Till innehållet
Meny

Lär dig ta betalt

4 smarta tips.

Det är fantastiskt att kunna leva ut sin passion och driva eget företag. Men för många är skillnaden mellan svanhopp och magplask hårfin. Hemligheten är ofta enklare än man kan tro: det handlar om att kunna ta betalt. 

Hos många småföretagare finns det något skamligt över hela diskussionen om betalning – ”inte kan väl jag ta tiotusen för någonting som jag bara svänger ihop”? ”Det finns säkert många som är billigare”. 

Här är fyra tips för bättre kassaflöde, ökad lönsamhet, mer tid och bättre självkänsla. 

1. Fakturera direkt

Du kanske tycker att det känns desperat att skicka en faktura samma dag som jobbet är avslutat? Tvärtom ger det ett mer professionellt intryck att ta sina affärer på allvar. En faktura som dimper ner en månad för sent bidrar bara till irritation och signalerar att du inte riktigt har koll på läget. 

2. Ta betalt för din kunskap

Är du bra på det du gör? Då ska du också kunna signalera denna kvalitet med priset. Det finns alltid konkurrenter som är billigare, men att kriga med pris leder sällan framåt. Faktum är att du underminerar din egen bransch ifall du lägger dig för lågt. Hitta det som gör ditt företag unikt och fokusera på att ge kunderna pålitlighet, långsiktighet och mervärde istället.  

3. Överlämna administrationen

Tyvärr finns det alltid kunder som av olika anledningar inte kan − eller vill betala dina fakturor i tid. Med fasta kostnader och månatliga inbetalningar till Skatteverket kan uteblivna fakturor skapa ordentligt magknip. Via 3Företag kan du få tillgång till Fakturagram och Inkassogram – kostnadsfria tjänster som låter dig slippa hela processen med fakturering, påminnelser och indrivning.  

4.  Våga tacka nej

”Vi har inte så mycket pengar, men det kan bli mycket jobb på sikt…” Känner du igen det? Som småföretagare kan det vara frestande att tro att du per automatik måste tacka ja till alla erbjudanden du kan få. Men för kunder som ställer skyhöga krav samtidigt som de betalar dåligt och sent är det viktigt för självkänslan att tacka nej ibland. Precis som i övriga livet ska du omge dig med folk som ger mer energi än de tar. 
Att våga ta bra betalt handlar ofta om självförtroende. Läs gärna vår artikel om svenska klädföretaget Appletrees. De hittade självförtroendet på sin marknad – och gjorde succé!

Läs mer:

7 steg för en lyckad e-handel
Bättre möten på kortare tid
Hur sökbar är du egentligen?