Till innehållet
Meny

Det här är Deezer – den personliga musiktjänsten.

Du har kanske sett Deezer-loggan fladdra förbi då och då, men inte riktigt förstått vad tjänsten innebär? Den franska Spotify-utmanaren lockar allt fler musikälskare i Sverige – och visste du att Deezer faktiskt har flest låtar av alla streamingtjänster just nu?

Den personliga musiktjänsten Deezer såg dagens ljus 2007, efter att Parisbon Daniel Marhely hade uppgraderat sin streamingtjänst Blogmusik. I kölvattnet efter Spotify började Deezer sakta men säkert professionaliseras, med skivbolagsavtal och expansionsplaner. För tre år sedan nådde tjänsten slutligen den svenska marknaden, då entreprenören och dj:n Alex Esser fick uppdraget att sätta upp ett nordiskt Deezer-kontor.

− Det har varit en väldigt intressant resa, säger han. Det var jättekul med utmaningen att vara en ny streamingtjänst på Spotifys hemmaplan. Tidigare var Spotify den enda spelaren, men nu håller det på att luckras upp rätt bra – att även Apple och Google nu kommer in gör att fler testar olika streamingtjänster och många hittar sin favorit i Deezer. Vi växer hela tiden. Bara under våren 2016 ökade våra svenska prenumeranter med 28 procent per månad.

Finns idag i 187 länder.

Totalt har tjänsten i dagsläget sex miljoner betalande användare, och förutom viktiga marknader som Frankrike, Tyskland och England finns Deezer i inte mindre än 187 länder, inklusive stora delar av Afrika, Asien och Sydamerika. I Frankrike och Brasilien är Deezer den största streamingtjänsten. Och i den kraftiga utbredningen finns en viktig nyckel till framgångarna. En snöbollseffekt.

− Vår lokala närvaro gör också att vi får tillgång till den lokala musiken, säger Alex Esser. Därför kan vi till exempel erbjuda en hel drös med latinamerikanska genrer för de som gillar att dyka ner i det. Jag brukar säga att Deezer har i princip allt som finns på Spotify – och några miljoner låtar till.

Flow är viktigt.

En viktig del av Deezer är den avslappnade känslan. Helst ska den stora Flow-knappen på startsidan kunna tillgodose hela ditt musikbehov genom att blanda din favoritmusik med låtar som musikredaktörerna och algoritmerna tror att du vill höra.

− Flow-tjänsten blir bättre ju mer du lyssnar och skapar egna spellistor, säger Alex Esser. Jag tror att det är genom flöden vi konsumerar musik i framtiden. Det ska vara enkelt, skräddarsytt och ibland överraskande.

Men någon övergång till videomaterial tror inte Alex Esser kommer att ske i första taget.

− Nej, men däremot har vi 40 000 poddar i tjänsten, vilket är väldigt kul. Sen är det lite olika på olika marknader – i Tyskland funkar ljudböcker superbra, medan många i England skaffar Deezer för att höra radioversionerna av alla Premium League-matcher. I Sverige ska vi fortsätta jobba för att vara den enklaste och mest avslappnade musiktjänsten, och för att göra användarupplevelsen ännu mer unik.

Om du vill testa Deezer men redan har någon annan musiktjänst ska du veta att det är lätt att transportera spellistor mellan olika streamingtjänster. Du kan enkelt använda ett verktyg som heter Spotizr.