Till innehållet
Meny

Huawei Mate Xs.

Vikbar nyhet från Huawei.

År 2020 verkar gå i den vikbara mobilens tecken. Vi har redan sett släpp från både Samsung och Motorola i form av Galaxy Z Flip och Motorola Razr; två telefoner som vecklas ut på längden i ett slags hommage till vikbara mobiler (flip phones) från förr.

I det här blogginlägget går vi in på design, prestanda, kamera och mer.

Huawei Mate Xs. Vikbart med en twist.

Även om Huawei Mate Xs inte öppnas på längden, öppnas den inte riktigt på bredden heller. Man skulle kunna säga att Mate Xs öppnas som en omvänd bok.

För att få tillgång till fullskärmsläget behöver mobilen vecklas ut underifrån. För att stänga mobilen och bara använda en skärm, skjuts den ena skärmen tillbaka och klickas fast i kamerahuset som sitter på baksidan.

Huawe Mate Xs kan använda en skärm i stängt länge och två skärmar (som blir en) i öppet läge.

Bild på liggande Huawei Mate Xs i utvecklat läge

Bild på liggande Huawei Mate Xs i utvecklat läge

Falcon Wing Design.

Huawei kallar tekniken bakom hur Mate Xs vecklas ut för "Falcon Wing Design" (det ska likna hur . De har tagit en spännande approach till "vikbarhet" som de dessutom är helt ensamma med. Även föregångaren Mate X använde den här tekniken.

För referens så öppnas Samsungs första vikbara mobil (Galaxy Fold) helt och hållet som en bok, och kameran är dessutom en del av baksidan på mobilen.

Påminner om sin föregångare Mate X.

Huawei Mate Xs liknar sin föregångare när det kommer till både design och funktion. Den delar även mycket av de interna komponenterna, så som lagringsutrymme, skärmteknik med mera.

Mate Xs är en vidareutveckling och Huawei har valt att göra små ändringar och justeringar här och var.

Kameran och skärmen är uppdaterad.

En stor nyhet är att mobilen nu har fyra kameror (mer om det längre ner) och att skärmen har ett extra lager så att vecken när skärmen viks utinte ska kännas lika mycket.

Huawei Mate Xs. Så ser den ut.

I öppnat läge blir mobilerns två skärmar en och får en yta på hela 8''. För att stänga mobilen viks den vänstra sidan av skärmen bakåt och klickas fast i kamerahuset som sitter på baksidan.

Bild på Huawei Mate Xs i utvecklat läge

Bild på Huawei Mate Xs i utvecklat läge

I stängt läge kan bara en av skärmarna användas. Kamerahuset är nu på baksidan av mobilen.

Bild på framsidan av Huawei Mate Xs

Bild på framsidan av Huawei Mate Xs

Android. Men inte Google.

Huawei Mate Xs kör Andorid 10 - men utan Google Play Store eller appar från Google. Istället finns Huaweis egna app-butik vid namn AppGallery. I skrivande stund (2020-03-12) saknas nästan alla de appar vi i Sverige använder och tar för givet. Appar för e-post och andra nyttoappar finns dock förinstallerade från Huawei.

Den information vi har är att Huawei storsatsar på att få in fler appar som svenskarna använder i sin appbutik, men vilka eller när har vi inte fått några svar på.

Saknar du något? Huawei tar emot önskemål.

Huawei är i ett läge där de storsatsar på att på kunna lansera många av de svenska appar som vi tar förgivet idag i AppGallery. Vad vi vet jobbar de nära populära apputvecklare och har som ambition att lansera de mest populära och apparna på den svenska marknaden.

Om du inte hittar det du söker, kan du skicka in ett önskemål till Huawei direkt i AppGallery-appen (förinstallerad på alla Huawei-mobiler).

Den som tycker att appar är viktigt, och vill vara säker på vad som är och kommer finnas tillgängligt i AppGallery bör därför ta kontakt med Huawei.

Tekniken i Huawei Mate Xs.

Förutom den vikbara skärmen, bjuder Huawei på prestanda som både räcker och blir över. I hjärtat av mobilen sitter Kirin 990 5G i kombination med 8 GB RAM. Chippet har stöd för AI, vilket hjälper till med allt från film och foto till att snabba upp mobilen.

Med hela 512 GB lagringsutrymme och plats för minneskort (Huawei Nano Memory) ryms gott om film, serier och ljudböcker. Bra när skärmen är så stor!

Utöver det hittar vi "the usual suspects" så som: Bluetooth 5.0, NFC, IR-sändare/mottagare, USB-C, stöd för både WiFi-samtal och 4G-samtal samt WiFi med ac-standard. En välkommen nyheter är att Mate Xs har stöd för eSIM - vilket öppnar dörren för möjligheten att ha två nummer igång samtidigt.

Kamera med Leica-linser.

Huawei har länge samarbetat med Leica och Mate Xs är inget undantag. Här hittar du ett kamerahus bestående av fyra kameror: vidvinkel, ultravidvinkel, telefotolins och en djupsensor (även kallat ToF-kamera).

Mate Xs har ingen egen selfie-kamera, utan använder kameran bak - bra eftersom du får tillgång till alla kameror i alla lägen! Förutom foto är det möjligt att filma i upp till 4K-upplösning.

Kamerahuset sitter på baksidan av mobilen och består av fyra kameror

Kamerahuset sitter på baksidan av mobilen och består av fyra kameror

Vem köper Mate Xs?

Vi tror att den som köper Huawei Mate Xs är någon som letar efter något annorlunda, spännande och nytt. Kanske vill man sticka ut med sin mobil? Givet att Mate Xs kostar vad den gör, är vår uppfattning att Huawei inte riktar sig till den breda massan - utan till de som vill vara först med ny teknik.

Köp med eller utan abonnemang på tre.se.

Är du intresserad av Mate Xs kan du se pris, specifikation och köpa den redan idag på tre.se. Antingen kontant eller med abonnemang. Fri frakt, snabba leveranser och utan aktiveringsavgift.

Läs mer.

Ring med 4G? Vi förklarar VoLTE
Vikbara skärmar - är det framtiden?
eSIM - framtidens SIM-kort
Vad är 5G? Vi förklarar
Galaxy Z Flip - vikbart från Samsung