostnaden och komplexiteten och ger helt nya möjligheter för företag i energisektorn. 

Tekniken kallas Narrowband IoT (NB-IoT) och för att förstå dess briljans måste vi först förstå problemet den löser.

Narrowband

Internet of Things har revolutionerat de flesta branscher men har ett stort problem; det fanns fram till nyligen ingen tillförlitlig trådlös infrastruktur som klarar tillräckligt långa avstånd för att storskaligt ansluta smarta mätare på ett kostnads- och energieffektivt sätt.

IoT-applikationer som kommunicerar över kortare avstånd, som de i smarta hem och butiker, kan kopplas upp via exempelvis LAN eller WiFi. De som förutsätter längre avstånd behöver däremot använda mobila nätverk för att göra samma sak. Det kan vara applikationer som används i branscher som förser kunder med el, vatten eller gas.

Smarta mätare är inget nytt men det är svårt att ansluta mätare som är installerade under marken, långt in i byggnader eller i områden långt från närmsta mast. NB-IoT som standardiserades 2016 löser detta problem genom att mätarna kan kommunicera direkt med molnet med en stark och säker anslutning via mobilnätet.

NB-IoT använder också standardiserad dataöverföring utan någon begränsning för hur ofta data kan överföras. Flexibla energisparlösningar minimerar risken för nätverksstörningar och förlänger batteritiden, i många fall kan ett batteri hålla i upp till 10-15 år.

Tre blåser liv i Sveriges smarta mätare.

Det finns redan fler smarta mätare och sensorer än invånare i Sverige och den breda utrullningen av NB-IoT gör att små och stora företag kan förlänga sina tjänster till enheter som tidigare varit svåra eller omöjliga att ansluta. 

Tre är en av de första att dra nytta av fördelarna med NB-IoT och har t.ex tillsammans med Weum Gas och Öresundskraft genomfört tester av teknikens täckning och funktionalitet. Under testerna har inga mätvärden missats och resultaten visar att tekniken är pålitlig, enkel att installera och kostnadseffektiv. 

”Vi genomförde tester tillsammans med Comsel System OY under några månader i ett projekt med smarta mätare i Skåne. Implementeringen av Tres NB-IoT nätverk visade att täckningen ökade dramatiskt på platser som vanligtvis har dålig täckning som källare och svåråtkomliga platser i glesbefolkade områden. Det är väldigt intressant att se hur NB-IoT kan användas för att förbättra täckningen i denna typ av kontexter. ”, säger Göran Brandt, Head of IoT/M2M på Tre Sverige. 

Vad kommer härnäst? 

Experter förutser att det 2025 kommer finnas 75 miljarder uppkopplade enheter till Internet of Things. Denna enorma mängd enheter kommer oavsett datamängd behöva ett standardiserat och pålitligt trådlöst nätverk som stödjer det. NB-IoT tros bli den främsta lösningen i denna utveckling.

Men smarta mätare är bara toppen av isberget, i framtiden kommer NB-IoT vara standard för att kontrollera gatubelysning, monitorera parkeringar, rapportera miljöförhållanden och många andra applikationer som kräver ett kostnads- och energieffektivt sätt att ansluta tusentals enheter.

Läs mer:
Trendspaning - framtidens telefoni
Digital hygien