Till innehållet
Meny

Semester i Europa?

Vår roamingexpert berättar hur du kan använda mobilen på resan.

Svenskarna reser som aldrig förr och Europa ligger i topp när vi ska åka på sommarsemester. Favoritresemålet för i år är återigen Spanien, Grekland och Storbritannien. 

Enligt en spaning som resebolaget Ticket Privatresor gjort är det absolut viktigaste att bo mitt i smeten och att vara uppkopplad när vi väljer boende på semestern. Hela 22 procent av de tillfrågade i undersökningen tycker att WiFi är det absolut viktigaste när man bokar boende. Efter att du har läst vad vår roamingexpert Nathalie Eriksson säger kommer du inte tycka att WiFi är lika viktigt längre.

Använd din mobil som hemma i hela EU/EES

Nathalie Eriksson, affärsansvarig på 3, kan allt om roaming och hur du kan använda din mobil under resan.

Nathalie, många pratar om roaming men vad är det egentligen?
Roaming innebär att du använder din mobil utanför Sverige, och då lånar mobilnätet av en utländsk operatör.

Kan jag använda min mobil som hemma när jag semestrar i EU?
Ja det kan du! Du kan känna dig trygg när du befinner dig i ett land som tillhör EU, alla våra mobilabonnemang fungerar på samma sätt hemma som i EU. När du är i ett EU-land kan du vara lika uppkopplad som hemma utan att det kommer märkas på fakturan.

Vad kostar det om jag ringer till ett annat EU land när jag själv befinner mig inom EU?
Det kostar samma som det gör hemma. Har du t.ex. ett abonnemang med obegränsat med samtal så kan du ringa helt obegränsat. Om du är i Grekland och ringer till din vän i Sverige för att berätta hur skönt det är att ligga på stranden så kostar det dig samma som hemma.

Kostar det extra om jag ringer från Sverige till Grekland?
Ja, det kommer att kosta dig lite extra. Ett samtal från Sverige till Grekland räknas som internationell trafik, vilket inte är samma sak som roaming. Du befinner dig i ditt ordinarie hemmanät och det är därför inte roaming . Se vår prislista för vad det skulle kosta att ringa från Sverige till Grekland.

Vad händer om jag befinner mig nära gränsen till ett land som inte ingår i EU/EES?
Om du hamnar i ett nät som inte ingår i EU/EES så får du ett SMS som meddelar dig vilka priser det är som gäller. Nätet styrs via radiovågor och är därför svårt för oss att styra. Det här skulle kunna hända om du är i Kroatien nära gränsen till Bosnien och Hercegovina.

Hur länge kan jag vistas i EU/EES med mitt svenska abonnemang?
Om ditt användande (samtal,sms,surf) eller din närvaro är högre utomlands än det är i Sverige under en fyra månaders period kan vi debitera dig. Innan vi gör någon form av debitering kommer vi att höra av oss så att du är medveten om vad som sker. Du kommer få en chans att ändra ditt användande innan någon debitering sker.


Vad är det som gäller om jag befinner mig på ett flyg eller fartyg?
När du befinner dig på ett flyg eller fartyg gäller en annan prislista. Det är oftast lite dyrare för du kopplar upp dig mot en satellit för att kunna använda din mobil. Se vår prislista för mer information.

Vad tycker du är så bra med nya roaming-regleringen?
Det bästa är att du nu kan använda mobilen på samma sätt som hemma i hela EU. Du behöver inte längre vänta med att lägga upp lunchbilden på den där smarriga paellan på Instagram till kvällen utan gör det med en gång. Du kan slå en signal till en vän och berätta vad du har för väder och titta på nyheterna som vanligt på kvällen. Du kan helt enkelt slappna av, precis så som det ska vara på semestern.

Läs mer:

Lär dig ett nytt språk lagom till semestern
Håll koll på hälsan med mobilen