Till innehållet
Meny

Artisterna som älskar att dela sin musik.

Med all musik ständigt tillgänglig i fickan håller det traditionella albumformatet snabbt på att ersättas av flöden och nya låttolkningar. Vissa artister anammar den nya tiden bättre än andra, och tar ett kliv närmare lyssnarna för att erbjuda nya singlar, oslipade skisser, knäppa remixer och lekfulla mixtapes.

Att dela musik är enklare och roligare än någonsin. Möjligheterna att upptäcka nya artister är större än någonsin och jakten på ”det nya” blir förstås extra rolig när artisterna själva uppmuntrar lyssnarna att sprida och kommentera.

Hos tjänster som Soundcloud, Mixcloud och Bandcamp återfinns framför allt många av morgondagens DJ:s, band och artister på tillväxt, de som kanske ännu inte fått upp sin musik hos de andra streamingtjänsterna. 

Men det finns också en hel del stora artister som använder dessa plattformar för att få en viktig direktkontakt med sina lyssnare. Att man dessutom kan dela andras låtar gör att det blir extra kul att följa sina favoritartisters flöden.

Electronicagräddan.

Att en småknepig electronicaproducent som Londonbaserade Kieran Hebden kan ha en miljonfollowing på Soundcloud är ganska vackert. Hans alter ego Four Tet postar regelbundet nya låtar, egna remixer på andra artister, DJ-set och poddar. Här hittar du saker som DJ-nördar tidigare skulle resa runt jorden för att köpa på vinyl i en skivaffär i Tokyo.

I samma liga – och från samma stad − spelar Hot Chip, som av någon anledning tycks ha två konton med helt olika innehåll: hotchip och hot_chip. Om du möjligen tycker att deras singlar är lite i poppigaste laget finns det här många exempel på deras hårdare sidor.

Det danska geniet Anders Trentemøller använder bara sitt efternamn när han skapar sina snyggt drömska elektroniska landskap. Han har inte lika många följare som de stora spelarna men har en del bra grejer att lyssna in sig på.

Stadiumhousekungarna.

Svenske EDM-giganten Avicii har trots sina albumsuccéer länge laborerat med att släppa en låt i taget, med tillhörande remixer och alternativa versioner, samtidigt som han släpper en ny podcast varje månad. Hans konto består av eget material som testas, nya remixer och ett par mäktiga liveset. Även Kygo (”Norges egen Avicii”), är stor på Soundcloud. 

När vi ändå är inne på EDM-producenter måste vi nämna amerikanska Diplo, som med hela sju miljoner följare har en god maktfaktor. Att få sin låt repostad av honom kan vara startskottet på karriären.

Den moderna rapeliten.

October’s very own (OVO) är samlingsnamnet för ett kanadensiskt skivbolag och en klädesbutik på nätet, alltihop grundat av hip-hop-artisten Drake och hans vänner. Här finns många previews på singlar, men även några längre mixtapes. OVO Sound ligger även bakom PARTYNEXTDOOR, en kanadensisk rappare född 1993 som börjar bli riktigt stor tack vare Soundcloud.

Överlag finns här en viktig grogrund för den moderna rapmusiken. Vi hittar storheter som Future och Travis Scott, samt genombrott som Chance the Rapper och G-Eazy.

Skivbolagen och magasinen

Det finns en massa bra spellistor och mixtapes om man kollar in sina favoritskivbolag. För indierockgänget står Subpop alltid stadigt trots låg uppdateringsfrekvens. Elektroniska (och småpunkiga) DFA Records har inte heller trappat ner från sin storhetstid. Här finns även möjlighet för de nördiga musikmagasinen att connecta ytterligare med sin publik. Mixmag är ett bra exempel för technoälskaren.

Popdivor och listettor.

Jo, du hittar faktiskt några av de riktigt stora popartisterna också. Robyn, Lykke Li och Lana Del Rey är inte lika aktiva på plattformen längre, men du kan absolut ramla på lite spännande remixer och annat kul. Glöm inte heller att storheter som Kanye West, Major Lazer och The Weeknd är rätt bjussiga på Soundcloud.