Till innehållet
Meny

Hur mycket surf drar en film?

Och hur snabbt internet måste jag ha?

Är du trött på buffrande filmer och serier i dålig kvalitet? Eller är du orolig att surfen ska ta slut? Vi djupdyker i hur mycket surf du behöver för att kunna streama i lugn och ro.

Hur mycket drar en film?

För att kunna streama film och serier på internet krävs idag en hastighet på minst 5 Mbit/s (megabit per sekund). För musik- och poddar krävs en betydligt lägre hastighet. Något som är värt att känna till är att: ju bättre kvalitet på det du streamar, desto mer surf går åt.

Megabit (Mbit/s) är ett mått som mäter hur mycket data (eller surf) som kan överföras varje sekund. Megabyte (MB) eller gigabyte (GB) är mängden data (eller surf).

I vår täckningskarata kan du läsa mer om hastigheter och söka täckning på olika adresser.

Räkneexempel.

För att räkna ut hur mycket surf en film tar av din totala surfmängd tar du hastigheten (Mbit/s) delat på 8000 med mängden (GB). Säg att du strömmar en film i 10 Mbit/s. Omgjort till gigabyte är det 0,00125 GB. Det går alltså inte åt speciellt mycket surf varje sekund. Att titta i en minut drar 0,075 GB och att titta i en timme drar 4,5G.

Ett abonnemang med 20GB surf skulle då räcka i lite drygt 4 timmar vid konstans streamande. Nu vet du hur mycket surf som går åt vid streaming!

SÅ tar du reda på hastigheten.

De flesta stora streamingtjänster har guider och riktlinjer för hur mycket surf som går åt för att nyttja just deras tjänster. Vad vi htitat är att det går åt ungefär mellan 5-10 Mbit/s för video i hög kvalitet.

Hur mycket surf behöver jag?

Det beror helt och hållet på hur mycket streaming du vill ägna dig åt. Med uträkningen ovan kan du själv ta ställning till om du klarar dig med vårt mobila bredband "3Bredband Go" eller om du istället ska välja mobilt bredband med oberänsad surf.

Med 3Bredband Hemma kan du titta på alla de vanliga streamingtjänsterna utan att drabbas av jobbigt buffrande och pixliga bilder eftersom det innehåller obegränsad surf i Sverige.

Mobilt bredband hos Tre

Läs mer.

Hur fungerar mobilt bredband?
Välj en surfplatta för hela familjen
Familjeabonnemang hos Tre - så funkar det
Hur mycket surf behöver man egentligen?
Djupdykning i WiFi - vad är det? Hur funkar det?