Till innehållet
Meny

Så minskar du kontorets klimatpåverkan

Hållbarhet och miljötänk är inte längre en trend, det är självklarheter som både anställda, samarbetspartners och kunder börjar ställa krav på när de väljer vilka de vill jobba med. 

Vi kan alla göra fler vardagsförändringar för klimatets skull, och varför inte börja på kontoret?

1) Begränsa utskrifterna!

Dags att ta den vanligt förekommande ”Please consider the environment before printing this e-mail”-signaturen i mail på allvar! En stor del av alla papper vi skriver ut fungerar precis lika bra (om inte bättre) att skicka ut via mail eller visa upp på en projektor. Det är också ett sätt för dig att försäkra dig om att dina medarbetare inte tappar bort eller glömmer sina papper.

2) Uppvärdera lunchlådan!

Utelunchen har blivit så självklar i vår vardag att vi knappt reflekterar över det, men precis som alla andra vanor går den att påverka. Ta med dig gårdagens middag som lunch till kontoret och tänk på hur lyxig matlådan är: Du slipper gå ut i ett vintrigt väder, du vet att maten är god, du sparar en massa pengar och framförallt inspirerar du dina kollegor att göra något av matrester som annars hade slängts.

3) Prioritera tåget

Att flyga Stockholm-Göteborg på en timme kan verka smidigt och tidseffektivt, men genom att ta snabbtåget tjänar du in den tid som du annars måste lägga på att ta dig till och från flygplatsen och checka in eventuellt bagage. Gör tåg till ert standardfärdmedel, tänk lika mycket på cykelparkering som bilparkering vid kontoret och uppmuntra medarbetarna att ta kollektivtrafik istället för bil eller taxi till möten.

4) Spara all el som går

På alla kontor finns massor av små val du kan göra som gör stor skillnad i längden när det gäller att spara energi. Dra ut laddare ur kontakten när de inte används, ha skrivaren avstängd istället för på stand-by, kör diskmaskinen i lunchrummet först när den är full och installera rörelsesensor på toaletten så lampan bara lyser när någon är där.

5) Köp möbler på second hand

Visst är det otroligt tråkigt med de vita standardskrivbord som var och varannan kontorslokal är utrustade med? Istället för att köpa nytt kan du göra en superinsats för klimatet genom att handla era kontorsmöbler begagnade. Dammsug sajter och Facebook-grupper när ni vill uppdatera er inredning, du kommer att hitta fynd som är både billigare, roligare och mer hållbara än på de klassiska möbelvaruhusen.

Läs mer om vårt företagsabonnemang ›