Till innehållet
Meny

Täckningskarta.

Med hjälp av Tres täckningskarta kan du söka på kommun, ort, gata och postnummer. Eller använda snabbval för att kontrollera hur nätet ser ut där du befinner dig. Kartan visar Tres täckning i Sverige.

Vårt nät för röstsamtal täcker 98,9% av Sveriges befolkning.

Se täckningen på din plats

Allmänt om täckning.

Information om täckning är endast vägledande och det går aldrig att garantera täckning på enskilda platser. Täckning och hastighet för mobila tjänster kan variera beroende på en mängd olika saker, exempelvis på geografiska förhållanden som berg, dalar och skog.

Täckningskartan.

Täckningskartan visar var man normalt har goda möjligheter att ringa och surfa. Den täckning som du faktiskt får kan dock variera från den som visas på kartan, bland annat beroende på hur många som ringer eller surfar samtidigt inom samma område. Möjligheten att ringa eller surfa inomhus påverkar av vilken typ av väggar, fönster och dörrar byggnaden har samt var i byggnaden du befinner dig.Sverigekarta

Hårdvaran har betydelse.

Vilken mobiltelefon, surfplatta, modem eller router du använder har betydelse för hur du upplever täckning och hastighet.

Det kan gå att förbättra möjligheterna att ringa och surfa genom att använda hörlurar med sladd till mobilen eller en extern antenn till routern. Om mobilen ligger fritt istället för att hållas i handen eller ligger i en ficka eller en väska kan möjligheterna förbättras ytterligare.

Hur olika mobiltelefoners egenskaper påverkar täckningen och hur du kan förbättra dina möjligheter att ringa och surfa kan du läsa mer om på PTS hemsida

WiFi-samtal.

På platser där du saknar täckning men har tillgång till WiFi kan du använda mobilen som vanligt om du har ett abonnemang som stödjer 4G. 

Så fungerar WiFi-samtal

Bastäckning.

Bild som visar "bastäckning" i vårt nät.

Här finns möjlighet att ringa, skicka meddelanden och surfa utomhus förutsatt att inte mottagningen dämpas av att telefonen till exempel ligger i en ficka eller i en väska.

God täckning.

Bild som visar "god täckning" i vårt nät.

Här finns goda möjligheter att kunna ringa och surfa utomhus. Det kan även gå att ringa och surfa inomhus, särskilt om du står nära ett fönster och inte försämrar mottagningen genom att ha telefonen till exempel i handen, fickan eller väskan.

Mycket god täckning.

Bild som visar "Mycket god täckning" i vårt nät.

Här kan du sannolikt ringa och surfa både utomhus och inomhus. Inomhustäckningen påverkas dock av vilken typ av väggar, fönster och dörrar byggnaden har samt var i byggnaden du befinner dig.

Normalhastighet.

Normalhastigheten anges med ett intervall och avser ett genomsnitt för hela mobilnätet och speglar därför inte nödvändigtvis den enskilda användarens upplevelse. Normalhastigheten utgör således ingen garanti för vad den enskilda användaren faktiskt får vid varje tillfälle, utan är en uppskattning av vad användaren normalt kan förvänta sig.

Hastigheten kan variera beroende på en mängd olika saker, exempelvis geografiska förhållanden, om du befinner dig inomhus eller utomhus, hur många som samtidigt ringer eller surfar inom samma område och vilken mobiltelefon, surfplatta, modem eller router du använder.

Om du har ett abonnemang med begränsad datavolym och förbrukat denna volym så uppnås en lägre hastighet. Om du har ett abonnemang med begränsad hastighet så är det inte möjligt att uppnå en högre hastighet.

Normalhastighet 3G:  6 – 20 Mbit/s
Normalhastighet 4G:  10 – 54 Mbit/s

Tres täckning för röstsamtal når 98,9% av Sveriges befolkning enligt PTS årliga undersökning av geografisk täckning via mobilnät, Dnr 19-10978.

Vanliga frågor och svar.

Är 4G och LTE samma sak?

Ja, 4G och LTE används för att beskriva samma sak. Om man skall vara helt korrekt så är LTE (Long Term Evolution) tekniken bakom 4G, på samma sätt som GSM är tekniken bakom 2G och UMTS är tekniken bakom 3G.

LTE är en internationell standard som utvecklats genom ett branschsamarbete för att kunna erbjuda ett markbundet, paketbaserat radiosystem för flera olika frekvensband.

Är 4G och LTE samma sak?

Hur fort kan man surfa i 4G?

Idag är den praktiska maxhastigheten i vårt 4G-nät 64 Mbit/s, och på samma sätt som 3G kommer även 4G att utvecklas och erbjuda ännu högre hastigheter i framtiden. Förenklat kan man dock förvänta sig en dubblering av dagens 3G hastigheter, i normalfallet får man alltså hastigheter på 20-40 Mbit/s. Men eftersom LTE sänds på en annan frekvens än 3G kan radiomiljön ibland skilja sig åt, både till det bättre och till det sämre.

Radiomiljön påverkas dels av hur långt ifrån en basstation man befinner sig, men också t ex på hur tjocka väggar man har, hur nära fönstret man sitter och hur högt upp i huset man bor. Förutom högre ned- och uppladdningshastigheter erbjuder 4G-nätet snabbare responstider.
Hur fort kan man surfa i 4G?

Varför har vi 4G i upp till 64 Mbit/s, medan Telia, Tele2 och Telenor har upp till 80 Mbit/s?

Den teoretiska topphastigheten är beroende av hur brett frekvensband operatören har fått tilldelat av PTS (Post och Telestyrelsen). Vi är övertygade om att upplevelsen av mobil surf och mobilt bredband är beroende av mycket mer än topphastigheten, som exempelvis smidig och snabb övergång mellan 3G- och 4G-nät.

Vi har en 4G-teknik som är flexiblare på att hantera Internets trafikmönster. Vi har också både FDD och TDD-frekvenser i 4G-nätet, som innebär att vi kan styra datatrafik beroende på om du surfar i en mobil/surfplatta eller via modem/router. Det är summan av 3G och LTE som ger dig en bra surfupplevelse.

Varför har vi 4G i upp till 64 Mbit/s, medan Telia, Tele2 och Telenor har upp till 80 Mbit/s?

Hur vet jag om jag är i 3G eller 4G-nätet?

På de flesta mobiler kommer det att stå 4G överst i mobilens skärm. När det gäller mobilt bredband där din router har skärm så ser du det direkt i skärmen. Om din router inte har skärm så kan du logga in på routern för att se om du har 3G eller 4G.
Hur vet jag om jag är i 3G eller 4G-nätet?

Kan jag fastna i 3G-nätet och vad gör jag då?

Det beror på vilken telefonmodell du har. Börja med att kontrollera att du inte valt bort 4G/LTE under inställningar. Du kan också testa att starta om telefonen.
Kan jag fastna i 3G-nätet och vad gör jag då?

Kommer uppkopplingshastigheten för att ringa/surfa påverkas av 4G?

Sedan februari 2017 erbjuder 3 möjligheten att ringa i 4G-nätet. Detta gör att du får en snabbare uppkopplingshastighet när du ringer eller tar emot samtal. För att ringa i 4G behöver du en telefon som stödjer samtal i 4G. Se mobiler som stödjer 4G-samtal.
Kommer uppkopplingshastigheten för att ringa/surfa påverkas av 4G?

Hur kan jag mäta min 4G-hastighet?

Du kan använda bredbandskollen.se för att mäta hastigheten där du befinner dig.
Hur kan jag mäta min 4G-hastighet?

Fungerar Statiskt IP tillsammans med 4G?

Ja.
Fungerar Statiskt IP tillsammans med 4G?
3Community

Behöver du mer hjälp?

Lämna ett meddelande i 3Community med en tydlig beskrivning av det du vill ha hjälp med. Vårt team och entusiastiska kunder hos Tre hjälper dig gärna, 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Välkommen in.

Till forumet

Dags för ny mobil?

Dags för ny mobil?

Beställ Surfa-abonnemang med en ny mobil idag. Vi har det senaste från Apple, Samsung, Sony och Huawei.

Se alla mobiler