Till innehållet
Meny

DJ:n som vill förändra Sverige.

DJ:n, houseproducenten och världsartisten Steve Angello från Swedish House Mafia har lyckats ta sig till toppen – mot alla odds. Nu vill en av världens starkast lysande DJ-stjärnor förändra hemlandet Sverige, genom välgörenhetsprojekten ”För vårt Sverige” och Innocarnival. 

De senaste åren har inneburit en nystart för Steve Angello på flera plan. Efter att ha bott och drivit företag och en solokarriär i USA i över tio år tog han familjen och flyttade tillbaka till Sverige, och efter sex års paus beslutade Steve, Axwell och Sebastian Ingrosso att återförena Swedish House Mafia. Men vid flytten hem till Sverige mötte Steve Angello ett förändrat hemland:

– Det jag slogs av är samhällssegregationen. Uppdelningen i ”dom” och ”vi”. Jag har alltid sett Sverige som en idyll där alla har mat och vård och skola. Nu märkte jag att allt försämrats – förorterna, skolorna, arbetslösheten, vården, situationen för ensamstående mammor. Jag såg stora problem jag inte sett tidigare och kände att jag måste göra något – och jag har turen att ha en plattform så folk lyssnar, då är det enklare att göra skillnad.

Välgörenhetsprojekt är inget nytt för Steve. Redan för drygt tio år sedan renoverade han kåkstäder i Rio och byggde barnhem och startade skolor för kastlösa flickor i Indien. 

– När jag började resa såg jag vilka skillnader det finns i världen. Det var intressant att komma från nåt man tyckte var dåligt, och inse hur bra man egentligen har det. Jag insåg att jag kunde göra något: ge konserter och skänka pengarna. Det var coolt att lägga så lite tid och kunna förändra så mycket!

Steves engagemang i omvärlden väcktes när han själv fick barn 2010. Förra året lanserade han och Gunilla von Platen välgörenhetsprojektet ”För vårt Sverige”, med målet att hjälpa ensamstående mammor, utsatta ungdomar och drabbade av diabetes. Målet var att dra in 35 miljoner kronor med hjälp av näringslivstoppar som Kinneviks vd Georgi Ganev och Christina Stenbeck.

– Vi vill fånga upp dem som hamnat på fel bana och få dem att känna sig sedda och hamna på rätt spår igen. Vi vill hjälpa ensamstående mammor som lever på existensminimum att exempelvis kunna ge sina barn julklappar. Jag växte upp med en ensamstående mamma, det är något som ligger mig nära, säger Steve.

I år har För vårt Sverige inlett ett samarbete med Innocarnival Skåne, som arbetar för att lyfta ungdomars innovativa idéer. Steves bruna blick brinner av engagemang när han berättar: 

– Vi vill inspirera och motivera ungdomar. Jag försöker vara en språngbräda till hopp och visa att någon bryr sig. Jag har växt upp i förorten, ungdomarna där ser mig som en av dem, det gör skillnaden när jag är ute och pratar i förorterna.

Genom Innocarnival ska skolelever få pitcha sina idéer för entreprenörer och investerare. Målet är att förverkliga projekt där vinsten går tillbaka till skaparna. 

Steve återkommer till att det handlar om att barnen ska få en framtid, få de förutsättningar han själv inte hade när han växte upp i förorten och fick börja jobba för att försörja familjen i tonåren. 

– Det var tufft. Bagartorp var ett glömt samhälle i världen. Det var bäddat för misslyckande, menar Steve.

Det som räddade honom var musiken. 

– Allt runtomkring mig var katastrof men jag hade hittat nåt jag brinner för, säger Steve.

Och när han har hittat något han brinner för ger han inte upp. Steve lärde sig allt om musik själv i en tid när man inte kunde googla svaren eller se ”tutorials” på Youtube. Han började med scratch på vinyl och läste i nån musiktidning att det fanns nåt som heter ”sampla” och började snart göra egna beats. Redan som 18-åring hade Steve sin första topp-10 hit och resten är, som man säger, historia.

Av vännerna från Blåkulla, Bagartorp och Bergshamra finns bara Sebastian Ingrosso kvar. De var också Steve och Sebastian som i tonåren drog till London med en väska, en högtalare och en dator och gick runt och tiggde gratis-DJ-gigs på klubbar. 

– Vi hade det jävligt tufft, tjänade inga pengar och fick käka ris – allt för att vi älskade och dog för det vi gjorde. Inte många har den blodtörsten. Resan jag gjorde fick mig att göra det jag gör idag, den skapade den jag är, säger Steve och sätter upp det långa håret i en hästsvans.

– Men jag har blivit gråhårig på vägen, säger han och skrattar. 

Han sticker inte under stol med att han har fått offra allt. 

– Jag har inget liv! Jag har fått offra vänner, jul, nyår, födelsedagar. Jag är skittråkig, jag bara jobbar och är med mina barn. Jag spenderar extremt mycket tid med mina barn. Jag vill alltid finnas där för dem!

Att bli pappa förändrade allt i hans liv. Döttrarna Monday Lily, 9, och Winter Rose, 7, får allt Steve själv inte fick som liten. Och då syftar han inte främst på flashiga semesterresor eller lyxhus i Las Vegas, utan på att de har en närvarande pappa. Stolt visar han en bild på dottern som nyss tappat sin första framtand. Från att ha haft 200 spelningar om året planerar han nu sitt arbetsliv efter barnen. I sommar gör han bara åtta gig. 

Hur hinner du med jobb och familj och välgörenhetsprojekt?

– Jag sover väldigt lite, sen är jag nykterist, tar hand om mig, äter sjukt bra. Jag måste balansera livet för att få sinnesro. 

Idag driver Steve flera företag, välgörenhetsorganisationen För vårt Sverige, en solokarriär och spelar med SHM i hela världen. Han är det levande beviset på att man kan lyckas mot alla odds, bara man jobbar hårt. 

Du har redan uppfyllt fler drömmar än de flesta gör under en livstid, har du någon dröm kvar?

Steve ser förvånat på mig och säger:

– Jag har ju precis börjat? Jag har påbörjat ett nytt kapitel. Nu vill jag erövra världen – kreativt. Jag vill uttrycka mig och skapa! 

Framgång räknas inte längre i listettor och det är inte längre utsålda arenor som lockar Steve, utan svåra utmaningar. Som att förändra världen.

Steves 3 tips för att lyckas

Strunta i vad andra tycker! Hitta det du älskar och kör på det hela vägen. Följ ingen – utan skapa din egen väg

Offra mycket! Du måste vara beredd att lägga in en extra växel och offra allt annat, som tid med vänner och högtider. Älskar du nåt måste du kämpa för det. 

Omge dig med rätt typ av folk! Undvik att bli bränd genom att hålla cirkeln liten och tight och jobba med folk som är bättre än dig på det de gör. 

 

Fakta 
Namn: Steve Angello
Ålder: 36
Bor: Stockholm
Familj: Monday Lily, 9, Winter Rose, 7
Gör: medlem i DJ- och houseproducentgruppen Swedish House Mafia, driver Vårt Sverige