Till innehållet
Meny

Vad är 5G?

Vi förklarar femte generationens mobilnät.

5G är en teknik i mobilnätet som jämfört med tidigare standarder som 3G och 4G ger snabbare surf och bättre täckning.

Från 2G till 5G.

Det finns en mängd olika namn för teknik i mobilnätet, bland annat: GSM, UMTS, WCDMA, HSPA, LTE och nu 5G. Alla tekniker har medfört högre hastigheter, svarstider och bandbredd än sina föregångare.

De olika teknikerna brukar delas in "generationer", där exempelvis GSM kommit att kallas 2G, eller andra generationens teknik. Medan UMTS, WCDMA och HSPA klassas som "tredje generationens teknik" och LTE som "fjärde generationens teknik".

Framåt med 5G. En motorväg.

Om vi likställer mobilnätet med en väg, är 2G en enfilig landsväg, medan 3G är en tvåfilig motortrafikled. Både 4G och 5G kan anses vara flerfiliga motorvägar där 5G har fler filer och tillåter högre hastigheter.

Förutom att 5G höjer "hastighetsbegränsningen", ökar också antalet filer, vilket medför att mer data kan skickas på kortare tid.

Högre hastighet med 5G?

Hastighet mäts i Mbit/s (megabit per sekund), det vill säga hur mycket data som kan skickas och tas emot per sekund. Normalhastighet för 3G anses vara 6-20 Mbit/s medan normalhastighet för 4G räknas som 10-54 Mbit/sekunder. Med 5G räknar man med att komma över 1000-2000 Mbit/s i optimala förhållanden. Gör man om Mbit/s till Mb/s (megabyte per sekund) betyder det att det kommer kunna ladda hem hela 125-250 Mb per sekund - eller en hel blueray-film på 20-40 sekunder. Men hastigheten är inte allt...

Svarstid, ping och 5G.

Svarstid (även kallat ping) är tiden det tar från att du "ber om något tills att du får det". Exempelvis tiden det tar för dig att klicka "like" på ett foto tills att Instagram registrerat det och visat din like på skärmen. Inom gaming är det extra viktigt med svarstid, då man vill att det ska gå från "klick till handling" på så kort tid som möjligt. Hur lång eller kort svarstid du har i ett online-spel är skillnaden mellan att vinna eller att förlora.

Med 5G kommer svarstiderna vara så korta att det om några år kommer gå att spela alla typ av spel överallt där det finns bra mobiltäckning.

Bättre bandbredd och kapacitet.

Bandbredd har kommit att bli en synonymt med kapacitet och innebär krasst hur mycket data som kan skickas samtidigt. Med 2G och 3G är det exempelvis inte möjligt att skicka lika mycket data samtidigt, vilket då medför en så kallad "flaskhals". Tänk dig en tratt, där användarna häller i väldigt mycket, men bara lite kommer ut på andra sidan. Med 4G och nu 5G breddas tratten, och mer av det som stoppas in kommer ut!

Utbyggnaden av 5G är nödvändig för att erbjuda den kapacitet som krävs för att vi ska kunna surfa och strömma video obehindrat, även i miljöer där många surfar samtidigt.

Är 5G en revolution?

Även om 5G-tekniken är en spännande vidareutveckling av mobilnätet, är det i dagsläget inte helt klart var det kommer innebära för "den genomsnittliga konsumenten". Mobilnäten i Sverige är bra och de allra flesta av oss kan redan ringa, skicka meddelanden och surfa utan problem.

Pålitligheten ökar.

Men som med all ny teknik är det i princip omöjligt att veta vad vi står inför. Revolution eller vidareutveckling? Vi tror att 5G delvis kommer handla om att skapa förutsättningar för att koppla upp fler enheter. Enheter som tidigare har krävt trådburet internet, eller som traditionellt inte har varit uppkopplade. Som till exempel drönare, övervakningskameror, hemlarm, olika typer av sensorer och mer - eftersom hastighet, stabilitet och pålitlighet ökar.

Alternativ till fiber.

Vi tror också att 5G till viss del kommer kunna ersätta fast bredband, så som ADSL, fiber och liknande, då överföringshastigheterna kommer vara så pass höga. Dessutom kan det bli billigare på sikt. Till exempel kan en 5G-antenn som täcker surfbehovet för en by kosta mindre att bygga, än alternativet att dra fiber till varje enskilt hushåll.

När kommer Tre ha 5G?

Vi på Tre lanserade 5G i Stockholm och i juni kommer vi fortsätta bygga ut 5G-nätet ytterligare. Då utökas 5G även till stadskärnorna i Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås, Uppsala samt i de västra delarna av Stockholm. När Post- och Telestyrelsen har delat ut licenserna som krävs för en bred utbyggnad av 5G, kommer utrullningen att accelerera. Då kommer nästa generations mobilnät att komplettera och framtidssäkra vårt redan befintliga nät och lägga grunden för en ny era av användningsområden för mobilnätet. Vad det nu än blir.

Följ gärna oss i sociala medier (Instagram och Facebook) för att se allt spännande vi kommer göra inom 5G. 

Till våra 5G ready mobiler

Till alla våra mobiler

Läs mer om Tres 5G-nät