Till innehållet
Meny

Apple HomeKit - hela hemmet i telefonen.

Att teknik för hem och säkerhet tar sig in i telefonen är ingen nyhet, men Apple tog i sin senaste iOS-uppdatering ytterligare ett steg i den riktningen. Här är några av de tjänster du numera kan kontrollera med din iPhone, iPad eller Apple Watch.

När Tim Cook och gänget på Apple under året har presenterat iOS10 och iPhone 7 är det ett segment som ganska snabbt hastat förbi. Hemautomation – home automation – är en jätteindustri, och med Apples nya uppdatering får användandet av smart teknik i hemmet en kraftig skjuts framåt.

HomeKit är samlingsnamnet för Apples tjänster inom hemautomation. Genom att låta externa producenter använda Apple HomeKit för att koppla upp sig kan man enligt Tim Cook samla över hundra olika produkter till tjänsten redan i år. Dessa kan enkelt kopplas ihop och styras med hjälp av exempelvis din nya iPhone 7.

Som en fingervisning om framtiden har appen Home därför flyttat direkt in till hemskärmen och i kontrollcenter på iPhone 7. I hemmet kan du använda exempelvis en iPad eller Apple TV som accesspunkt för alla dina tjänster. Dessa kan innefatta larm, säkerhetskameror, kylskåp, luftrenare, AC, lampor och termostat. Och en hel massa andra saker.

Så, vad kan man göra med Apple HomeKit? Med utvecklingen av Internet of Things (IoT) är det bara fantasin som sätter gränser.

1. Perfekt morgon

Tänk dig att du ligger i sängen och bestämmer dig för att gå upp. Du tar upp telefonen och säger ”god morgon Siri”. Plötsligt hissas de automatiska rullgardinerna upp, samtidigt som ljuset dimmas upp långsamt i alla rum. Termostaten fixar förstås en behaglig temperatur i huset. Högtalarsystemet börjar spela en lugn låtlista i köket, samtidigt som kaffebryggaren precis har påbörjat sitt trivsamma puttrande.

2. Inkräktare?

Någon ringer på dörrklockan. Du får omedelbart ett meddelande på hemskärmen, och säkerhetskameran vid porten sätts igång. På din iPhone ser du vem som är där, och kan kommunicera direkt med vederbörande. Lås upp dörren från telefonen om det är någon du vill släppa in. Eller ring polisen?

3. Dejten

Naturligtvis är HomeKit utmärkt för att imponera på din dejt. Säg att ni tar bilen hem efter att ha varit på bio. Geosensorer på uppfarten kan känna av att du är hemma, vilket innebär att garageporten öppnas, ugnen sätts på 200 grader, ett varmt bad tappas upp, ljuset blir lagom romantiskt samtidigt som Marvin Gaye smeker fram ur högtalarna.

4. Natti natti

I Home-appen kan du ställa olika scenarier, så kallade Scenes, precis som morgonrutinen i första exemplet. Det omvända syr du förstås ihop till kvällen: tryck på God natt-knappen så att dörren blir låst, lamporna släcks, musiken stängs av och gardinerna dras ner. Tyvärr finns automatisk tandborstning ännu inte bland tjänsterna.

iOS 10 är släppt och här hittar du våra erbjudanden på iPhone 7 och iPhone 7 Plus. Trycket är som vanligt stort när Apple släpper nya telefoner och vi erbjuder därför en köbonus lanseringen 2016.