Till innehållet
Meny

Bättre batteritid.

Nya Dark Mode kan göra skillnad.

En av nyheterna i nya operativsystemet iOS 13 är Dark Mode. Ett mörkt läge som gör mobilens menyer mörkare och skönare för ögonen att använda på kvällen.

Dark Mode har funnits länge på många Android-mobiler, men är en nyhet när det kommer till Apple.

Många användare har länge efterfrågat ett mörkt läge, med argumentet att det spar batteritid och låter användaren använda mobilen längre mellan laddningar.

Drömkombo med OLED.

För att fullständigt dra nytta av Dark Mode behöver skärmen i mobilen vara av typen OLED (Organic Light Emitting Diode). Varför? Jo, med OLED är skärmens pixlar individuellt upplysta vilket leder till att de delar på skärmen som är svarta är avstängda.

En LCD-skärm (Liquid Crystal Display) har krasst en ljus-matta bakom skärmen som tänder upp alla pixlar samtidigt, oavsett om det som visas på skärmen bara är svart (eller mörkt).

Slutsats.

Resonemanget för att spara batteri bygger alltså på att ju fler delar av skärmen som förblir svarta (eller avstängda), desto mindre energi går åt.

Överaskande YouTube-test.

Youtubern PhoneBuff har i sin senaste video testat vanligt läge mot Dark Mode och kommit fram till att mobilen faktiskt räcker längre när mörkt läge är aktiverat.

I videon testas en iPhone XS, vilket är förra årets flaggskepp från Apple. Eftersom även Apples första OLED-mobil (iPhone X) och de två senaste Pro-modellerna (iPhone 11 och iPhone 11 Pro Max) är det rimligt att även dessa drar nytta av Dark Mode.

Skulle kunna göra skillnad på LCD-skärmar

I videon verkar de även komma fram till att Dark Mode i vissa fall även kan hjälpa till med bättre batteritid även för iPhone-modeller med LCD-skärm.

Uppdatera mobilen.

För att få tillgång till Dark Mode behöver du uppdatera din iPhone till iOS 13.

Uppdateringen finns tillgänglig från iPhone 6s och senare, men det är alltså bara de modellerna med OLED-skärm som drar nytta av detta: iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max.

Från mobilens hemskärm:

  1. Inställningar
  2. Allmänt (scrolla ner en bit)
  3. Programuppdatering

Aktivera Dark Mode.

När mobilen uppdaterats får du frågan om du föredrar "vanligt läge" eller Dark Mode. Om du inte gör ett val direkt, kan du alltid ändra det sen:

Från mobilens hemskärm:

  1. Inställningar
  2. Visning och ljusstyrka (scrolla ner en bit)
  3. Välj "Mörkt"

Dessa iPhone-modeller har OLED-skärm.

Sedan iPhone X har alla nya modeller, förutom iPhone XR och iPhone 11 OLED-skärm.

Våra mobiler från Apple