Till innehållet
Meny

5 sätt att bli klimatsmart.

Utan att stänga av mobilen

Lördag den 25 mars inträffar återigen världens största miljömanifestation –  Earth Hour. Men hur är det med mobilen under denna timme när vi uppmuntras att släcka ner? Goda nyheter – inte bara får du använda den, den kan vara din bästa vän i kampen för klimatet också.

Mellan klockan 20.30-21.30 lokal tid uppmanas vi tillsammans att slå ett slag för klimatet. Bakom initiativet står Världsnaturfonden, WWF, som sedan 2007 samlar människor över hela klotet för att släcka ner och belysa de möjligheter vi faktiskt har att rädda vårt klimat.

Mobilen hjälper dig att bli mer klimatsmart

Stefan Henningsson är klimat-, energi- och innovationsrådgivare hos WWF och brinner för allt som gör oss mer klimatsmarta. Enligt honom är mobilen ett kanonverktyg som gör det lätt att välja rätt och ta kloka beslut. Han har också hjälpt oss att ta fram guiden som visar dig hur du kan behandla jorden bättre med hjälp av din mobil. Allt inom de fem områden där du gör dina främsta klimatfotavtryck: Bilen, Bostaden, Biffen, Butiken och Börsen.

1. Bilen, smarta transporter

När du ska ut och röra på dig finns det tjänster som hjälper dig att göra det smart genom att låna cykel, ha järnkoll på kollektivtrafiken eller vara med i en bilpool med elbilar.

Användbara appar.

2. Biffen, smarta matval

Det största som de flesta personer enklast kan bidra med är att ändra sin diet. Eftersom vi oftast äter tre måltider per dag får det i längden stor påverkan. Med hjälp av bland annat appar kan du enklare välja bra råvaror – och äta mindre kött.

Användbara appar.

3. Butiken, smart konsumtion

Så här är det: vi behöver egentligen inte så mycket saker. Tänk bara på alla ”prylar” som ryms i din mobil – kamera, miniräknare, anteckningsbok, telefonkatalog, skivsamling… Måste du köpa nytt eller göra dig av med gammalt kan du dra nytta av din mobil. 

Användbara appar.

4. Bostaden, smart energianvändning

Du kan enkelt förbruka mindre el genom att till exempel släcka lampor, dra ur mobilladdare när de inte används och solladda din mobil eller annat du har som använder el. Men ta också hjälp av några bra appar. Digitala tjänster kan lätt ta bort en tredjedel av energianvändningen i ditt hem.

Användbara appar.

5. Börsen, smart sparande

Att ditt sparande påverkar klimatet är kanske inget du tänker på. Men faktum är att 9 % av Sveriges totala kapital ligger i fonder som bidrar till utvinning av kol, olja och gas. En Svanen-märkning för fonder är nu på väg ut som ska hjälpa oss att investera klimatsmart. Och även här finns digitala tjänster att luta sig mot.

Användbara appar.

Och under själva Earth Hour då?

Använd timmen till att reflektera över hur du kan bidra till en bättre värld digitalt. Ge dig in i den globala konversationen om detta med #EarthHour i sociala medier. WWF:s förhoppning i år är att Earth Hour ska bidra till konversationen om hälsa och hållbarhet: hur vi kan leva mer klimatsmart och sunt så att både klotet och kroppen mår bra? Här kan du läsa mer om WWF:s arbete och Earth Hour.Lycka till med mobilen i ditt miljöarbete!

Läs mer:

Tekniktrender
Mobiltrender 2017
Säkerhetskopiera din mobil
Världsnaturfonden